Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Jaki węgiel lub brykiet wybrać do grillowania? Najlepszy węgiel do grillowania - przewodnik!

Wybór węgla do naszego grillowania może wydawać się nieistotny. Nic bardziej mylnego. To od rodzaju użytego paliwa w naszym grillu węglowym będzie zależeć jakość naszego grillowania i jego smak. Różne rodzaje węgla/brykietu osiągają różne temperatury, czas palenia, a także nadają grillowanym potrawą aromatu. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z grillowaniem na węglu drzewnym, to wybór odpowiedniego rodzaju węgla do Twojego grillowania może być niejasny. Pędzimy z pomocą. W tym wpisie przedstawimy Ci dostępne rodzaje węgla do grillowania, czym się charakteryzują oraz kiedy stosować dany rodzaj węgla.

rodzaje węgla do grillowania

Węgiel do grillowania

Węgiel drzewny do grilla to specjalnie przygotowany węgiel! Powstaje w wyniku wypalenia z drewna większości/całości wody oraz lotnych związków. W celu osiągnięcie takiego efektu drewno powoli nawet przez kilka dni poddawane jest obróbce cieplnej w środowisku o niskiej zawartości tlenu (tak, aby zapobiec jego zapaleniu). Dzięki usunięciu materii organicznej węgiel drzewny do grilla pali się czyściej i osiąga większe temperatury niż zwykłe drewno – jest idealny do grillowania! Węgiel do grilla jest wytwarzany z różnych rodzajów drewna i czasami zawiera dodatki, które m.in. mogą ułatwiać rozpalanie czy wpływać na aromat grillowanych potraw.

Typy węgla do grillowania

  • Węgiel drzewny (w bryłach)
  • Brykiety z mieszanki drewna
  • Brykiety z węgla drewna twardego
  • Węgiel kokosowy
  • Japoński węgiel drzewny „Binchotan”

Charakterystyka: węgla drzewnego (w bryłach)

Tradycyjny węgiel drzewny do grillowania może być wytarzany z różnego rodzaju drewna drzew liściastych oraz owocowych, np.: dąb, hikora, klon, wiśnia i jabłko.

Koszt:

  • Dobrej jakości węgiel drzewny jest jednym z droższych paliw do naszego grilla węglowego. Cena takiego węgla może wynieść nawet 15 zł/kg. Węgiel słabej jakości można kupić już za połowę tej ceny.

Kształt:

  • Nieregularne bryły

Zalety:

  • Szybka reakcja na tlen, dzięki czemu przy pomocy otworów wentylacyjnych grilla węglowego można szybko i precyzyjnie dostosować temperaturę grillowania.
  • Osiąganie wysokich temperatur (500°C).

Wady:

  • Nieregularne kształty mogą utrudniać proces rozpalania w kominie.
  • Większe bryły węgla drzewnego mogą zawierać zanieczyszczenia, które powodują nadmierne dymienie.

Kiedy używać węgla drzewnego w bryłach:

  • Podczas grillowania potraw wymagających zmian temperatur w trakcie grillowania.
  • Podczas grillowania potraw wymagających wysokich temperatur i krótkiego czasu grillowania.

W naszym sklepie znajdziesz świetny węgiel wytwarzany z drewna dębowego, bukowego, brzozowego, olchowego, grabowego od firmy Napoleon:

oraz wykonany z drewna bukowego, dębowego, grabowego od firmy Texas Club:


węgiel napoleon do grilli węglowych grillowania

Charakterystyka: brykietu z mieszanki trocin drewna twardego oraz miękkiego

Brykiet powstaje z mieszanek wysuszonych i sprasowanych trocin z drewna twardego, miękkiego oraz innych rodzajów odpadów drzewnych zmieszanych ze spoiwem (takim jak skrobia kukurydziana lub glina). Często do brykietu dodawane są różne dodatki, w zależności od marki może to być np. wapień, boraks.

Koszt:

  • Brykiet z trocin jest najtańszym dostępnym paliwem do naszego grilla węglowego. Koszt takiego brykietu zaczyna się nawet od 6 zł/kg.

Kształt:

  • Jednolity rozmiar i kształt.

Plusy:

  • Niedrogi
  • Łatwy do znalezienia
  • Długi czas spalania

Wady:

  • Może wydzielać nieprzyjemny zapach (wynikający z zastosowanych dodatków i spoiw).
  • Wdychanie dymu może stanowić zagrożenie dla zdrowia (warto sprawdzić jakich dodatków użył producent podczas produkcji).

 Kiedy używać brykietu z mieszanek trocin drewna twardego i miękkiego:

  • Gdy dopiero zaczynasz grillować na węglu drzewnym i chcesz popracować nad swoimi umiejętnościami przed zainwestowaniem w droższe węgle drzewne.
  • Gdy potrzebujesz wolno spalającego się węgla drzewnego, który nie wymaga częstej wymiany, np. podczas grillowania pieczeni, żeberek, itp. - potraw wymagających długiego czasu grillowania.

Charakterystyka: brykietu z węgla drewna twardego

Brykiet tren produkowany jest gównie z węgla drzewnego (drzew posiadających twarde drewno) w wyniku sprasowania i wymieszania ze spoiwami, takimi jak skrobia, glina, żywica lub inne kleje roślinne.

Koszt:

  • Droższy od swojego odpowiednika produkowanego z mieszanki drewna twardego i miękkiego, cena zależy również od rodzaju użytego spoiwa.

Kształt:

  • Regularne bryłki.

Plusy:

  • Spalanie w wyższej temperaturze niż brykiet z drewna miękkiego.
  • Zawierają naturalne środki wiążące.
  • Może nadać dymnego aromatu potrawą (w zależności od użytego rodzaju drewna).

Wady:

  • Szybkie, nierównomierne spalanie.
  • Droższy niż inne brykiety.

Kiedy używać brykietu z węgla drewna twardego:

  • Gdy potrzebujesz wysokiej temperatury.
  • Podczas szybkiego grillowania potraw, takich jak hamburgery i cienkie kawałki mięsa.

Grilloholicy polecają!:

Wysokiej jakości brykiet do grillowania, powstały z wykorzystaniem naturalnych spoiw od firmy Napoleon:

Grillowa porada:

  • Jeśli chcesz dodać swoim potrawą aromat dymu drzewnego, zastosuj skrzynkę wędzarniczą! Sprawdzi się w tym zadaniu znacznie efektywniej, dodając wyrazistych aromatów. Dodatkowo w skrzynce wędzarniczej możesz zastosować różnego rodzaju zrębki wędzarnicze, kontrolując aromaty i urozmaicając swoje grillowanie.

Sprawdź naszą ofertę:

Dowiedz się jak podwędzać przy pomocy skrzynki wędzarniczej na przykładzie grilla gazowego:


brykiet premium napoleon

Charakterystyka: węgla kokosowego

Węgiel kokosowy wytwarzany jest z łupin orzecha kokosowego przy pomocy metody parowo-gazowej. W jej wyniku powstały węgiel charakteryzuje się wysoką temperaturą spalania, jego długością oraz bardzo niską zawartością popiołu.

Koszt:

  • Jedno z droższych paliw do naszego grilla węglowego.

Kształt:

  • Brykiety w kształcie plastra miodu lub kostki.

Zalety:

  • Dłuższe spalanie niż w przypadku wszystkich brykietów drzewnych.
  • Wysoka wydajność cieplna.
  • Niska produkcja popiołu.

Wady:

  • Droższy niż inne rodzaje węgla drzewnego.
  • Brak tradycyjnego zapachu drzewnego.

Kiedy używać węgla kokosowego:

  • Gdy masz już nieco większe doświadczenie w grillowaniu na węglu drzewnym (są one doskonałym zamiennikiem brykietów).
  • Idealny do grillowania produktów o długim czasie przyrządzania.
  • Idealny do długich sesji grillowania.
  • Idealny do grillowania potraw wymagających wysokiej temperatury.

Serdecznie polecamy ten rodzaj węgla:


brykiet kokosowy weber

Charakterystyka: japońskiego węgla drzewnego „Binchotan”

Wytwarzany z gałęzi japońskiego dębu Ubame, które są cięte oraz obrabiane w tradycyjny sposób - wypala się je w piecach w ekstremalnie niskiej temperaturze przez wiele tygodni, następnie poddaje ekstremalnie wysokim temperaturą, po czym schładza w mieszaninie popiołu i piasku. Dzięki temu skomplikowanemu procesowi węgiel drzewny Binchotan zawdzięcza swoje właściwości, czyli przede wszystkim w porównaniu do zwykłego węgla drzewnego, znacznie dłuższym czasem spalania i zapewnieniem stałego ciepła, co czyni go idealnym wyborem do grillowania na „wolnym” ogniu. Dodatkowo produkuje minimalną ilość popiołu i dymu, co przekłada się na czystszy profil smakowy grillowanych potraw.

Koszt:

  • Ceny oryginalnego japońskiego węgla Binchotan mogą osiągać zawrotną kwotę 199 zł/kg. Można jednak dostać odpowiedniki pochodzenia np. wietnamskiego, za które zapłacimy połowę tej ceny.

Kształt:

  • Zwęglone gałęzie.

Zalety:

  • Bardzo czyste i gorące spalanie.
  • Długi czas spalania.
  • Niski poziom popiołu.
  • Brak dodatków.

Wady:

  • Najdroższa opcja na tej liście.
  • Może być trudno znaleźć oryginalny węgiel Binchotan.

Kiedy używać węgla drzewnego Binchotan:

  • Gdy zależy Ci na wysokiej jakości, czystym paliwie do grilla (i jesteś w stanie za nie zapłacić wysoką cenę).
  • Gdy grillujesz coś, co wymaga wysokiej temperatury i długiego czasu na grillu.

węgiel japoński

Jaki jest najlepszy rodzaj węgla drzewnego?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wybór węgla drzewnego będzie zależeć od tego co chcesz grillować, Twojego doświadczenia oraz budżetu, jaki chcesz przeznaczyć na paliwo do grilla węglowego.

W punktach poniżej wypisaliśmy krótką ściągę czym kierować się podczas wyboru węgla:

  • Brykiety są łatwiejsze do kontrolowania i niedrogie, dzięki czemu idealnie nadają się do eksperymentowania i rozwijania umiejętności.
  • Jeśli grillujesz coś, co wymaga spędzenia długiego czasu na grillu, wybierz węgiel bryłowy lub brykiet kokosowy (lub japoński węgiel Binchotan).
  • Jeśli grillujesz szybkie potrawy, takie jak hamburgery, użyj brykietów z węgla z drewna twardego.
  • Jeśli jesteś doświadczonym mistrzem grillowania i chcesz wypróbować Rolls Royce'a wśród węgli do grillowania, spróbuj znaleźć oryginalny Binchotan.

Niezależnie od wybranego typu węgla zawsze zwracaj uwagę na jego "skład". Czy podczas jego produkcji nie zostały użyte chemikalia np. ułatwiające rozpalanie węgla lub spoiwa mogące negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Należy również unikać samozapalających brykietów. Zazwyczaj są one bardzo tanie, wynika to jednak z ich słabej jakości oraz zastosowania takich dodatków jak płyn do zapalniczek - w celu uzyskania "samorozpalenia". Mogą one narazić grillujących na niebezpieczne opary i dodać nieprzyjemnego smaku potrawom.

Jeżeli chcesz ułatwić sobie proces rozpalania grilla węglowego i znacząco go przyspieszyć wykorzystaj do tego specjalny komin do rozpalania węgla:

Więcej o bezpiecznym i skutecznym rozpalaniu grilla węglowego możesz przeczytać w naszym osobnym wpisie:


 

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących grilli i grillowania zapraszamy do kontaktu:

  • Tel.: +48 600 517 941
  • Godziny pracy infolinii: 09:00 - 19:00
  • E-mail: info@grilloholicy.pl
  • Grilloholicy Facebook

Zapraszamy również na nasz kanał YouTube - ogrom rzetelnej wiedzy w przystępnej formie!:

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl