Wędzarnie elektryczne cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego. Wędzarnia elektryczna to prosty i skuteczny sposób na jedzenie pysznych i zdrowych domowych wyrobów. W czasach gdy sklepowe produkty często nie są godne zaufania przez stosowanie w masowej produkcji całej masy polepszaczy smakowych i konserwantów sam możesz zadbać o najwyższej jakości domowe wyroby (nieporównywalnie smaczniejsze niż sklepowe i przede wszystkim zdrowe!). Dlaczego warto zwrócić uwagę właśnie na wędzarnie elektryczne? Powodów jest wiele, ale przede wszystkim wędzarnie elektryczne to urządzenia niezawodne, proste w obsłudze i przystępne cenowo. Wędzenie w wędzarni elektrycznej daje doskonałe efekty aromatyczne i możliwości sposobu przygotowania dania. Wybierając wędzarnię elektryczną, nic nie tracisz - tylko zyskujesz! Szykuj się na smak pysznych domowych, wędzonych arcydzieł. Zaraz dowiesz się, jaka wędzarnia elektryczną będzie dla Ciebie najlepszym wyborem a później. Później zostaje już tylko rozwijanie się w swoim nowym niesamowitym hobby, jakim jest wędzenie i delektowanie pysznymi potrawami, które sam przygotowałeś.

Jaką wędzarnię elektryczną wybrać do domu i ogrodu?
Wędzarnia jest tym elementem wystroju ogrodu, który narażony jest na wszelkiego rodzaju warunki pogodowe. Dodatkowo warunki w niej panujące również nie ułatwiają życia urządzeniu i materiałom, z jakich zostało wykonane. Dlatego warto, aby Twoja wędzarnia wykonana była z wysokich jakościowo materiałów oraz z dbałością o szczegóły. Porządna wędzarnia elektryczna to zakup na lata, przemyślana inwestycja zwróci się nie tylko z powodu trwałości sprzętu, ale również wygody, jaką oferuje.
Najlepsi producenci wędzarni elektrycznych
Na rynku polskim mamy dwie rodzime firmy, które wiodą prym w branży wędzarni elektrycznych. Jeżeli choć trochę zainteresowałeś się już tematem, to na pewno słyszałeś te nazwy. Mowa oczywiście o marce Borniak oraz Alwi. Obie te firmy produkują wędzarnie na najwyższym poziomie. Wybierając produkty Borniaka czy Alwi masz 100% pewność, że otrzymasz solidny sprzęt, który sprosta Twoim wymaganiom. Wędzarnie elektrycznie od Borniaka i Alwi spełniają również inne kryteria charakteryzujące sprzęt wędzarniczy najwyższej jakości:
- Materiały i trwałość: Solidna konstrukcja ze stali nierdzewnej oraz odpornego na warunki atmosferyczne Alu-cynku zapewnia trwałość wędzarni na długie lata i pozwala Ci się cieszyć perfekcyjnym wędzeniem. (Tylko Smokery od Borniaka wykonane są w całości ze stali nierdzewnej, w przypadku Wędzarni Elektrycznej stal nierdzewna znajduje się wewnątrz wędzarni, obudowa zaś wykonana jest z Alu-cynku).
- Pojemność i rozmiar: W ofercie Boraniaka oraz Alwi znajdziesz różnego rodzaju wielkości wędzarni, dzięki czemu możesz wybrać model odpowiedni na Twoje zapotrzebowanie.
- Regulacja temperatury: Precyzyjne sterowanie temperaturą jest kluczowe dla uzyskania doskonałych rezultatów. Już najprostsze wędzarnie od Borniaka czy Alwi posiadają cyfrowe sterowanie temperaturą, co pozwala Ci na dostosowanie i bezwysiłkowe utrzymanie temperatury idealnej do wędzenia.
- Automatyzacja i programy wędzenia: Niektóre modele oferują automatyczne programy, które ułatwiają proces wędzenia i minimalizują konieczność nadzoru.
- Łatwość czyszczenia i konserwacji: Wędzarnie z wyjmowanymi półkami, tacami na tłuszcz i łatwo dostępnymi elementami grzewczymi ułatwiają utrzymanie wędzarni w czystości.

Borniak
Borniak to polska firma specjalizująca się w produkcji wędzarni elektrycznych. Znana jest z innowacyjnych rozwiązań i wysokiej jakości wykonania. Firma zyskała popularność zarówno w Polsce, jak i na rynkach międzynarodowych dzięki niezawodnym i prostym w obsłudze wędzarniom elektrycznym.
Dlaczego warto wybrać wędzarnię Borniak:
- Wysoka jakość wykonania: Solidne materiały i trwała konstrukcja gwarantują długowieczność urządzeń.
- Łatwa obsługa: Intuicyjne sterowanie i automatyzacja procesów wędzenia sprawiają, że urządzenia Borniak są idealne zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych wędzarzy.
- Precyzyjna kontrola temperatury: Zaawansowane systemy kontroli temperatury zapewniają równomierne i efektywne wędzenie.
- Dobre opinie użytkowników: Produkty Borniak cieszą się pozytywnymi recenzjami, co potwierdza ich jakość i niezawodność.
- Wszechstronność: Wędzarnie Borniak nadają się do wędzenia różnych produktów, takich jak mięso, ryby, sery, a nawet warzywa.
- Dobra relacja jakości do ceny: Wędzarnie elektryczne Borniak są dostępne w przystępnych cenach, oferując świetny stosunek jakość/cena.
>Sprawdź wędzarnie elektryczne firmy Borniak<
Więcej o Wędzarniach elektrycznych i Smoker'ach Boraniaka (m.in. budowie, akcesoriom w komplecie i akcesoriom do dokupienia) dowiesz się z artykułu:

Alwi
Alwi to polska firma specjalizująca się w produkcji wędzarni elektrycznych. Firma jest ceniona za solidne i funkcjonalne produkty, które łączą tradycyjne techniki wędzenia z nowoczesnymi rozwiązaniami technologicznymi.
Dlaczego warto wybrać wędzarnię Alwi:
- Solidna konstrukcja: Wędzarnie Alwi wykonane są z wysokiej jakości materiałów, co zapewnia ich trwałość.
- Zaawansowane funkcje: Urządzenia Alwi oferują wiele funkcji automatyzacji i precyzyjnej kontroli, co umożliwia łatwe i efektywne wędzenie.
- Wszechstronność: Wędzarnie Alwi nadają się do wędzenia różnych produktów, takich jak mięso, ryby, sery, a nawet warzywa.
- Duży rozmiar: Alwi w swojej ofercie posiada znacznych rozmiarów wędzarnie elektryczne. Jeżeli planujesz jednorazowo wędzić duże ilość jedzenia, wędzarnia od Alwi będzie dla Ciebie doskonałym wyborem .
- Dobra relacja jakości do ceny: Produkty Alwi są dostępne w przystępnych cenach, oferując świetny stosunek jakość/cena.
>Sprawdź wędzarnie elektryczne firmy Alwi<
Więcej o wędzarniach elektrycznych Alwi (m.in. budowie, akcesoriom w komplecie i akcesoriom do dokupienia) dowiesz się z artykułu:

Jak wybrać wędzarnię elektryczną dopasowaną do swoich potrzeb?
Podczas poszukiwań swojej wymarzonej wędzarni musisz zwrócić uwagę na kilka aspektów, które zdefiniują, jakiej konkretnie wędzarni poszukujesz. Za przykład weźmy firmę Borniak, ponieważ ma w swojej ofercie nieco więcej modeli wędzarni. Upraszczając proces decyzyjny - wybierając wędzarnię Borniak'a jakość wykonania i materiałów mamy z głowy (nie musimy się o nie martwić, wiedząc, że w przypadku tej marki wykonanie wędzarni stoi na najwyższym poziomie). Jakie więc parametry wziąć pod uwagę w następnej kolejności? Musisz odpowiedzieć sobie na dwa proste, lecz kluczowe pytania:
- Czy interesuje Cię jedynie klasyczne wędzenie, czy chcesz mieć więcej możliwości?
- Ile produktów spożywczych chcesz być w stanie uwędzić jednorazowo?
Teraz po kolei odpowiemy na te pytania, prezentując na nie odpowiedzi!
Wędzenie czy BBQ?
Przeglądając ofertę Borniak'a na pewno zauważyłeś, że oferuje on praktycznie identyczne urządzenia pod podobną nazwą. Mianowicie w ofercie Borniak'a mamy:
- Wędzarnie elektryczne
- Smokery elektryczne
Czym różnią się te dwa produkty i który wybrać? Odpowiedź jest prosta!
Wędzenie
Jeżeli interesuje Cię jedynie wędzenie, wybierz wędzarnię elektryczną. Wędzarnia elektryczna rozgrzewa się "jedynie" do max. 105-120°C. Jednakże z perspektywy wędzenia to i tak za dużo! Klasyczne wędzenie odbywa się w przedziale temperatur od 40 do 60°C. Wędzarnia elektryczna została do tego stworzona, więc idealnie nada się do zaspokojenia Twoich potrzeb.
Główne cechy wędzarni elektrycznych SIMPLE Borniak:
- Grzałka i radiator - urządzenie uzyskuje temperaturę za pomocą generatora dymu i grzałki wyposażonej w radiator. Dystrybucja ciepła jest bardzo efektywna.
- Temperatura - sterownik "Simple" zapewnia utrzymanie stałej i bardzo równej temperatury w komorze wędzarniczej.
- Misa ociekowa - w tej wersji wędzarni zastosowana ulepszoną misę ociekową. Tłuszcze i soki nie wpływają na grzałkę ani na tlące się drewno.
- Ochrona wędzonek - ociekacz umieszczony pod kominkiem regulującym gęstość dymu zasłania wędzonki przed kapiącym osadem lub deszczem.
- Dodatkowa regulacja dymu - kominek posiada szyber pozwalający regulować gęstość dymu.
- Magnetyczne zamknięcie i zawiasy - drzwi komory posiadają bardzo mocne, magnetyczne zamknięcie, dodatkowo wyposażone są w silikonową uszczelkę.
- Regulowane nóżki z antypoślizgową powłoką. Opcjonalnie, nóżki można wymienić na skrętne kółka!
- Do tego modelu możesz dokupić generator zimnego dymu firmy Borniak i wędzić w temperaturze niższej niż 40 stopni.
- Akcesoria - do wędzarni pasuje wiele opcjonalnych akcesoriów! Haski, wzmocnione ruszty, osuszacz, pokrowiec, taca, brytfanny i wiele innych!
Kup: Wędzarnia Borniak SIMPLE UWD-70 vi .4
Kup: Wędzarnia Borniak SIMPLE UWD-150 vi .4
Wędzarnie elektryczne TIMER Borniak:
Żeby nie było za prosto wędzarnie elektryczną od Borniaka możesz kupić w wersji Simple oraz w wersji z rozbudowanym Timerem. Dzięki rozbudowanemu sterownikowi zyskujesz dodatkowe opcje zarządzania wędzarnią, takie jak:
- Ustawienie czasu pracy dla osuszacza, grzałki i generatora dymu.
- Zegar na panelu sterowania (informuje, ile czasu Twoje wędzonki są poddymiane, podgrzewane lub osuszane).
Kup: Wędzarnia Borniak TIMER UWDT-70 VI .4
Kup: Wędzarnia Borniak TIMER UWDT-150 VI .4
Wędzarnie elektryczne Alwi:
Wędzarnie elektryczne od Alwi to zaawansowane technologicznie wędzarnie. Kupując Alwi otrzymujesz solidnie wykonaną obudowę wędzarni wraz z rozbudowanym sterownikiem, który umożliwi Ci nie tylko automatyczne kontrolowanie temperatury, ale również ustawienie czasu wędzenia. W wędzarniach Alwi masz możliwość wędzenia ciepłym i zimnym dymem (w wędzarniach Borniak przystawka do wędzenia zimnym dymem jest dodatkowym opcjonalnym akcesorium niewliczonym w cenę wędzarni), a także generator dymu posiada funkcję osuszacza (i tutaj występuje ta sama sytuacja, osuszacz w Borniaku jest dodatkowo płatnym akcesorium).
Kup: Wędzarnia elektryczna ALWI 80
Kup: Wędzarnia elektryczna ALWI 320

BBQ
Klasyczne barbecue w stylu amerykańskim jest czymś innym niż wędzeniem czy grillowaniem. Chcąc przyrządzić doskonałą szarpaną wieprzowinę, żeberka, steki, pastrami i wiele innych potrawy w duchu slow-cooked musisz zastosować nieco inne podejście. Amerykańskie BBQ polega na przyrządzaniu potraw w temperaturze ok. 150°C przez długi czas (kilka godzin). W tym przypadku mamy już raczej do czynienia z powolnym procesem pieczenia z poddymianiem a niżeli klasycznym wędzeniem (czy klasycznym grillowaniem). Obie metody przyrządzania posiłku dają niesamowite efekty kulinarne, każda z nich oferuje swój oryginalny klimat i niepowtarzalny smak. Jednak jeżeli interesuje Cię przyrządzenie posiłku w stylu klasycznego amerykańskiego BBQ będziesz musiał zaopatrzyć się w wyższy model wędzarni elektrycznej od Borniaka, czyli właśnie Smoker.
Smokery Borniak'a posiadają większy zakres temperatur i osiągają nasze upragnione (w przypadku BBQ) 150°C. To nie jedyny atut tych urządzeń. Smokery od Borniak'a wykonane są w całości z wysokiej jakości stali nierdzewnej!
Smokery Borniak Simple:
Tak jak w przypadku wędzarni elektrycznej od Borniaka sterownik "Simple" w Smoker pozwala na automatyczne kontrolowanie temperatury wędzenia/pieczenia. Czas musimy kontrolować sami!
Kup: Smoker Borniak BBQ SIMPLE INOX BBDS- 70 VI .4
Kup: Smoker Borniak BBQ SIMPLE INOX BBDS- 150 VI .4
Smokery Borniak Timer:
Tak jak w przypadku wędzarni elektrycznej od Borniak'a sterownik "Timer" w Smoker pozwala na nie tylko na automatyczne kontrolowanie temperatury wędzenia/pieczenia, ale również na ustawienie czasu pracy Smoker'a.
Kup: Smoker Borniak BBQ TIMER INOX BBDS- 70 VI .4
Kup: Smoker Borniak BBQ TIMER INOX BBDS- 150 VI .4

Wielkość wędzarni
To drugie kluczowe pytanie, na które musisz sobie odpowiedzieć. Jak duża ma być Twoja wędzarnia? Prawdopodobnie nie potrzebujesz ogromnej wędzarni. Jeżeli będziesz wędzić tylko dla siebie i swojej niewielkiej rodziny wędzarnia 70-80 l (10 kg wkładu) będzie aż nadto wystarczającym wyborem. Zwróć uwagę, że każdy produkt mięsa, ryby, sery wędzi się inaczej i o ile masz możliwość rozłożenia tych produktów w wędzarni (półki, haki), o tyle wygodniej jest wędzić jeden rodzaj produktu naraz. Dlatego jeżeli nie planujesz półmasowej produkcji dla bliższej, dalszej rodziny i sąsiadów mniejsza wędzarnia będzie lepszym wyborem. Lepiej wędzić po trochu a często (no dobra 10 kg mięsiwa na raz to też nie takie "trochę").
Mała wędzarnia jest idealna dla:
- Początkujących wędzaczy: Idealna dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z wędzeniem. Dzięki prostocie obsługi i kompaktowym rozmiarom można łatwo nauczyć się podstaw wędzenia.
- Małych rodzin: Doskonała dla rodzin liczących do 4 osób, które chcą wędzić domowe kiełbasy, ryby czy sery na własne potrzeby.
Wędzarnia Borniak SIMPLE UWD-70 vi .4
Wędzarnia Borniak TIMER UWDT-70 VI .4
Smoker Borniak BBQ SIMPLE INOX BBDS- 70 VI .4
Smoker Borniak BBQ TIMER INOX BBDS- 70 VI .4
Średnia wędzarnia jest idealna dla:
- Doświadczonych wędzaczy: Przeznaczona dla osób, które regularnie wędzą większe ilości żywności.
- Średnich rodzin: Idealna dla rodzin liczących od 4 do 6 osób, które potrzebują więcej miejsca na wędzenie mięsa, ryb, serów i warzyw.
- Entuzjastów kulinarnych: Dla osób, które chcą eksperymentować z różnymi technikami i rodzajami wędzenia (większa wędzarnia to więcej miejsca na półki i haki umożliwiające eksperymentowanie z wędzeniem różnych potraw jednocześnie).
Wędzarnia Borniak SIMPLE UWD-150 vi .4
Wędzarnia Borniak TIMER UWDT-150 VI .4
Smoker Borniak BBQ SIMPLE INOX BBDS- 150 VI .4
Smoker Borniak BBQ TIMER INOX BBDS- 150 VI .4
Duża wędzarnia jest idealna dla:
- Profesjonalistów: Doskonała dla małych przedsiębiorstw gastronomicznych, które potrzebują sprzętu o dużej pojemności do produkcji wędzonych produktów na sprzedaż.
- Dużych rodzin i grup: Idealna dla dużych rodzin (powyżej 6 osób) lub grup przyjaciół, którzy organizują większe spotkania i potrzebują dużej ilości wędzonych przysmaków.

Jeżeli potrzebujesz fachowej pomocy, skontaktuj się z Grilloholikami!
- Tel.: +48 600 517 941
- Email: info@grilloholicy.pl
