Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Grille gazowe bez tajemnic - odpowiadamy na często zadawane pytania #3

Wybór, a następnie grillowanie i utrzymywanie grilla w doskonałym stanie może wydawać się trudnym zadaniem. Wiele niuansów często zostaje pominiętych podczas przeszukiwania otchłani internetu w celu zgłębienia wiedzy. Nie martw się! Jesteśmy tu dla Ciebie. Słyszymy głosy konsternacji w kontekście grilli i ich użytkowania. W tym - już trzecim z tej serii wpisie - odpowiemy na pytania, które mogą pojawić się po zakupie pierwszego grilla gazowego a o których nie pomyślałeś wcześniej!

Jak wspomnieliśmy to już trzeci wpis z serii odpowiedzi na często zadawane pytania. Jeżeli nie widziałeś poprzednich, serdecznie Cię do tego zapraszamy:


Oto spis pytań, na które znajdziesz odpowiedź:

  • Butla z gazem - cena na stacji: 120 zł, cena pod marketem: 90 zł. Skąd wynika różnica cenowa?
  • Jakie są oznaki słabego jakościowo gazu?
  • Rurki od gazu „luźno” się łączą, czy tak ma być?
  • Nierównomierny, buchający płomień palnika w nowym grillu. Przyczyny?
  • Grill gazowy grzeje się do max. 250°C, jak osiągnąć wyższe temperatury?
  • Jak długo rozgrzewać palnik Sizzle Zone przed użyciem?
  • Jakich garnków używać na palniku Sizzle Zone?
  • Dlaczego termometr na pokrywie grilla paruje?
  • Czy z mojego grilla schodzi emalia?
  • 2, 3 czy 4 palniki? Czy wydajność grilla można mierzyć liczbą palników?
  • Do czego służy łańcuszek dołączony do grilla gazowego?
  • Czy po każdym grillowaniu trzeba czyścić grill?
  • Jaki środek do czyszczenia grilla?

pytania

Butla z gazem - cena na stacji: 120 zł, cena pod marketem: 90 zł. Skąd wynika różnica cenowa?

Na różnice w cenie detalicznej gazu może wpływać kilka czynników. 

  1. Ceny gazu w rozlewni, od której dany dystrybutor kupuje butle z gazem.
  2. Odległość od rozlewni.
  3. Okoliczna konkurencja.
  4. Polityka/strategia sprzedaży. 

Na koszt końcowy butli z gazem, którą trzymasz w ręce, wpłynie wiele czynników oraz marż podczas jej podróży. Zarobić chce dystrybutor sprzedający butlę, rozlewania oraz firma/kierowca, który tę butlę dostarczyła do punktu docelowego. Jednakże co w przypadku gdy na stacji benzynowej wymiana butli kosztuje ponad 100 zł a w markecie zaraz obok już niecałe 100 zł? W takim przypadku może dochodzić strategia sprzedaży. Stacja paliw chce zarobić jak najwięcej na sprzedanym gazie (w końcu paliwo to jej główne źródło zysku, no albo przynajmniej tak powinno być), sklepowi wielobranżowemu/budowlanemu/marketowi natomiast może nie do końca zależeć na czystym zysku ze sprzedanego gazu a na przyciągnięciu klienta do sklepu, który być może przy okazji kupi inne produkty, co finalnie zwiększy zysk.

Uwaga!

Oczywiście w obu przypadkach mówimy o zakupie/wymianie butli u autoryzowanego dystrybutora. Osobiście odradzamy zakup butli z gazem od osób niepewnych czy samodzielne napełnianie butli. Nieumiejętne napełnienie butli:

  • przepełnienie butli z uwagi na brak odpowiedniej kontroli wagowej,
  • napełnienie nieszczelnej butli (niekontrolowanej po napełnieniu),
  • napełnienie butli o niedostatecznej wytrzymałości,

może przyczynić się do powstania potencjalnie niebezpiecznych sytuacji.

Butle od autoryzowanych dostawców są poddawane okresowemu dozorowi technicznemu, który potwierdza sprawność techniczną butli. Gwarancję, że butla została napełniona gazem w koncesjonowanej rozlewni paliw, daje trwała folia – plomba osłaniająca zawór butli. Zalecamy kupowanie wyłącznie butli z plombą, najlepiej od renomowanych firm, aby zminimalizować ryzyko zakupu butli napełnionej nielegalnie.

Kupując butlę z gazem z niepewnego źródła, narażasz się również na sytuacje, gdzie gaz ten będzie słabej jakości. Spowoduje to nieprawidłowe działanie grilla, niewypalenie się gazu w całości oraz powstanie osadu, który będzie zapychać palniki.

Więcej o butlach gazowych dowiesz się z naszego wcześniejszego wpisu:


Jakie są oznaki słabego jakościowo gazu?

  1. Żółty lub pomarańczowy płomień: Płomień gazowy powinien być niebieski. Żółty lub pomarańczowy płomień wskazuje na niepełne spalanie, co może być spowodowane zanieczyszczeniami w gazie.
  2. Sadza: Nagromadzenie sadzy na garnkach, patelniach, palnikach lub wewnątrz piekarnika grilla może świadczyć o niskiej jakości gazu.
  3. Nieprzyjemny zapach: Gaz do użytku domowego jest wzbogacony substancją zapachową (merkaptanem) dla bezpieczeństwa, ale zapachy inne niż typowy zapach gazu mogą wskazywać na zanieczyszczenia.
  4. Niższa temperatura płomienia: Jeśli zauważysz, że gotowanie trwa dłużej niż zwykle, może to być spowodowane niską kalorycznością gazu.
  5. Niestały płomień: Jeśli płomień często gaśnie lub jest niestabilny, może to być oznaką problemów z jakością gazu.
  6. Odkładanie się białego lub szarego osadu: Może to wskazywać na zanieczyszczenia w gazie.

Rurki od gazu „luźno” się łączą, czy tak ma być?

Jak najbardziej. "Luźne" połączenie jest prawidłowe, co więcej, w jednej rurce znajduje się siatkowany otwór. Znajduje się on tam również nie bez przyczyny. Jego zadaniem jest dostarczanie tlenu do mieszanki gazu. Poprzez kontrolowanie wielkości otworu a tym samym ilości dostarczanego tlenu możesz kontrolować "moc" swojego palnika. Tak więc jeżeli podczas składania swojego grilla zauważysz, że rurka dostarczająca gaz do palnika "luźno" wchodzi, nic się nie martw. Połączenie jest bezpieczne i nie powinno skutkować ulatywaniem gazu.

zdjęcie połączenia rur z dopływem gazu

Nierównomierny, buchający płomień palnika w nowym grillu. Przyczyny?

Przyczyn nierównych/buchających płomieni grilla może być wiele. Jeżeli grill był już użytkowany i wcześniej wszystko było w porządku (szczególnie po dłuższej przerwie w grillowaniu) problem może stanowić brud czy inne zanieczyszczenia palników. Sprawdź: Czyszczenie grilla gazowego #2 - kompendium każdego Grilloholika!

Jaka może być przyczyna takiej sytuacji gdy grill jest nowy, a problem występuje zaraz po jego złożeniu? Oto kilka potencjalnych przyczyn:

  1. Zanieczyszczenia w palniku: Resztki produkcyjne, kurz, lub inne zanieczyszczenia mogą blokować otwory w palniku, co prowadzi do nierównomiernego płomienia.
  2. Niewłaściwe podłączenie butli gazowej: Jeśli butla gazowa nie jest prawidłowo podłączona, może dochodzić do problemów z ciśnieniem gazu.
  3. Problemy z regulatorem: Regulator ciśnienia gazu może być uszkodzony lub niewłaściwie ustawiony, co prowadzi do nierównomiernego przepływu gazu.
  4. Niewłaściwe ustawienia wentylacji: Palnik może mieć źle ustawione otwory wentylacyjne, co wpływa na mieszanie gazu i powietrza, prowadząc do buchającego płomienia.
  5. Uszkodzony lub wadliwy palnik: Wady produkcyjne mogą prowadzić do problemów z palnikiem, co skutkuje nierównomiernym płomieniem.
  6. Przewód gazowy: Przewód gazowy może być zagięty, uszkodzony lub nieszczelny, co powoduje niestabilne ciśnienie gazu.

Jeżeli (jesteś klientem naszego sklepu) nie jesteś w stanie zlokalizować przyczyny usterki, skorzystaj z naszego formularza reklamacyjnego:


Grill gazowy grzeje się do max. 250°C, jak osiągnąć wyższe temperatury?

Przyczyn takiej sytuacji może być wiele. Zacznijmy od początku. Jaki grill gazowy posiadasz? Grille "marketowe" mogą mieć problem z osiąganiem wyższych temperatur z powodu słabej izolacji cieplnej pokrywy, nieszczelności piekarnika (jeżeli ten nie jest wykonany z odlewu), słabej mocy palników. No właśnie palniki, nawet w grillach "premium" osiągnięcie bardzo wysokiej temperatury może być nie lada wyzwaniem. W tym przypadku przyczyną będzie dostosowanie grilla do osiągania maksymalnych temperatur z przedziału 260 - 290°C (oficjalne stanowisko firmy Weber). Ograniczenie mocy grilla gazowego ma be zwątpienia jedną dużą zaletę - niskie zużycie gazu.

Co w przypadku gdy sprawdziliśmy jakość i parametry naszego grilla i jesteśmy pewni, że osiąganie temperatur powyżej 300°C to dla niego (powinna być) błahostka?

  1. Wyczyść palniki grilla. Jeżeli grill nie jest nówka sztuka, a w szcególności jeżeli problem pojawił się po zimie i wyciągnięciu grilla z garażu pierwszą czynnością, jaką zalecamy wykonać, jest czyszczenie palników (i całego grilla). W chłodne zimowe wieczory pajączki z chęcią zrobią sobie domki w cieplutkiej tubie palnika. W palniku mogły się również zebrać inne zanieczyszczenia sprawiające, że nie działa on prawidłowo, co przekłada się na niską temperaturę osiąganą przez grill. Dlatego pierwsze primo: czyszczenie! (Generalnie czyszczenie grilla to nigdy nie jest zły pomysł ;) Sprawdź jak porządnie przeprowadzić taką akcję: Czyszczenie grilla gazowego #2 - kompendium każdego Grilloholika!
  2. Sprawdź szczelność układu doprowadzania gazu do palnika. Być może niska wydajność grilla jest spowodowana nieszczelnością, utratą gazu. Prostym, domowym sposobem na wykrycie nieszczelności jest zrobienie mieszanki wody i płynu do mycia naczyń/mydła i nałożenie cienkiej warstwy na łączenia. W przypadku nieszczelności zaczną się pojawiać się bąbelki.
  3. Wymień butlę z gazem na czysty propan. To rada 2 w 1. Po 1 - gdy w naszej butli kończy się gaz, może to skutkować znaczącym spadkiem wydajności grilla. Po 2 -  czysty propan jest dużo bardziej kaloryczny niż mieszanka propan butan. Oznacza to, że dzięki niemu możemy osiągnąć wyższe temperatury grillowania (bądź zmniejszyć jego zużycie wykorzystując mniejszą moc palnika). Czysty propan będzie niestety droższą opcją, jednakże idą z nią dodatkowe korzyści (oprócz wspomnianej kaloryczności) takie jak: możliwość grillowania w zimie (na czystym propanie można grillować nawet do -40°C), jest to gaz bardziej "stabilny" jeżeli chodzi o wykorzystanie go na zewnątrz. 

Jak długo rozgrzewać Sizzle Zone przed użyciem?

Palnik boczny na podczerwień od Napoleona (Sizzle Zone) powinno się rozgrzewać przez około 5-10 minut. W tym czasie palnik powinien osiągnąć maksymalną temperaturę - idealną do karmelizacji mięsa.


Jakich garnków używać na Sizzle Zone?

Na palniku Sizzle Zone najlepiej używać garnków i patelni wykonanych z materiałów, które mogą wytrzymać wysokie temperatury i równomiernie przewodzić ciepło. Naszym zdaniem najlepiej w tym zadaniu sprawdzą się garnki i patelnie wykonane z:

  • Żeliwa: Doskonale przewodzą i zatrzymują ciepło, co pozwala na równomierne gotowanie i świetne efekty smażenia. Są też bardzo trwałe i odporne na wysokie temperatury.
  • Stali nierdzewnej: Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej z aluminiowym lub miedzianym rdzeniem dobrze przewodzą ciepło i są odporne na wysokie temperatury.

Unikaj garnków i patelni z powłokami teflonowymi, które mogą się uszkodzić w bardzo wysokich temperaturach, oraz naczyń szklanych i ceramicznych, które mogą pęknąć pod wpływem intensywnego ciepła.


Dlaczego termometr na pokrywie grilla paruje?

Wszystkie termometry wykorzystywane w pokrywach grilli posiadają systemy wentylacji. Z tego powodu (szczególnie podczas bardzo parnych dni) występuje u nich zjawisko kondensacji (skraplania). Nie jest to wada fabryczna termometru, a "problem" będzie występować nawet w grillach klasy premium. Najprostszym sposobem naprawienia zaparowanego termometru jest grillowanie. Wysoka temperatura rozproszy skroploną parę i wysuszy termometr.


Czy z porkywy lub pierkarnika (misy) mojego grilla schodzi emalia?

Absolutnie nie, to są elementy grilla, które nie są emaliowane! Oczywiście czasem może zdarzyć się wada fabryczna, że schodzi farba (najczęściej jednak jest to tak naprawdę nagromadzony i zwęglony tłuszcz). 

Rdzawe i brązowe smugi na pokrywie grilla to nic innego jak spalony tłuszcz. Pokrywa grilla nie jest w 100% szczelnia (nie może być, bo byłaby to bomba, a nie grill), przez co odparowujący tłuszcz może tworzyć rdzawo wyglądające "zacieki". Jeżeli tylko zauważysz taki osad, najlepiej od razu pozbądź się go przy pomocy ściereczki i ciepłej wody. Nie pozostawiaj zabrudzeń na dłużej, może to utrudnić ich późniejsze usunięcie a do czyszczenia emaliowanej powłoki grilli nie można używać silnych preparatów chemicznych!

Odchodząca płatami "emalia" na elementach wykonanych z aluminium (te elementy nie są w ogóle emaliowane) to tak naprawdę nagromadzony i zwęglony tłuszcz. Jeżeli zauważyłeś w swoim grillu takie "uszkodzenia" wykonaj następujące czynności:

  1. Przy pomocy szczotki do czyszczenia rusztu usuń tyle zanieczyszczeń, ile tylko możesz - z rusztu grilla i szyn aromatyzujących . 
  2. Następnie przy pomocy plastikowego skrobaka usuń zanieczyszczenia ze ścianek i dna misy grilla (piekarnika), które pozostały po wypaleniu grilla.
  3. Jeżeli wnętrze grilla w dalszym ciągu nie jest czyste, bądź po prostu chcesz je porządnie wyczyścić, użyj środka do czyszczenia rusztów, który rozbije pozostały tłuszcz. Pozostaw środek czyszczący na spryskanych elementach, a następnie umyj te elementy skrobakiem do mycia naczyń. Jeśli nie masz środka do czyszczenia rusztów, możesz użyć wody z mydłem/delikatnym płynem do naczyń (w takim wypadku czyść grill gdy ten jest jeszcze ciepły, ale nie gorący).

Pękający piekarnik grilla - zdarza się, że otrzymujemy zgłoszenie reklamacyjne, w którym klient wysyła zdjęcia "pęknięć" piekarnika. W naszej długiej karierze taka sytuacja nie miała jeszcze miejsca w żadnym grillu. Pęknięcia tak naprawdę są miejscami, w których było wlewane żeliwo do formy. 


2, 3 czy 4 palniki? Czy wydajność grilla można mierzyć liczbą palników?

Na wydajność grilla nie można patrzeć jedynie przez pryzmat ilości palników. Palnik palnikowi nie jest równy. Grill posiadający 3 palniki może mieć taką samą lub nawet większą moc co grill z 4 palnikami - ważna jest moc wyrażoną w kW. Przełoży się to na szybsze nagrzewanie i większe temperatury, jakie grill będzie w stanie osiągnąć. Do zobrazowania tej sytuacji weźmy za przykład grille gazowe Napoleon. Grill z serii podstawowej - Freestyle 425 (wymiar rusztu głównego 60 x 45 cm) posiada 4 palniki główne, a ich sumaryczna moc wynosi 16 kW. Grill Rogue SE 425 od tego samego producenta to grill z wyższej serii. Rozmiar jego rusztu również wynosi 60 x 45 cm, posiada on jednak 3 palniki główne o sumarycznej mocy 14,25 kW. Dlaczego grill z wyższej serii nie posiada większej liczby palników oraz większej mocy? Powodów jest kilka. Grille z serii Rogue posiadają piekarnik oraz pokrywę wykonaną z grubszego odlewu aluminium. Skutkuje to nie tylko wydłużeniem gwarancji na te elementy, ale również lepszą izolacją cieplną grilla. Kolejnym powodem jest fakt, iż bardzo wysoka temperatura grilla często jest wręcz niepożądana. "Standardowe" grillowania odbywa się przy wykorzystaniu temperatury z przedziału 200 - 250°C. Wyższe temperatury będą pożądane jedynie podczas wypiekania pizzy. Osiągnięcie temperatur rzędu 350°C, a nawet 400°C dla 3 palników o mocy 14,25 kW jest dla grilla Rogue SE równie łatwym zadaniem. Zastosowanie większej liczby palników (lub jeszcze mocniejszych) byłoby nie tylko zbędnym zabiegiem, ale również miałoby dwie wady:

  • po pierwsze: trudność w ustawieniu odpowiedniej (niższej) temperatury, grill szybko osiągałby bardzo duże temperatury co uniemożliwiałoby standardowe grillowanie
  • kolejnym minusem stosowania zbyt mocnych palników w grillu jest bardzo duże (niepotrzebnie) zużycie gazu

Do czego służy łańcuszek dołączony do grilla gazowego?

Łańcuszek doczepiony do obudowy grilla jest "bezpiecznikiem" wykorzystywanym podczas awarii iskrowników w głównych palinkach. Możemy do niego przymocować zapałkę i za pomocą takiego zestawu odpalić palnik bezpośrednio od płomienia zapałki.


Czy po każdym grillowaniu trzeba czyścić grill?

Nie. Najważniejsze jest czyszczenie po każdym grillowaniu (lub przed) rusztu grilla. Jest to element, z którego bezpośrednio będziemy spożywać posiłki dlatego warto trzymać go w nienagannym stanie. Dodatkową czynnością, którą muszą wykonać po każdym czyszczeniu rusztu, jest w przypadku posiadaczy rusztu żeliwnego, jego konserwacja olejem spożywczym.

Dokładne czyszczenie całego grilla należy wykonać dwa razy w roku: na początku sezonu grillowego i po jego zakończeniu. Jeżeli grillujesz dużo lub tłusto możliwe będzie częstsze czyszczenie grilla. Obserwuj stan grilla, jeżeli uznasz, że w piekarniku grilla zgromadziło się dużo zwęglonego tłuszczu lub brudu - wyczyść go!

Temat czyszczenia grilla poruszaliśmy już niejednokrotnie, polecamy nasze poprzednie wpisy:


Jaki środek do czyszczenia grilla?

Zaczynając od początku, już sam producent nie zaleca stosowania mocnych preparatów chemicznych do czyszczenia grilla, dlatego ich zastosowanie to zawsze ostateczność. Jeżeli zauważysz zabrudzenie na grillu, szybko przetrzyj je przy pomocy ściereczki zwilżonej ciepłą czystą wodą. Takie działanie powinno uchronić Cię przed koniecznością stosowania preparatów czyszczących. Jeżeli jednak woda jest już niewystarczająca do wyczyszczenia zabrudzenia mamy dla Ciebie kilka środków, na które warto zwrócić uwagę. Pamiętaj! Zawsze wypróbuj nowy środek na mało widocznym elemencie grilla. To, że u kogoś nie uszkodził on np. emalii grilla, nie oznacza, że jest w pełni "bezpieczny" do zastosowania.

Czyszczenie rusztu stalowego:

Czyszczenie emalii zewnętrznej grilla:

Czyszczenie obudowy grilla ze stali nierdzewnej:

Czyszczenie mocnych przypaleń wewnątrz piekarnika:

Czyszczenie akcesoriów grillowych:

Uniwersalny środek do czyszczenia grilli emaliowanych, ze stali nierdzewnej, rusztów i wnętrza piekarnika:

Jeżeli posiadasz grill z rusztem żeliwnym i masz problemy z przywieraniem do niego potraw, wypróbuj:



Jeżeli masz problem ze swoim grillem gazowym i nie umiesz zlokalizować przyczyny, skontaktuj się z nami:

  • Tel.: +48 600 517 941
  • E-mail: info@grilloholicy.pl
  • Facebook
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl