Rozpalanie grilla węglowego często kojarzy się z zadaniem żmudnym, odbierającym chęci do grillowania i nasz cenny czas. Dlatego dużą popularnością - o zgrozo! - cieszą się chemiczne rozpałki do grilla. I tak. Trzeba im przyznać, że są szybką i dosyć skuteczną metodą rozpalania grilla węglowego. Przy okazji również metodą szkodliwą dla Twojego zdrowia i zdrowia Twojej rodziny. Może nie poczujesz się źle po zjedzeniu kiełbasy z tak rozpalonego grilla - nie widać od razu efektu szkodliwości chemicznych rozpałek. Jednak to, że czegoś nie widać nie oznacza, że nie istnieje a efekt, mimo iż nienatychmiastowy może zostać wywołany po latach wchłaniania toksyn (i uderzy w sposób dużo gorszy niż chwilowa niestrawność). Dodatkowo rozpalanie chemicznymi rozpałkami w płynie może prowadzić do potencjalnie niebezpiecznych sytuacji (szczególnie kiedy impreza już chwilę trwa, a grilla trzeba rozpalić na nowo).
Do bezpiecznego i szybkiego rozpalenia grilla nie potrzebujesz żadnego syfu (szkoda pieniędzy i zdrowia) ani drogich technologii opracowywanych przez najlepszych inżynierów NASA. Do sprawnego, szybkiego i przede wszystkim bezpiecznego rozpalenia grilla węglowego wystarczy użyć komina do rozpalania węgla. Proste urządzenie. Kupujesz raz, cieszysz się grillowaniem przez lata. Możesz również obejść się bez niego.
Rozpalenie grilla węglowego bez użycia chemii jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać — tak naprawdę potrzebujesz jedynie naturalnej podpałki i ognia - to oczywiście niejedyne narzędzia, których możesz użyć, aby przyspieszyć ten proces.
Niezależnie od tego, czy jesteś tutaj, ponieważ chcesz rozstać się z chemią do rozpalania swojego grilla, czy też po prostu nie masz go pod ręką, a musisz rozpalić swojego grilla, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka różnych sposobów na uruchomienie Twojego grilla węglowego w naturalny sposób. Wszystkiego zaraz się dowiesz, zacznijmy jednak od początku!

Dlaczego chemia do rozpalania grilla jest zła?
Chemiczne środki do rozpalania grilla, takie jak rozpałki w płynie czy benzyna do zapalniczek, są niezalecane z kilku powodów, które dotyczą zarówno zdrowia, jak i bezpieczeństwa oraz jakości przygotowywanego jedzenia:
- Zanieczyszczenia i toksyny: Rozpałki chemiczne i substancje takie jak benzyna do zapalniczek zawierają różne chemikalia, które podczas spalania mogą emitować toksyczne substancje. Te toksyny mogą osadzać się na jedzeniu, a ich spożywanie jest szkodliwe dla zdrowia. Mogą one zawierać substancje rakotwórcze oraz inne szkodliwe związki chemiczne.
- Smak jedzenia: Chemiczne środki do rozpalania mogą przenosić nieprzyjemne zapachy i smaki na jedzenie, co znacznie obniża jakość przygotowanych potraw. Aromaty chemikaliów mogą przenikać do jedzenia, co sprawia, że smakuje ono sztucznie i nieprzyjemnie.
- Bezpieczeństwo: Rozpałki chemiczne, a zwłaszcza substancje takie jak benzyna do zapalniczek, są bardzo łatwopalne i mogą prowadzić do niekontrolowanych wybuchów płomieni, co zwiększa ryzyko wypadków i poparzeń. Nieumiejętne użycie takich substancji może prowadzić do poważnych wypadków, w tym pożarów.
Przykłady szkodliwych substancji, jakie może zawierać chemiczna rozpałka (lub mogą się wytwarzać podczas jej spalania):
Parafina (C10-C15):
- Opis: Produkt rafinacji ropy naftowej.
- Skutki zdrowotne: Spalanie parafiny uwalnia do powietrza szkodliwe związki chemiczne, takie jak benzopireny, które są rakotwórcze. Wdychanie tych związków może prowadzić do problemów z układem oddechowym i zwiększać ryzyko raka płuc.
Petroleum distillates (Destylaty ropy naftowej):
- Opis: Mieszanina węglowodorów alifatycznych i aromatycznych.
- Skutki zdrowotne: Spalanie destylatów ropy naftowej może uwalniać toksyczne związki, takie jak benzen i toluen, które są kancerogenne. Wdychanie ich może prowadzić do bólów głowy, zawrotów głowy, nudności, a długotrwałe narażenie może powodować uszkodzenia wątroby i nerek.
Benzen:
- Opis: Znajduje się jako zanieczyszczenie w produktach ropopochodnych.
- Skutki zdrowotne: Benzen jest znanym kancerogenem. Może powodować ból głowy, zawroty głowy, nudności, a długotrwałe narażenie może prowadzić do uszkodzenia szpiku kostnego i zwiększenia ryzyka raka krwi (białaczki).
Formaldehyd:
- Opis: Często obecny jako zanieczyszczenie lub produkt uboczny spalania.
- Skutki zdrowotne: Formaldehyd jest rakotwórczy. Wdychanie formaldehydu może powodować podrażnienie oczu, nosa, gardła, kaszel, a także problemy z oddychaniem. Długotrwałe narażenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka.

Jak rozpalić węgiel drzewny bez stosowania chemicznych rozpałek? 3 proste i skuteczne metody rozpalania grilla węglowego
Wykorzystanie komina do rozpalania węgla
Czego będziesz potrzebować?:
Szybki i skuteczny sposób z wykorzystaniem komina na węgiel drzewny pomoże Ci rozpocząć grillowanie już w około 15 minut — a to mniej niż połowa czasu potrzebnego na rozpalenie węgla nawet przy użyciu płynnej chemicznej rozpałki. Zdrowiej, szybciej, bezpieczniej!
W celu rozpalenia grilla przy użyciu komina wykonaj następujące kroki:
- Napełnij komin węglem drzewnym (bądź brykietem, polecamy świetny brykiet z łupin kokosa!). Jeśli nie chcesz, aby grill osiągną bardzo wysokie temperatury, bądź zamierzasz grillować metodą low & slow, napełnij komin węglem tylko do połowy. Natomiast jeśli chcesz rozpocząć grillowanie od razu metodą bezpośrednią, to napełnij komin do samej góry.
- Naturalną rozpałkę w postaci ekologicznych kostek/wełny drzewnej należy umieścić pod kominem na ruszcie węglowym.
- Zapal rozpałkę.
- Umieść komin pełen węgla drzewnego nad płonącą rozpałką. Pozostaw górną pokrywę grilla otwartą, aby zapewnić w grillu optymalny przepływ powietrza – dzięki temu węgiel drzewny rozpali się szybciej.
- Gdy cały węgiel w kominie stanie się szary, ostrożnie zrzuć go (używając do tego rękawic żaroodpornych) na dolny ruszt i za pomocą pogrzebacza do węgla drzewnego rozprowadź równomiernie.
- Kiedy już będziesz mieć pewność, że węgiel dobrze się rozpalił, nałóż górną pokrywę, aby grill mógł nabrać odpowiedniej temperatury. To bardzo ważne moment, gdyż zamknięcie pokrywy zbyt wcześnie może spowodować zgaszenie węgla i zniweczenie całego procesu.
- Jeśli wszystko poszło zgodnie z planem, to możesz rozpocząć grillowanie!
Kup niezbędne akcesoria!:
Węgiel drzewny/naturalny brykiet:
- Węgiel drzewny 7 kg Napoleon
- Węgiel drzewny 10 kg Texas Club
- Węgiel drzewny 2 kg PROWOOD
- Brykiet ze skorupy kokosa 8 kg Weber
- Brykiet grillowy 2 kg PROWOOD
Kominy do rozpalania:
- Komin do rozpalania Weber (duży)
- Okrągły komin do rozpalania węgla Napoleon
- Trójkątny komin do rozpalania węgla Napoleon
Naturalne podpałki:
- Ekologiczne kostki XXL Texas Club
- Wełna drzewna Texas Club
- Wełna drzewna Napoleon
- Podpałka ekologiczna w kostkach Napoleon
- Prawdziwa bomba do rozpalania grilli, kominków i ognisk - naturalna rozpałka K-LUMET
Rękawice żaroodporne:
- Żaroodporne, skórzane, długie rękawice Napoleon
- Żaroodporna, długa rękawica Napoleon
- Rękawica ochronna Weber
- Rękawice do grillowania Texas Club

Jak rozpalić węgiel drzewny bez użycia rozpałki chemicznej i komina (do grillowania bezpośredniego)
Czego będziesz potrzebować?:
- Węgiel drzewny
- Naturalna podpałka
- Długie zapałki
- Pogrzebacz do węgla
- Zacznij od ułożenia węgla drzewnego w kształcie piramidy LUB umieść go w dedykowanych koszach na węgiel.
- Otwórz całkowicie otwory wentylacyjne w dolnej części grilla.
- Dodaj naturalną podpałkę pomiędzy koszami lub wokół krawędzi koszy.
- Rozpal rozpałkę i pozostaw górną pokrywę otwartą, aby węgiel drzewny mógł dobrze się rozpalić.
- Po około 15 – 20 minutach węgiel powinien być już pokryty białą warstwą popiołu, co oznacza, że jest odpowiednio rozpalony. Użyj pogrzebacza do węgla drzewnego, aby rozprowadzić rozpalony węgiel drzewny po dolnym ruszcie węglowym.
- Kiedy już będziesz mieć pewność, że węgiel dobrze się rozpalił, nałóż górną pokrywę, aby grill mógł nabrać odpowiedniej temperatury. To bardzo ważne moment, gdyż zamknięcie pokrywy zbyt wcześnie może spowodować zgaszenie węgla i zniweczenie całego procesu.
- Jeśli wszystko poszło zgodnie z planem, możesz rozpocząć grillowanie.

Jak rozpalić grill węglowy za pomocą elektrycznej rozpalarki?
- Na ruszcie węglowym ułóż węgiel drzewny w kształt piramidy.
- Umieść końcówkę elektrycznej rozpalarki do węgla bezpośrednio w piramidzie z węgla i włącz ją.
- Kiedy węgiel zacznie się rozpalać, zacznij powoli wyciągać i oddalać rozpalarkę od węgla, aby umożliwić mu równomiernie rozgrzewanie. Trzymaj rozpalarkę w bezpośrednim kontakcie z węglem drzewnym, aż cały węgiel dobrze się rozpali.
- Gdy węgiel drzewny stanie się popielaty, użyj pogrzebacza do węgla drzewnego, aby rozprowadzić rozpalony węgiel drzewny po dolnym ruszcie.
- Kiedy już będziesz mieć pewność, że węgiel dobrze się rozpalił, nałóż górną pokrywę, aby grill mógł nabrać odpowiedniej temperatury. To bardzo ważne moment, gdyż zamknięcie pokrywy zbyt wcześnie może spowodować zgaszenie węgla i zniweczenie całego procesu.
- Zacznij grillować.
Kup elektryczną rozpalarkę do grilli węglowych i ceramicznych

Jak podtrzymać rozżarzony węgiel?
Jeśli masz problemy z podtrzymaniem rozpalonego węgla drzewnego, może być kilka różnych przyczyn takiej sytuacji:
Węgiel jest mokry.
W takim przypadku będziesz musiał zacząć od nowa z nowym, suchym węglem drzewnym lub poczekać, aż ten mokry wyschnie.
Do węgla drzewnego nie dociera wystarczająca ilość powietrza.
Upewnij się, że otwory wentylacyjne są otwarte i niezatkane popiołem – dlatego tak ważne jest, aby wyczyścić grill po każdym użyciu.
Niewłaściwe ułożenie węgla.
Jeśli za bardzo rozrzedzisz węgiel, będzie miał trudność z utrzymaniem stopnia rozżarzenia, a w efekcie zgaśnie. Jeśli ułożysz go zbyt gęsto, nie będzie docierać do niego odpowiednia ilość tlenu potrzebnego do procesu spalania. Dlatego potrzebna jest dobra równowaga.
Jest wilgotno i używasz brykietu drzewnego zamiast węgla drzewnego w bryłach.
Brykiet pochłania więcej wilgoci, w związku z czym jego rozpalenie może być nieco trudniejsze. Jeśli jest szczególnie wilgotno, rozważ wykorzystanie węgla drzewnego.
Masz pytania dotyczące grilli lub grillowania? Skontaktuj się z nami!
- Tel.: +48 600 517 941
- E-mail: info@grilloholicy.pl