Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Najlepszy olej do sezonowania żeliwa. Jakim olejem konserwować żeliwny ruszt grilla?

Podczas grillowania na rusztach żeliwnych - olej pełni dwie bardzo ważne funkcje: zapobiega przywieraniu potraw do powierzchni grilla oraz sezonuje powierzchnię rusztów żeliwnych, dzięki czemu wytwarza się naturalna powłoka ochronna zapobiegająca rdzewieniu i przywieraniu potraw.

Więcej o sezonowaniu żeliwa dowiesz się z naszego bloga:

Żeliwo jest porowate, dodatkowo rozszerza się pod wpływem ciepła. Sprawia to, że olej wchłania się w jego struktury - wnika w metal, dodatkowo tworząc warstwę ochronną - zewnętrzną. Z tego względu do sezonowania żeliwa należy użyć naturalnego/spożywczego tłuszczu (i z tego samego powodu nie należy czyścić rusztów żeliwnych środkami chemicznymi). Jednakże czym się kierować podczas jego wyboru i czy tak naprawdę ma to znaczenie? Tak! Jeżeli chodzi o grillowanie, a raczej o konserwowanie rusztu grilla to wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Niektóre oleje mają mocny smak, ale wysoką temperaturę dymienia inne mogą mieć neutralny smak, jednakże posiadają niską temperaturę dymienia. W tym wpisie przeanalizujemy tłuszcze, które możemy znaleźć w naszych sklepach i zastanowimy się, który z nich najlepiej nada się w celach sezonowania żeliwa.

Jakim olejem konserwować żeliwny ruszt grilla?

Co oznacza „temperatura/punkt dymienia” oleju/tłuszczu?

"Punkt dymienia" jest to maksymalna temperatura, do której powinniśmy rozgrzewać olej. Po osiągnięciu temperatury/punktu dymienia olej lub tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, tracąc swoje właściwości. Po przekroczeniu tej temperatury mogą zacząć wytwarzać się związki rakotwórcze, a nawet może dojść do zapłonu tłuszczu. To również kolejny powód, dla którego należy dbać o czystość naszego grilla!

Dlaczego różne oleje mają różne punkty dymienia?

Tradycyjnie, oleje są ekstrahowane z orzechów i nasion poprzez mechaniczny proces kruszenia i tłoczenia. Oleje "tłoczone na zimno" są butelkowane od razu po tym procesie, dzięki czemu zachowują swój naturalny kolor i pełnie smaku (a także minerałów, enzymów i innych związków). 

W celu wyprodukowania oleju o wyższym punkcie dymienia producenci stosują procesy rafinacji w celu wyeliminowania związków, które nie oddziałują dobrze z ciepłem. Zazwyczaj w trakcie tego procesu oleje tracą swój naturalny smak, zyskując dłuższy czas przydatności do spożycia i wyższy punk dymienia.

Punkty dymienia tłuszczów i olejów jadalnych:

tabelka z punktami dymienia olei i tłuszczy

Oczywiście wszystkie wartości punktów dymienia zaprezentowane w powyższej tabelce są przybliżone, ich wartości różnią się również nieznacznie w zależności od źródła informacji. Należy je zatem traktować jako punkt odniesienia, a nie sztywne wartości.

Najlepszy olej do sezonowania rusztu żeliwnego

Najlepszy olej do sezonowania rusztu żeliwnego w naszym grillu ma wysoki punkt dymienia i neutralny smak. Jest również ogólnie dostępny i przystępny cenowo.

Naszym ulubionym olejem do sezonowania żeliwa jest:

  • olej rzepakowy (rafinowany)

Olej ten jest tani, ogólnodostępny, ma wysoki punkt dymienia oraz nie wpłynie na smak grillowanych potraw.

Jednakże nie musisz kierować się naszym wyborem, istnieje wiele innych rodzajów olejów, które doskonale nadają się do zastosowania w naszym grillu. Oto niektóre z najlepszych (naszym zdaniem) opcji:

  • Rafinowany olej z awokado: łagodny, maślany smak z najwyższym punktem dymienia. Dobrze pasuje do dań słodkich i pikantnych. Punkt dymienia ok. 270°C.
  • Rafinowana oliwa z oliwek: rafinowana oliwa z oliwek jest przetwarzana w wysokiej temperaturze, aby zneutralizować smak i zwiększyć punkt dymienia.
  • Olej arachidowy: jasnozłoty olej o łagodnym, orzechowym smaku. Powszechnie stosowany w kuchni azjatyckiej i bliskowschodniej.
  • Olej słonecznikowy: olej o łagodnym smaku, który nie zdominuje innych składników.
  • Rafinowany olej kukurydziany: neutralny i niedrogi olej, który idealnie nadaje się do gotowania w wysokiej temperaturze, w tym do grillowania i smażenia w głębokim tłuszczu i sezonowania. Punkt dymienia ok. 230°C.
  • Rafinowany olej sezamowy: w przeciwieństwie do swojego bardziej znanego kuzyna, prażonego oleju sezamowego, posiada łagodny, orzechowy smak, który jest wystarczająco neutralny do szerokiego zastosowania.
  • Olej sojowy: niedrogi i neutralny w smaku o wysokim punkcie dymienia.

Oleje o wysokim punkcie dymienia są idealne do sezonowania żeliwa oraz samego grillowania, ale jeśli szukasz olejów, które dodadzą smaku twoim potrawom, możesz użyć oleju o niższym punkcie dymienia. Oleje o niższym punkcie dymienia można bezpiecznie dodawać do marynat, a także do wykańczania potraw.



W razie jakichkolwiek pytań dotyczących grilli i grillowania zapraszamy do kontaktu:

  • Tel.: +48 600 517 941
  • Godziny pracy infolinii: 09:00 - 19:00
  • E-mail: info@grilloholicy.pl
  • Grilloholicy Facebook

Zapraszamy również na nasz kanał YouTube - ogrom rzetelnej wiedzy w przystępnej formie!: https://www.youtube.com/@grilloholicy

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl