Grillowanie to sztuka, która otwiera przed Tobą niemal nieograniczone możliwości tworzenia wyjątkowych smaków. Dzięki grillowi ogień i dym stają się narzędziami do tworzenia kulinarnych arcydzieł. Akcesoria do grillowania to nieodzowny przyjaciel każdego grill mastera. Wybierając grill marki premium takiej jak Napoleon czy Weber otwiera się przed Tobą szeroka gama dedykowanych akcesoriów. Akcesoriów do grillowania które są czym więcej niż tylko dodatkiem – akcesoria to rozszerzenie możliwości Twojego grilla, które pozwalają odkryć nowe smaki i metody przyrządzania posiłku. Wśród tych wielu różnorodnych dodatków kosze do grillowania, choć niepozorne, się prawdziwym sojusznikiem każdego mistrza grilla.
Dlaczego warto korzystać z kosza do grillowania?
- Równomierne grillowanie: Kosz do grillowania pozwala na równomierne rozłożenie składników i tym samym ich równomierne grillowanie. Dodatkowo dzięki koszowi drobne warzywa czy owoce morza nie będą przelatywać przez ruszt.
- Łatwiejsze obracanie jedzenia: Kosz do grillowania znacznie ułatwia obracanie i przesuwanie potraw po ruszcie grilla. Dzięki uchwytom bez problemu obrócisz całość jednym ruchem.
- Unikanie przypalania: Potrawy w koszu do grillowania nie mają bezpośredniego kontaktu z rusztem, dzięki czemu łatwiej jest kontrolować stopień ich ugrillowania i w razie konieczności szybko ściągniesz całość z grilla.
- Lepsze wykorzystanie miejsca na grillu: Kosz do grillowania pozwala na efektywniejsze wykorzystanie przestrzeni na grillu.
- Ochrona delikatnych składników: Kosz do grilla doskonale sprawdza się do grillowania delikatnych składników, takich jak ryby, owoce morza czy miękkie warzywa, które łatwo rozpadają się na ruszcie.

Co można grillować w koszu?
Kosze do grilla są niezwykle uniwersalne i można ich używać do przyrządzania wielu różnych potraw. Szczególnie dobrze sprawdzą się podczas grillowania drobnych artykułów, które mogłyby wypaść przez ruszt lub tych, które wymagają delikatniejszego podejścia.
- Warzywa: Warzywa takie jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula, grzyby czy szparagi doskonale nadają się do kosza. Dzięki koszykowi nie spadną przez ruszt, a ich grillowanie stanie się bardziej równomierne.
- Owoce morza: Delikatne krewetki, kalmary czy przegrzebki z łatwością rozpadają się na ruszcie, ale w koszu do grilla zachowują swój kształt i soczystość, zyskując przy tym piękny aromat ognia. (Jeżeli jesteś miłośnikiem grillowanych krewetek wypróbuj dedykowane akcesorium - żeliwny stojak do grillowania krewetek.)
- Rybne filety: Ryby, takie jak łosoś, dorsz czy pstrąg, często są zbyt delikatne, by grillować je bezpośrednio na ruszcie. Kosz chroni ich delikatne mięso przed przypaleniem oraz rozpadnięciem się.
- Małe kawałki mięsa: Pokrojona w kostkę wołowina, kurczak, wieprzowina czy jagnięcina może być grillowana w koszu bez ryzyka spadnięcia przez ruszt i przypalenia.
- Owoce: Grillowane owoce, takie jak ananas, brzoskwinie, jabłka czy gruszki, zyskują wyjątkową słodycz i karmelizację na grillu. Kosz zapobiega ich przywieraniu i ułatwia obracanie.
- Pieczywo i małe przekąski: Kosz jest także idealny do grillowania małych przekąsek, takich jak kawałki pieczywa (np. bagietka na grzanki) czy frytki. Dzięki koszowi do grillowania są one łatwe do kontrolowania.

Rodzaje koszów do grilla
Kosze do grillowania to specjalne akcesorium zaprojektowane z myślą o grillowaniu mniejszych lub delikatnych składników, które mogłyby łatwo wypaść przez ruszt lub się przypalić. Zwykle kosze do grilla wykonane są ze stali nierdzewnej, co zapewnia trwałość i odporność na wysokie temperatury.
Najpopularniejsze rodzaje koszów do grilla to:
- Kosze do warzyw: Kosze do grillowania warzyw są płytkie i perforowane, co umożliwia swobodny przepływ ciepła, równomierne grillowanie oraz odprowadzenie nadmiaru płynów umożliwiając grillowanie (w zwykłej brytfannie warzywa zaczną się po prostu gotować).
- Kosze do ryb: Kosze do grillowania ryb mają specjalne zamknięcia lub wykonane są z "siatki", dzięki czemu utrzymują delikatnie ryby na miejscu, bez uszkadzania struktury mięsa.
- Kosze do grillowania na rożnie: Kosze do rożna wyposażone są w "uchwyty" umożliwiające ich montaż na rożnie grilla. Grillowanie w takim koszu przy użyciu rożna to prawdziwa przyjemność i możliwość przygotowania wielu różnorodnych potraw bez konieczności "stania przy grillu".

Perforowane kosze do grillowania (idealne do grillowania warzyw)
Perforowane kosze do grilla, wykonane z metalu z małymi otworami (przypominają durszlak), umożliwiają swobodny przepływ powietrza i dymu, co zapewnia równomierne grillowanie. Dzięki otworom woda z warzyw wycieka, co zapobiega ich gotowaniu się - warzywa grillują się na chrupko.
Dodatkowo perforowane kosze do grillowania możemy podzielić na takie, które kładziemy na ruszcie:
- Duży kosz do warzyw i owoców morza Weber dedykowany do systemu CRAFTED
- Kosz do grillowania warzyw duży
- Wok do grillowania warzyw i owoców morza Naooleon
- Wok do grillowania warzyw i owoców morza Weber
- Mały kosz do grillowania warzyw i owoców morza Weber
Kolejną zaletą tych koszy jest możliwość łatwego potrząsania/podrzucania potraw w celu uniknięcia przywierania.
Alternatywą dla koszy do grilla, którą warto rozważyć jeżeli posiadasz grill gazowy Napoleon, jest stalowa brytfanna do grillowania warzyw. Została zaprojektowana tak, aby idealnie pasować do grilli gazowych Napoleon – wystarczy wymienić część rusztu na brytfannę! Dzięki temu jest to optymalne rozwiązanie pod kątem wykorzystania miejsca do grillowania.

Elastyczne kosze do grillowania (idealne do grillowania ryb)
Elastyczne kosze do grillowania dzięki swojej budowie "poruszają się" razem z rybą, gdy ta kurczy się podczas grillowania. Elastyczne kosze idealnie sprawdzają się w przypadku większych i delikatnych produktów spożywczych, takich jak filety. Działają jak osłona, chroniąc potrawy przed bezpośrednim kontaktem z rusztem grilla, co zapobiega ich przywieraniu oraz łamaniu podczas obracania.
Elastyczne kosze do grillowania sprawdzą się nie tylko w przypadku filetów rybnych, ale również podczas grillowania:
- Burgerów
- Mniejszych kawałków mięsa
- Chleba/tostów
- Warzyw pokrojonych w plasterki

Kosze do grillowania na rożnie
Kosze do grillowania na rożnie występują w różnorodnej konfiguracji. Swoją uwagę szczególnie należy zwrócić na kosze regulowane, płaskie oraz głębokie. Duży wybór koszy do grillowania na rożnie pozwala na dopasowanie ich do składników i sposobu grillowania na różnie.
Kosze do grillowania na rożnie: regulowane
Kosze regulowane to ciekawe akcesorium, które można dostosować do grubości grillowanej potrawy. Dzięki możliwości głębokości kosza można w nich grillować zarówno mniejsze kawałki mięsa, jak i większe filety rybne czy warzywa. Ta elastyczność sprawia, że są idealnym rozwiązaniem dla miłośników grillowania, którzy chcą eksperymentować z różnorodnymi potrawami.

Kosze do grillowania na rożnie: płaskie
Płaska forma tych koszy do grillowania pozwala na równomierne opiekanie potrawy, co jest szczególnie ważne w przypadku delikatnych składników, które mogą się przypalić lub zbyt mocno skurczyć. Płaski kosz do grillowania na rożnie sprawdzi się idealnie w przypadku przyrządzania ryb (w całości), udek, skrzydełek czy ziemniaków.

Kosze do grillowania na rożnie: głębokie
Głębokie kosze do grillowania są idealne do potraw, które wymagają więcej miejsca, takich jak duże kawałki mięsa, skrzydełka czy frytki. Głębokie kosze są najbardziej uniwersalne. Przygotujesz w nich również krewetki, warzywa czy owoce. Jednakże mają swoją wadę - duży rozmiar. Na mniejszym grillu zabiorą całą przestrzeń grilla (będziesz musiał wyjąć ruszt).

Jak używać kosza do grilla jak profesjonalista
Używanie koszy do grillowania jest proste i przyjemne!
- Wybór kosza: Wybierz odpowiedni kosz do grillowania w zależności od składników, które zamierzasz przygotować.
- Przygotowanie składników: Przygotuj składniki do grillowania. Warzywa umyj, pokrój na odpowiednie kawałki, a mięso lub ryby zamarynuj według własnych preferencji. Upewnij się, że składniki są równomiernie pokrojone, co pozwoli na równomierne grillowanie. Ważne! Jeżeli grillujesz na perforowanym koszu/woku/brytfannie natłuść składniki, aby nie przywierały one do powierzchni.
- "Załadunek" kosza: Umieść przygotowane składniki w koszyku. Staraj się nie przepełnić go! Zachowaj swobodny przepływ powietrza i dymu. W przypadku koszów regulowanych dostosuj ich rozmiar do zawartości, aby upewnić się, że potrawa jest dobrze zabezpieczona.
- Grillowanie: Umieść koszyk na ruszcie grilla, upewniając się, że jest stabilny. Grilluj potrawy zgodnie z zalecanym czasem dla danej kategorii składników, regularnie je obracając lub potrząsając koszykiem, aby zapewnić równomierne grillowanie.
- Wyjmowanie kosza: Po zakończeniu grillowania ostrożnie wyjmij koszyk z grilla, używając rękawic ochronnych. Pozwól potrawom odpocząć przez kilka minut przed podaniem.

Grillowanie z pokrywą otwartą czy pokrywą zamkniętą?
W skrócie: decyzja, czy grillować z pokrywą grilla otwartą, czy zamkniętą podczas korzystania z koszy do grilli, zależy od rodzaju potrawy, którą przygotowujesz. Jeśli grillujesz ryby, mięso lub większe warzywa, takie jak ziemniaki, kalafior czy brokuły, najlepiej zamknąć pokrywę grilla, aby zatrzymać ciepło i przyspieszyć proces grillowania. Z kolei przy mniejszych daniach, które mogą szybko się przypalić, warto zostawić pokrywę otwartą, aby mieć na nie oko.
Więcej o grillowaniu z pokrywą grilla otwartą, czy z zamkniętą przeczytasz na naszym wpisie:
W przypadku innych pytań o grille czy grillowanie zapraszamy do kontaktu!:
- Tel.: +48 600 517 941
- E-mail: info@grilloholicy.pl
oraz na naszego bloga i kanał YT!: