Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - EKSPRESOWA WYSYŁKA ZAMÓWIEŃ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - EKSPRESOWA WYSYŁKA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Prawidłowy kolor płomieni grilla gazowego – jak rozpoznać usterkę po kolorze płomienia?

Żółte lub pomarańczowe płomienie palnika to oznaka, że z Twoim grillem gazowym dzieje się coś nie tak, jak powinno. Taki stan rzeczy niesie za sobą szereg konsekwencji takich jak:

  • Niska temperatura grillowania.
  • Nierównomierne nagrzewanie grilla.
  • Niepełne spalanie gazu.
  • Gromadzenie się sadzy w palnikach.

Płomień prawidłowo działającego grilla powinien mieć barwę niebieską (ewentualnie niebieską z żółtymi końcówkami). Najczęstszymi przyczynami niewłaściwego koloru płomienia są dwie następujące nieprawidłowości:

  • Niskie ciśnienie gazu z regulatora.
  • Niewłaściwy stosunek tlenu do gazu.

Zapraszamy Cię do naszego wpisu, z którego dowiesz się o czterech najczęstszych rozwiązaniach problemu pomarańczowego płomienia, tj.:

  • Sprawdzenie regulatora.
  • Czyszczenie palników.
  • Regulacja wlotu palnika.
  • Wyrównanie palników.

Sprawdzenie i (ewentualna) wymiana reduktora

Reduktor w Twoim grillu gazowym pełni bardzo ważną funkcję, dlatego też to niepozorne małe urządzenie wyposażone jest w szereg rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo. Jednym z takich rozwiązań jest (i tutaj mamy wiele definicji i skrótów) OPD, FLD, EFV. Czyniąc z długiej historii krótką, rozwiązania te mają odciąć lub chociaż znacząco ograniczyć dopływ gazu w przypadku jego niekontrolowanego wycieku (np. w sytuacji uszkodzenia węża). Czasami zdarza się tak, że zabezpieczenie to „aktywuje” się bez potrzeby. Może on zostać uruchomiony na przykład w sytuacji:

  • Zbyt szybkiego otwarcia zaworu butli gazowej.
  • Włączenia palników przed otwarciem zaworu butli.
  • Zakręcenia zaworu butli przed wyłączeniem palników grilla.

Słaby przepływ gazu skutkuje małymi żółtymi płomieniami nawet w sytuacji odkręcenia palników grilla na max. Lokalizowanie usterki zalecamy więc od sprawdzenia w pierwszej kolejności szczelności układu, a następnie „zresetowanie” reduktora.

Prosty domowy sposób na wykrycie nieszczelności prezentowaliśmy w naszym artykule o butlach gazowych do grilla:

Resetowanie reduktora

W celu zresetowania reduktora i przywrócenia prawidłowego przepływu gazu wykonaj poniższe czynności:

  • Otwórz pokrywę grilla.
  • Zakręć dopływ gazu na butli.
  • Odłącz reduktor od butli.
  • Przekręć wszystkie pokrętła palników grilla na max (w tym pokrętło palnika bocznego, jeśli go posiadasz).
  • Odczekaj 1-2 minuty, a następnie wyłącz wszystkie pokrętła.
  • Ponownie podłącz reduktor do butli i powoli odkręć zawór.
  • Odczekaj kolejną minutę, po czym odpal palniki grilla.

Wymiana regulatora

Jeśli problemem nie jest OPD/FLD/EFV, winowajcą może być wadliwy reduktor. Jeśli wszystkie płomienie grilla są żółte i słabe, należy sprawdzić reduktor pod kątem pęknięć i innych uszkodzeń. Jeśli zauważysz, że jest uszkodzony, należy go wymienić. Na szczęście wymiana reduktora jest dość prosta:

Kup nowy reduktor:

  1. Upewnij się, że gaz jest wyłączony.
  2. Zdejmij obecny reduktor. Możesz go po prostu odciąć bądź poluzuj pasek zaciskowy i wyciągnij reduktor z węża. Możesz mieć z tym problem, ponieważ reduktor powinien być mocno dociskany przez wąż, w takiej sytuacji zamocz w ciepłej wodzie stary reduktor wraz z fragmentem węża w celu zmiękczenia gumy (ułatwi to również montaż nowego reduktora).
  3. Wciśnij nowy reduktor do węża, po czym w tym samym miejscu zaciśnij pasek dociskowy.
  4. Sprawdź szczelność za pomocą wody z mydłem.

Jeśli wymiana reduktora nie rozwiąże problemu żółtego płomienia grilla gazowego, nadszedł czas, aby przyjrzeć się jego palnikom.

Czyszczenie palników tubowych grilla gazowego

Najczęściej winowajcami zapchanych palników są pająki które (szczególnie jeżeli grill stał cały okres zimowy w kącie) chowają się w nich i wiją pajęczyny. Dodatkowo przypalony tłuszcz czy resztki żywności mogą blokować porty (otwory biegnące wzdłuż palnika). Zablokowanie to powoduje wypychanie gazu z niezablokowanych otworów, powodując nadciśnienie, które prowadzi oczywiście do ich nieprawidłowego działania, a co za tym idzie żółtego płomienia.

  • Wyłącz i odłącz gaz.
  • Zdemontuj palniki tubowe.
  • Sprawdź rurki palników, aby upewnić się, że nie są uszkodzone lub zardzewiałe. 

Powyższe czynności są banalnie proste. Jeżeli nie wiesz, jak wyciągnąć palniki z grilla, bądź widzisz pierwsze oznaki ich rdzewienia, zapoznaj się z naszym poprzednim wpisem:

Następnie sprawdź, czy nie są zablokowane i wyczyść je:

  • Użyj szczotki do butelek lub specjalnej szczotki Venturiego, aby wyczyścić zwężkę Venturiego każdego palnika.
  • Użyj szczotki drucianej lub np. igły, aby udrożnić wszystkie zatkane porty i przywrócić normalny przepływ gazu.

Polecamy wyposażyć się w zestaw do czyszczenia palników tubowych od Napoleona:

Umieść palniki z powrotem w grillu i ponownie podłącz przewód gazowy. Uruchom grill, aby sprawdzić, czy płomienie zmieniły kolor.

Regulacja palników

Żółty płomień może być spowodowany złą mieszanką gazu i powietrza, co można łatwo naprawić, regulując wlot powietrza do palnika:

  • Zlokalizuj śrubę regulacyjną zwężki Venturiego, w grillach gazowych Napoleon oraz Weber znajdują się one pod panelem z pokrętłami. 
  • Rozpal grill i ustaw go na niską moc.
  • Poluzuj śrubę i ustaw wielkość dopływu powietrza tak, aby płomienie zmieniły barwę na niebieską.
  • Powtórz tę czynność dla innych palników.
  • Wyłącz gaz i dokręć śrubę regulacyjną.


Jeżeli potrzebujesz pomocy ze swoim grillem, skontaktuj się z nami:

  • Tel.: +48 600 517 941
  • E-mail: info@grilloholicy.pl
  • Facebook
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl