Grillowana pizza (a raczej pieczona na grillu pizza) to nasze kulinarne odkrycie wszech czasów. Każdy miłośnik domowej pizzy będzie w pizzowym raju! Dlaczego? Powodów jest mnóstwo, przekonasz się sam, że przyrządzenie pizzy w kuchennym piekarniku przejdzie do lamusa. Grill "zjada" pod względem pieczenia pizzy domowy piekarnik w każdym możliwym aspekcie!
Pizza z grilla gazowego wychodzi wyśmienicie, a oto kilka zalet grillowania pizzy zamiast męczenia się z nią w piekarniku elektrycznym!:
- Rozgrzewanie piekarnika elektrycznego do wysokiej temperatury, np. 250°C to marnowanie czasu i finansowe bankructwo. Grille gazowe premium (węglowe również) takich marek jak Napoleon czy Weber szybko osiągają wysokie temperatury rzędu nawet 350-400°C taka temperatura jest idealna do pieczenia pizzy. Jednocześnie oszczędzasz pieniądze, grillując na znacznie tańszym od prądu gazie.
- Kolejny powód - lubisz gotować w lecie? Człowiek roztapia się od temperatury otoczenia, a Ty chcąc zjeść pyszną pizzę, musisz jeszcze rozgrzewać piekarnik do wysokich temperatur. Wywalmy gotowanie/pieczenie tam, gdzie jego miejsce - na zewnątrz!
- Grille (nie tylko gazowe) lepiej odwzorowują warunki pieczenia w profesjonalnym piecu do pizzy, sprawiając, że ta wychodzi jeszcze lepiej niż z domowego piekarnika.
- Pieczenie pizzy na grillu ze względu na wysoką temperaturę jest proste i niezwykle szybkie.
- W grillu gazowym (a naturalnie w grillu węglowym) możesz wykorzystać zrębki wędzarnicze, które nadadzą Twojej pizzy dodatkowych nut aromatycznych i sprawią, że pieczenie stanie się jeszcze bardziej ekscytujące i będzie oferować nową gamę eksperymentów smakowo-kulinarnych.
Jak przygotować się do grillowania pizzy?
Choć pozory zdają się mylić, tak naprawdę grillowanie/pieczenie pizzy na grillu gazowym nie różni się wiele od pieczenia w kuchennym piekarniku. Dlatego jeżeli już kiedyś robiłeś pizzę, poradzisz sobie bez problemów (a jeżeli będzie to Twój pierwszy raz - po przeczytaniu tego wpisu również staniesz się mistrzem domowej pizzy). Jednakże jest kilka akcesoriów do wypiekania pizzy, które cieszą się uznaniem domowych pizzoholików, a których wykorzystanie nabiera dodatkowej głębi w kontekście grillowania pizzy.
Kamień do pizzy
Po pierwsze (uwaga, szok i niedowierzanie) nie jest on konieczny w grillowaniu pizzy. O dziwo dobrze przygotowane ciasto nie przeleci nam przez ruszt (i dowiesz się jak to zrobić). Jednakże wykorzystanie kamienia samo w sobie niesie ogrom korzyści.
- Lepsza przewodność cieplna: Kamień do pizzy pochłania i równomiernie rozprowadza ciepło, co pozwala na równomierne pieczenie pizzy. Dzięki temu pizza jest równomiernie przypieczona zarówno od spodu, jak i z góry.
- Chrupiące ciasto: Kamień do pizzy pochłania wilgoć z ciasta, co sprawia, że spód pizzy staje się bardziej chrupiący.
- Zachowanie ciepła: Kamień do pizzy długo utrzymuje ciepło, co jest korzystne, gdy pieczemy kilka pizz jedna po drugiej.
- Wszechstronność: Kamień do pizzy można używać nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia chleba, bułek, ciastek czy innych wypieków, które wymagają równomiernego ciepła i chrupiącego spodu.
O tym jeszcze wspomnimy podczas opisywania dokładnych kroków grillowania pizzy, ale jest kilka ważnych kwestii, o które należy zadbać podczas korzystania z kamienia:
- Przed pierwszym użyciem kamienia warto go dobrze umyć i dokładnie wysuszyć.
- Należy unikać nagłych zmian temperatury, aby kamień nie pękł (np. nie wkładać zimnego kamienia do rozgrzanego piekarnika i tak samo sprawa ma się z grillem. Najpierw połóż zimny kamień na zimny ruszt i rozgrzewaj go wraz z grillem!).
- Po użyciu kamienia najlepiej czyścić go bez użycia detergentów, używając jedynie wody i gąbki.
Kamienie do pizzy w ofercie Grilloholików:
- Ceramiczny kamień do pieczenia o średnicy 36 cm (Kamado Bono)
- Ceramiczny kamień do pieczenia o średnicy 30 cm (Kamado Bono)
- Glazurowany, okrągły, kordierytowy kamień do pizzy Weber 26 cm
- Glazurowany, okrągły, kordierytowy kamień do pizzy Weber 36 cm
- Kamień do pizzy z rączkami do systemu Weber Crafted
- Kamień do pizzy do systemu Culinary Modular Campingaz
- Zestaw dwóch małych, szamotowych kamieni do pizzy 25 cm Napoleon
- Okrągły szamotowy kamień do pizzy (32 cm) z uchwytami i nożem Napoleon
- Prostokątny, szamotowy kamień do wypiekania pizzy Napoleon 51 x 34 cm
Szybka ściąga, jaki kamień do pizzy wybrać:
- Kamień ceramiczny: Dobrze zatrzymuje ciepło, równomiernie je rozprowadza i jest stosunkowo tani. Jest jednak bardzo delikatny/kruchy.
- Kamień szamotowy: Wytrzymały, świetnie zatrzymuje ciepło, ciężki.
- Kamień z kordierytu: Odporny na pęknięcia, dobrze znosi nagłe zmiany temperatury.
Łopata do pizzy
Może nie niezbędne, ale jak ułatwiające życie, proste akcesorium. Dzięki łopacie do pizzy szybko i "bezpiecznie" położysz ją na kamieniu, a po upieczeniu zdejmiesz. Duża łopata do pizzy to wygoda nie tylko nakładania, ale przede wszystkim przenoszenie pizzy w całości bez obawy, że ciasto się zdeformuje, a składniki pospadają. W przypadku grillowania pizzy porządna łopata do pizzy zyskuje na wartości. Na grillu panuje piekielnie wysoka temperatura (jak już wspominaliśmy piekarnik to pikuś) a co za tym idzie, nie będziemy w stanie komfortowo wyciągnąć z niego kamienia (no, chyba że ten ma specjalne uchwyty, ale w dalszym ciągu trzymamy piekielnie rozgrzany kamień!). Łopata do pizzy pozwoli Ci bezpiecznie (chroniąc Cię przed wysoką temperaturą) wyciągnąć z grilla pizzę i położyć kolejną porcję. Polecamy.
Radełko/nóż do pizzy
No tego akcesorium nie musimy nikomu przedstawiać. Pizzę w końcu trzeba czymś pokroić, najlepiej w tym zadaniu sprawdzi się dedykowany nóż do pizzy. I jak to w życiu bywa i tutaj warto wyposażyć się w porządne jakościowo akcesorium, aby nie męczyć się z krojeniem pizzy i nie martwić, że radełko rozleci się nam w rękach. Porządny nóż do pizzy jest nie tylko solidny i ostry, ale również odpowiednio duży, dzięki niemu bez problemów pokroimy pizzę na cienkim jak i na grubym cieście; 4 sery i super domową wiejską z szynką, kurczakiem, boczkiem, kiełbasą i kabanosami.
Zestaw miłośników pizzy od Napoleona
Mamy dla Ciebie jeszcze jedną ciekawą propozycję akcesorium do wypiekania pizzy, dedykowane do grilli gazowych (od firmy Napoleon) jednak zanim do niego przejdziemy, chcemy zaprezentować Ci zestaw akcesoriów stworzony przez Napoleona. Jest to bardzo fajne rozwiązanie jeżeli nie posiadasz jeszcze swoich akcesoriów do wypiekania pizzy. W przystępnym cenowo zestawie otrzymasz wszystko, czego potrzebujesz do przyrządzenia doskonałej domowej pizzy. W skład zestawu "miłośników pizzy" wchodzą:
- Szamotowy kamień do pizzy 36 cm
- Łopata do pizzy ze składaną rączką
- Duże radełko
- Tacka/łopatka do nakładania pokrojonej pizzy z funkcją tarki do sera
Kup zestaw akcesoriów Napoleon dla miłośników pizzy
Piec do pizzy
Nazwa może troszkę myląca- oczywiście nie chodzi o caaały duży piec do pizzy a o specjalnie zaprojektowaną "nakładkę" ze stali nierdzewnej na ruszt grilla. Piec pasuje do wszystkich grilli, których ruszt ma wymiary: 60 x 45 cm (i większe). Jest to proste akcesorium dla prawdziwych maniaków doskonałej domowej pizzy. Korzystanie z pieca do pizzy od Napoleona niesie ze sobą kilka korzyści. Ciepło odbijane przez piec i zatrzymywane wewnątrz sprawia, że pizza opieka się doskonale nie tylko od spodu, ale również od góry i po bokach. Nigdy nie jadłeś tak doskonale wypieczonej, chrupiącej pizzy z idealnie upieczonymi składnikami. Dodatkowo za każdym razem gdy chcemy wyjąć ugrillowaną pizzę i dołożyć nową podnosimy pokrywę grilla, co skutkuje utratą ciepła. Piec do pizzy będzie dla Ciebie utrzymywać cały czas wysoką temperaturę bez wahań spowodowanych otwieraniem pokrywy grilla.
Grillowanie pizzy bez wykorzystania kamienia
Tak naprawdę sztuczka polega na tym, aby szybko ugrillować ciasto z jednej strony, po czym ściągamy niedoszłą pizzę z rusztu. Składniki kładziemy na nie przyrumienionej stronie i grillujemy pizzę ponownie. Spokojnie, już rozpisujemy proces krok po kroku (aha, no i na tym etapie zakładamy, że ciasto do pizzy czy to gotowe sklepowe, czy domowe masz już zwarte i gotowe do całej akcji, jeżeli potrzebujesz przepisu na ciasto, zostań z nami do końca).
Przygotowanie pizzy na grillu gazowym bez wykorzystania kamienia krok po kroku:
- Przygotowanie grilla (i dodatków): Wypal, wyczyść, jeżeli posiadasz ruszt żeliwny - zakonserwuj. Rutyna. (Jeżeli posiadasz ruszt ze stali nierdzewnej, również możesz nanieść na niego niewielką ilość oleju w celi zminimalizowania szansy na przywarcie ciasta. W obu przypadkach polecamy spray zapobiegający przywieraniu jedzenia Weber.) Gdy masz już przygotowane, pokrojone składniki na pizzę, zacznij rozgrzewać grill do 300-350°C.
- Wałkowanie ciasta: Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkuj okrągły placek z ciasta. Ciasto na pizzę możesz równie skutecznie ukształtować dłońmi (jest to zalecana metoda niż wałkowanie) - dalej przyda się oprószony mąka blat. Spłaszczaj dłonią ciasto i palcami rozciągaj. Ciasto będzie wracać do swojej pierwotnej pozycji. Pozwalaj mu na to, ciesz się tą chwilą i baw ciastem. Z odrobiną cierpliwości uformujesz swój idealny placek. Odstaw ciasto na 5 minut po upłynięciu których popraw w razie konieczności kształt placka oraz uformuj jego brzegi.
- Grillowanie ciasta: Oprósz delikatnie łopatę do pizzy mąką i połóż na niej swoje uformowane ciasto. Przełóż ciasto na grill (powinno się powoli, acz płynnie zsunąć z łopaty). Grilluj jedną stronę ciasta pod zamkniętą pokrywą grilla przez 2 minuty.
- Dodawanie składników: Po 2 minutach jednostronnego grillowania, wyjmij ciasto z grilla (nie zapomnij o zamknięciu pokrywy). Obróć i ułóż składniki na pizzy na przypieczonej stronie ciasta - kilka kropli oliwy z oliwek, sos pomidorowy i wg. uznania składniki i ser.
- Pieczenie pizzy: Zmniejsz temperaturę grilla do 250°C i grilluj pizzę przez 3 minuty. Smacznego!
Kilka dobrych porad na start przygody z domową pizzą:
Wstępne gotowanie dodatków:
- Mięso: Zawsze ugotuj wcześniej, ponieważ krótki czas grillowania (2-3 minuty) nie wystarczy, by mięso było bezpieczne do spożycia.
- Warzywa: Mogą pozostać surowe i chrupiące, jeśli Ci to odpowiada, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, lekko je podgotuj przed dodaniem.
Minimalizm jest kluczem:
- Używaj niewielkiej ilości dodatków, aby uniknąć zbytniego obciążenia/rozmoczenia pizzy, co mogłoby spowodować, że spód stanie się mokry i nieapetyczny.
Przemyślane kombinacje:
- Wybieraj dodatki, które dobrze się komponują i nie będą dominować nad smakiem ciasta i sosu.
Grillowanie pizzy z wykorzystaniem kamienia
Naszym zdaniem wykorzystanie kamienia do pieczenia pizzy na grillu nie tylko daje dużo lepsze efekty smakowe czy doznania empiryczne wynikające z chrupkości ciasta, ale przede wszystkim to wygoda i powtarzalność procesu pieczenia.
Najważniejsza porada na start:
Kamień do pizzy (zimny kamień) umieszczamy na zimnym ruszcie grilla. Kamień nagrzewamy wraz z grillem. Kamienie do pizzy nie lubią dużych wahań temperatur (a w tym przypadku różnica może być bardzo duża) - mogą wtedy zwyczajnie pęknąć. Dlatego najlepiej rozgrzewać kamień wraz z grillem a po skończonym pieczeniu pozostawić kamień w grillu do jego naturalnego wystudzenia.
Przygotowanie pizzy w grillu gazowym z wykorzystaniem kamienia krok po kroku:
- Przyśpieszmy - uformuj ciasto.
- Przygotuj grill.
- Rozgrzej grill - ile fabryka dała, do 350 - 400°C. Jeżeli Twój grill "przekręca licznik" i nie jest to wynikiem nagrzania termometru od letniego słońca - wyczyść piekarnik grilla. Być może nagromadziło się w nim za dużo tłuszczu, który rozgrzewa się do bardzo wysokich temperatur i może się zapalić!
- Przygotuj pizzę. Tym razem w odróżnieniu od robienia pizzy na ruszcie grilla, należy przygotować pizzę "na raz" oprósz łopatę do pizzy mąką, połóż na niej uformowane ciasto i ułóż składniki.
- Przenieś pizzę na rozgrzany kamień i pod zamkniętą pokrywą grilla piecz pizzę ok. 5 minut. Gotowanie/pieczenie/grillowanie wymaga praktyki, a każde przygotowanie posiłku jest wyjątkowe, dlatego "sztywne" przepisowe czasy nie zawsze mogą być perfekcyjne. Kontroluj stan swojej pizzy. Być może 5 minut to za mało (albo za długo!). Staraj się jednak w miarę możliwości nie wypuszczać ciepłego powietrza z wnętrza grilla. I tutaj przydatnym akcesorium jest prezentowany wcześniej piec do pizzy od Napoleona!
- Smacznego!
Grillowanie z wykorzystaniem kamienia do pizzy jest o tyle wygodne, że możesz przygotować sobie kilka pizz zawczasu a podczas grillowania niczym fabryka wymieniać surowe placki na gotowe pizze.
Wskazówka:
Pamiętaj, że rozgrzany grill nie równa się rozgrzanemu kamieniowi. Nawet coś tak banalnego jak kawałek kamienia posiada instrukcję obsługi, do której warto zajrzeć, aby sprawdzić, ile czasu potrzebuje kamień do pełnego rozgrzania.
Przepis na ciasto do pizzy
Domowa pizza to niezwykłe danie, uwielbiane chyba przez wszystkich. Dodatkowo jest proste, choć może trochę czasochłonne w wykonaniu. Dlatego też mnogość przepisów, czy to na samo ciasto, czy na całą pizzę przytłacza. My mamy dla Ciebie dwa sprawdzone przepisy, których używamy w zależności od okoliczności i naszych chęci.
Ciasto na pizzę długo dojrzewające
W tym przypadku musisz uzbroić się nieco w cierpliwość. Oczywiście nie musisz stać i patrzeć jak ciasto rośnie, jednak jego przygotowanie będzie wymagać wcześniejszego (dużo wcześniejszego) wpadnięcia na pomysł przyrządzenia pizzy.
Składniki:
- Mąka 00: 800-900 gramów.
- Pół litra wody źródlanej.
- 5 gramów świeżych drożdży (dokładnie, tylko tyle).
- 20 gramów soli morskiej.
- Łyżka oliwy z oliwek.
- Wymieszaj wodę z solą oraz drożdżami (dokładnie rozpuść drożdże).
- Mieszankę wylej do miski na blacie/misce (500 g mąki).
- Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się lepić do rąk (delikatnie podsypując w razie potrzeby mąką).
- Wyrobione ciasto uformuj w kulkę i przykryj mokrym ręcznikiem na dwie godziny.
- Następnie podziel ciasto na części o wadze max. 200 g jedna i umieść je w pojemnikach (ciasto dość mocno wyrośnie, pojemniki muszą być naprawdę spore + podsyp pojemniki mąką).
- Szczelnie zamknięte pojemniki odłóż na 8-12 godzin (nie do lodówki).
Błyskawiczne ciasto na pizzę
W tym przepisie zmienimy podejście o 360 stopni ;)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody.
- 1 opakowanie (ok. 2 łyżeczki) suchych drożdży.
- 500 g mąki chlebowej (możesz użyć również zwykłej tortowej).
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine.
- 2 łyżeczki soli.
- Łyżeczka cukru.
- Aktywuj drożdże. Do ciepłej (ale nie gorącej wody) wsyp suche drożdże. Dodaj cukier i wymieszaj do pełnego rozpuszczenia drożdży w wodzie. Odstaw na 10 minut.
- Wielkie mieszanie. Aktywne drożdże wymieszaj z mąką, dodając sól, resztę wody oraz oliwę z oliwek.
- Ciasto oprószone mąką i przykryte wilgotnym ręcznikiem odłóż w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
- Gotowe!
Na koniec
Jednym z kluczowych elementów pizzy jest sos. Łatwo popaść w rutynę, stosując cały czas jeden sprawdzony przepis. Dlatego zachęcam Cię do eksperymentowania! Nie tylko ze sposobem pieczenia czy składnikami, ale również z tworzeniem swoich wyjątkowych receptur na sos do pizzy. W ofercie Grilloholików znajdziesz wiele fantastycznych sosów firmy Poppamies, od lekko pikantnych do piekielnie ostrych. Na pewno będą one doskonałym dodatkiem do Twojej domowej pizzy!
Lekko pikantne sosy Poppamies:
Piekielnie ostre sosy Poppamies: