Podczas grillowania na rusztach żeliwnych - olej pełni dwie bardzo ważne funkcje: zapobiega przywieraniu potraw do powierzchni grilla oraz sezonuje powierzchnię rusztów żeliwnych, dzięki czemu wytwarza się naturalna powłoka ochronna zapobiegająca rdzewieniu i przywieraniu potraw.
Więcej o sezonowaniu żeliwa dowiesz się z naszego bloga:
Żeliwo jest porowate, dodatkowo rozszerza się pod wpływem ciepła. Sprawia to, że olej wchłania się w jego struktury - wnika w metal, dodatkowo tworząc warstwę ochronną - zewnętrzną. Z tego względu do sezonowania żeliwa należy użyć naturalnego/spożywczego tłuszczu (i z tego samego powodu nie należy czyścić rusztów żeliwnych środkami chemicznymi). Jednakże czym się kierować podczas jego wyboru i czy tak naprawdę ma to znaczenie? Tak! Jeżeli chodzi o grillowanie, a raczej o konserwowanie rusztu grilla to wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Niektóre oleje mają mocny smak, ale wysoką temperaturę dymienia inne mogą mieć neutralny smak, jednakże posiadają niską temperaturę dymienia. W tym wpisie przeanalizujemy tłuszcze, które możemy znaleźć w naszych sklepach i zastanowimy się, który z nich najlepiej nada się w celach sezonowania żeliwa.

Co oznacza „temperatura/punkt dymienia” oleju/tłuszczu?
"Punkt dymienia" jest to maksymalna temperatura, do której powinniśmy rozgrzewać olej. Po osiągnięciu temperatury/punktu dymienia olej lub tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, tracąc swoje właściwości. Po przekroczeniu tej temperatury mogą zacząć wytwarzać się związki rakotwórcze, a nawet może dojść do zapłonu tłuszczu. To również kolejny powód, dla którego należy dbać o czystość naszego grilla!
Dlaczego różne oleje mają różne punkty dymienia?
Tradycyjnie, oleje są ekstrahowane z orzechów i nasion poprzez mechaniczny proces kruszenia i tłoczenia. Oleje "tłoczone na zimno" są butelkowane od razu po tym procesie, dzięki czemu zachowują swój naturalny kolor i pełnie smaku (a także minerałów, enzymów i innych związków).
W celu wyprodukowania oleju o wyższym punkcie dymienia producenci stosują procesy rafinacji w celu wyeliminowania związków, które nie oddziałują dobrze z ciepłem. Zazwyczaj w trakcie tego procesu oleje tracą swój naturalny smak, zyskując dłuższy czas przydatności do spożycia i wyższy punk dymienia.
Punkty dymienia tłuszczów i olejów jadalnych:

Oczywiście wszystkie wartości punktów dymienia zaprezentowane w powyższej tabelce są przybliżone, ich wartości różnią się również nieznacznie w zależności od źródła informacji. Należy je zatem traktować jako punkt odniesienia, a nie sztywne wartości.
Najlepszy olej do sezonowania rusztu żeliwnego
Najlepszy olej do sezonowania rusztu żeliwnego w Twoim grillu powinien mieć wysoki punkt dymienia oraz neutralny smak. Oczywiście ważnymi czynnikami jest również dostępność jak i cena.
Naszym ulubionym olejem do sezonowania żeliwa oraz grillowania, który polecamy, jest:
Który możesz kupić w wygodnym spray'u u Grilloholików!:
Alternatywnie polecamy wyposażyć się w rozpylacz do oleju.
Dysza rozpylacza oleju od napoleona pozwala na regulację metody pryskania (i blokowanie wybranej). Rozprowadzaj delikatną aromatyzującą mgiełkę nad swoimi daniami lub użyj skoncentrowanego strumienia do konserwacji żeliwnego rusztu.
Dlaczego olej rzepakowy?
- Wysoki punkt dymienia: Olej rzepakowy wysoki punkt dymienia – wynosi on około 200°C.
- Neutralny smak: Olej rzepakowy jest pozbawiony wyraźnego smaku, co sprawia, że nie wpływa na smak grillowanych potraw. Dzięki temu nie przyćmiewa naturalnych aromatów mięsa czy dodatków.
- Zdrowe tłuszcze: Olej rzepakowy jest źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych oraz kwasów omega-3 i omega-6, co czyni go zdrową opcją podczas grillowania.
- Łatwo dostępny i przystępny cenowo: Olej rzepakowy to popularny i niedrogi produkt, który sprawdzi się zarówno w grillowaniu jak i codziennym gotowaniu.
Jednakże nie musisz kierować się naszym wyborem, istnieje wiele innych rodzajów olejów, które doskonale nadają się do zastosowania w grillu. Oto niektóre z najlepszych (naszym zdaniem) opcji:
- Rafinowany olej z awokado: łagodny, maślany smak z najwyższym punktem dymienia. Dobrze pasuje do dań słodkich i pikantnych. Punkt dymienia ok. 270°C.
- Olej arachidowy: jasnozłoty olej o łagodnym, orzechowym smaku. Powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej.
- Olej słonecznikowy: olej o łagodnym smaku, który nie zdominuje innych składników.
- Rafinowany olej kukurydziany: neutralny i niedrogi olej, który idealnie nadaje się do gotowania w wysokiej temperaturze, w tym do grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu i sezonowania. Punkt dymienia ok. 230°C.
- Rafinowany olej sezamowy: w przeciwieństwie do swojego bardziej znanego kuzyna, prażonego oleju sezamowego, posiada łagodny, orzechowy smak, który jest wystarczająco neutralny do szerokiego zastosowania.
- Olej sojowy: niedrogi i neutralny w smaku o wysokim punkcie dymienia.
Oleje o wysokim punkcie dymienia są idealne do sezonowania żeliwa oraz samego grillowania, ale jeśli szukasz olejów, które dodadzą smaku twoim potrawom, możesz użyć oleju o niższym punkcie dymienia. Oleje o niższym punkcie dymienia można bezpiecznie dodawać do marynat, a także do wykańczania potraw.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących grilli i grillowania zapraszamy do kontaktu:
- Tel.: +48 600 517 941
- Godziny pracy infolinii: 09:00 - 19:00
- E-mail: info@grilloholicy.pl
- Grilloholicy Facebook
Zapraszamy również na nasz kanał YouTube - ogrom rzetelnej wiedzy w przystępnej formie!: