Domowe wędzenie to niesamowite hobby, które daje nie tylko spełnienie, ale jest również stylem życia, zdrowego życia! Dzięki wędzeniu masz pełną kontrolę nad tym co jesz. Możesz eksperymentować i nadawać swoim wędzonką wyjątkowych aromatów. Warto zaznaczyć, że wędzenie to nie tylko mięso, wędzić można ryby, sery, sól, warzywa, a nawet owoce. Jeżeli zastanawiasz się, czy wędzenie jest dla Ciebie? Czy wymaga dużo czasu i czy nie jest zbyt skomplikowane? Nie martw! Wędzarnie elektryczne są proste i obsłudze i sprawiają, że samo wędzenie również staje się wyjątkowo proste!

Wędzarnia elektryczna vs wędzarnia tradycyjna
Istotą wędzenia jest dym.
Niezależnie od tego, czy mówimy o wędzarni elektrycznej, czy wędzarni tradycyjnej, ich podstawowa zasada działania pozostaje taka sama – kluczową rolę odgrywa dym. To on nadaje potrawom charakterystyczny smak, aromat i kolor. Nieważne czy wędzisz w wędzarni tradycyjnej, czy elektrycznej, sam proces wędzenia nie ulega zmianie, w obu przypadkach wędzenie polega na odymianiu przyszłych wędzonek w kontrolowanej temperaturze. Dlaczego więc wędzarnia elektryczna jest elektryczna? Największą przewagą i tym, co czyni nowoczesne wędzarnie elektrycznymi, jest sterownik. Wędzarnie Browin dragON posiadają panel, na którym ustawiasz temperaturę docelową w wędzarni, czas wędzenia oraz zarządzasz termoobiegiem. Dzięki temu najtrudniejszą część wędzenia masz zgłowy - kontrolowanie ognia/temperatury oraz intensywności dymienia. Wędzarnia elektryczna robi najtrudniejszą robotę za Ciebie, upraszczając proces wędzenia i zmniejszając ryzyko zepsucia (zakwaszenia) wędzonek. Niektóre wędzarnie np. Borniak posiadają grzałkę do rozpalania zrębek i kontrolowania ilości wytwarzanego dymu. W przypadku wędzarni elektrycznej Browin dragON zrębki rozpalasz ręcznie (zapałką bądź zapalniczką) w specjalnym generatorze dymu a jego ilość kontrolujesz "pompką".
Zalety wędzarni elektrycznej (względem tradycyjnej)
- ✅ Łatwiejsza obsługa – nie wymaga stałego doglądania i kontrolowania ognia.
- ✅ Precyzyjna kontrola temperatury – termostat pozwala na utrzymanie optymalnych warunków wędzenia.
- ✅ Stała jakość wędzenia – powtarzalne rezultaty dzięki automatycznej kontroli temperatury.
- ✅ Bezpieczeństwo – brak otwartego ognia eliminuje ryzyko pożaru lub przypalenia produktów.

Dlaczego wato wybrać wędzarnie elektryczną Browin dragON?
Wędzarnie elektryczne Browin dragON serii Wood to wyjątkowe wędzarnie łączące ze sobą tradycyjne wędzenie wraz z nowoczesną wygodą i precyzją. Wędzarnie Browin Wood posiadają komorę wędzarniczą wykonaną z drewna świerku skandynawskiego. Jest to doskonały materiał na wędzarnie. Świerk skandynawski, dzięki naturalnym właściwościom izolacyjnym, zapewnia stabilną temperaturę i równomierne wędzenie, "oddychające" drewno również stabilizuje na odpowiednim poziomie wilgotność w wędzarni. Dodatkowo drewno świerku jest lekkie i trwałe, co zapewnia wędzarni elektrycznej dragON odporność na warunki atmosferyczne i długą żywotność.
Przegląd modeli Browin dragON
Wędzarnie elektryczne Browin dragON występują w różnych wariantach wielkościowych:
Duża wędzarnia Browin dragON
Wędzarnia o pojemności 200 l pomieści do 20 kg wędlin, co przekłada się na ok. 16 szynek lub 36 kiełbas! Wędzarnia tych rozmiarów to dokonały wybór dla rodzin. Wyższa wędzarnia jest również lepszym wyborem jeżeli planujesz wędzić kiełbaski. W mniejszych wędzarniach długie pęta kiełbasy po prostu się nie zmieszczą, a mniejsze będą wisieć za nisko, co przełoży się na nierównomierne odymienie/uwędzenie.
Mała wędzarnia Browin dragON
Wędzarnia o pojemności 115 l pomieści do 10 kg wędlin, co przekłada się na ok. 8 szynek lub 20 polędwiczek! Wędzarnia tych rozmiarów to dokonały wybór osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z wędzeniem.
Duża wędzarnia Browin dragON ze sterownikiem WiFi
Wszystkie wędzarnie elektryczne Browin posiadają zaawansowany sterownik, który precyzyjnie kontroluje i dostosowuje temperaturę w wędzarni do Twoich ustawień. To, co wyróżnia wędzarnie dragON 100IQ jest moduł WiFi. Dzięki temu rozwiązaniu możesz połączyć swoją wędzarnie Browin z dedykowaną do niej aplikacją i kontrolować procesy wędzenia z każdego miejsca w swoim domu! Aplikacja Browin Control umożliwia zdalne:
- ✅ Ustawienie i kontrolowanie temperatury w wędzarni
- ✅ Ustawienie i kontrolowanie czasu wędzenia.
- ✅ Zarządzanie termoobiegiem.
- ✅ Zarządzanie sondą temperatury.
Mała wędzarnia dragON - stalowa
W tym artykule skupimy się na wędzarniach elektrycznych dragON w wersji drewnianej. Jednakże w ofercie firmy Browin dostępne są również stalowe wędzarnie elektryczne dragON. Dodatkowo powyższa wędzarnia jest naprawdę malutka i kompaktowa. Jej pojemność to zaledwie 65 l. Jest to idealna propozycja dla osób poszukujących małej, mobilnej wędzarni elektrycznej.

Budowa wędzarni elektrycznej Browin dragON Wood
Konstrukcja wędzarni Browin dragON
Jak wspomnieliśmy, komora wędzarni elektrycznej Browin dragON (jak również jej daszek) wykonana została z drewna świerkowego. Posiada 3 poziomy, na którym możesz umieszczać poprzeczki i na nich haki. Dodatkowo dach wędzarni montowany jest na zawiasach, dzięki czemu masz szybki dostęp do wszystkich zawieszonych w wędzarni wędzonek.

Termoobieg z grzałką
Browin szczyci się swoim unikatowym podejściem do grzałki w swoich wędzarniach. Grzałka w wędzarni dragON zintegrowana jest z wentylatorem. Dzięki temu rozwiązaniu ciepło oraz dym jest rozprowadzany w wędzarni dokładnie i równomiernie. Zapewnia to doskonałe rezultaty wędzarnicze. Zastosowanie takiego rozwiązania sprawia również, że wędzarnie Browin dragON mają uniwersalne zastosowanie. Tym jednym urządzeniem, bez konieczności dokupowania dodatkowych akcesoriów możesz:
- ✅ Osuszać wędzonki
- ✅ Wędzić na zimno
- ✅ Wędzić na ciepło
- ✅ Podpiekać wędzonki
Moduł termoobiegu wędzarni Browin dragON (wentylator z grzałką) umieszczony jest blisko tylnej ścianki wędzarni oraz posiada dodatkowy "daszek". Takie rozwiązanie sprawia, że wytapiające się podczas wędzenia soki nie skapują bezpośrednio na grzałkę, powodując niekontrolowane skoki temperatur oraz niszcząc smak wędzonek.
Kwestie bezpieczeństwa: Być może zastanawiasz się "drewniana wędzarnia i grzałka blisko ścianki wędzarni, czy wędzarnia się nie zapali?". Bez obaw! Wędzarnie Browin dragON to sprzęt przemyślany, przetestowany i w 100% bezpieczny. Grzałka oddzielona jest od tylnej ścianki wędzarni "mostkiem cieplnym", dzięki czemu drewniana ściana wędzarni się nie nagrzewa. Dodatkowym zabezpieczeniem jest "systemowe" ograniczenie maksymalnej temperatury wędzarni do 90°C. Jest to temperatura aż nazbyt wysoka do tradycyjnego wędzenia.

Podstawa wędzarni elektrycznej dragON
Podstawą wędzarni Browin dragON jest stolik wykonany ze stali nierdzewnej. Stolik zapewnia stabilizację wędzarni, ale jest również dnem komory wędzarniczej. Dzięki temu czyszczenie wędzarni dragON jest bardzo proste. Drewniane ścianki nie wymagają czyszczenia, a po zdjęciu konstrukcji ze stolika możesz go bez problemu wyczyścić.
Mózg wędzarni elektrycznej - cyfrowy sterownik
Jak wspomnieliśmy, cyfrowy sterownik w wędzarni elektrycznej odpowiada za kontrolowanie procesów wędzenia. Na specjalnym panelu zamontowanym z boku wędzarni elektrycznej dragON manualnie zadajesz wędzarni czas i docelową temperaturę pracy. Z pozycji panelu możesz również włączyć i wyłączyć działanie termoobiegu. Sterowanie wędzarnią za pomocą panelu jest proste i szybkie. Zamontowana sonda wewnątrz wędzarni precyzyjnie czyta temperaturę wędzenia i zarządza grzałką wędzarni tak, aby temperatura była stabilna.
W zaawansowanej wersji cyfrowego sterownika montowanego w wędzarniach dragON 100IQ (model z WiFi) możesz sterować wędzarnią nie tylko z poziomu panelu, ale także za pomocą smartfona. Niezależnie od tego, gdzie jesteś – w domu czy w ogrodzie – masz pełną kontrolę nad procesem wędzenia, co zapewnia wyjątkową wygodę. Pamiętaj jednak, aby nie pozostawiać wędzarni elektrycznej bez nadzoru na dłuższy czas!

Serce wędzarni elektrycznej - generator dymu dragON Jet 1
Generator dymu to również element charakterystyczny dla wędzarni elektrycznych. Bez cienia wątpliwości można powiedzieć, że opatentowany generator dymu dragON Jet 1 to kolejna przewaga wędzarni Browin. Generator dymu dragON Jet 1 został skonstruowany w taki sposób, że żarzące się w nim zrębki nie blokują się a powstały w wyniku tego procesu osad, nie zapycha rurki doprowadzającej dym do wędzarni.
Największe zalety generatora dymu dragON Jet 1
- ✅ Równomierny przepływ dymu
- ✅ Gromadzenie się osadu zredukowane do minimum
- ✅ Brak problemu zawieszania się zrębków
- ✅ Generator działa niezależnie od gradacji zrębków

FAQ - najczęściej zadawane pytania dotyczące wędzarni Browin dragON
- Czy wędzarnia Browin dragON nadaje się dla początkujących?
Tak! Wędzarnia dragON została zaprojektowana z myślą o wygodzie użytkowania, dlatego świetnie sprawdzi się zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych miłośników wędzenia. Dzięki cyfrowemu sterownikowi, precyzyjnej regulacji temperatury i "automatycznemu" generowaniu dymu, cały proces jest intuicyjny i łatwy do opanowania.
- Czy wędzarnia drewniana Browin dragON wymaga sezonowania?
Drewniana konstrukcja wędzarni dragON nie wymaga sezonowania, jednakże zalecamy przed pierwszym użyciem zakonserwować drewno z zewnętrznej strony wędzarni olejem lnianym. Drewno od strony wewnętrznej wędzarni będzie się konserwować podczas samego wędzenia.
- Czy można sterować wędzarnią zdalnie?
Tak, modele dragON 100IQ wyposażone w moduł WiFi umożliwiają sterowanie wędzarnią za pomocą aplikacji. Dzięki temu możesz kontrolować temperaturę i czas wędzenia, nawet przebywając w innym miejscu w domu lub ogrodzie.
- Czy wędzarnia Browin dragON może być używana w zamkniętym pomieszczeniu?
Nie zalecamy używania wędzarni w zamkniętych, słabo wentylowanych pomieszczeniach. Urządzenie powinno być użytkowane na świeżym powietrzu, np. na tarasie, w ogrodzie lub w przewiewnej altanie, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza i odprowadzenie dymu.
- Czy w wędzarni elektrycznej można wędzić w czasie deszczu i przy złej pogodzie?
Drewniana konstrukcja wędzarni pogody się nie boi! Jednakże ze względu na elektroniczne elementy wędzarni należy unikać wędzenia podczas skrajnych sytuacji pogodowych (deszcz, silny mróz, silne nasłonecznienie). Można również we własnym zakresie zabezpieczyć sterownik wędzarni dragON jak i inne elementy narażone na złe warunki pogodowe np. montując dodatkowy daszek.
- Jakie drewno/zrębki najlepiej stosować do wędzenia?
W wędzarni elektrycznej dragON możesz używać różnych rodzajów i gradacji zrębków wędzarniczych. To jakie zrębki wybierzesz, zależy jedynie od Twoich preferencji i oczekiwanych końcowych rezultatów. Na początek polecamy wypróbować:
- Zrębki z olchy oraz buku – jest to klasyczny wybór do wędzenia mięs i ryb.
- Zrębki dębowe – nadadzą Twoim wędzonką intensywny aromat, idealny do wołowiny i dziczyzny.
- Jabłoń i wiśnia – nadadzą Twoim wędzonką delikatnie słodkie nuty, doskonałe do drobiu i serów.
Zobacz pełną ofertę zrębków wędzarniczych od firmy Browin!:

Co można wędzić w wędzarni elektrycznej Browin dragON?
Jak wspominaliśmy we wstępie. Wędzenie to niezwykle uniwersalny sposób przygotowania posiłków. Nie tylko konserwuje on produkty spożywcze, ale również nadaje wyjątkowego smaku i aromatu. W swojej wędzarni jesteś w stanie przyrządzić praktycznie wszystko! W wędzarni dragON z łatwością przygotujesz tradycyjne wędzonki mięsne, takie jak:
- Szynka i boczek
- Kiełbasy
- Żeberka i schab
Dzięki stabilnej temperaturze oraz kontroli ilości wytwarzanego dymu wędzarnia elektryczna dragON doskonale sprawdzi się do wędzenia ryb takich jak chociażby:
- Łosoś – delikatny i soczysty, idealny do kanapek lub sałatek.
- Makreli i dorsza – intensywnie uwędzony, doskonale sprawdzi się do robienia do past lub jako przystawka.
Wędzarnia dragON pozwala także na przygotowanie domowych serów (lub wzbogacenie o dodatkowe aromaty sery kupne), wędzić można zarówno sery żółte jak i twarogi czy mozzarellę.
Wędzenie to nie tylko mięso i sery. Wędzenie warzyw nadaje im głębię smaku:
- Papryka i pomidory – intensywne, lekko słodkie, świetne do past i sosów.
- Czosnek i cebula – nabierające łagodniejszego, słodkawego aromatu.
- Pieczarki i bakłażan – doskonałe do sałatek, kanapek i dań wegetariańskich.
Wędzić można również przyprawy (np. sól), jajka (świetny dodatek do sałatek) czy owoce! Dlatego niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem wędzonego mięsiwa, czy chcesz eksperymentować z innymi produktami, wędzarnia elektryczna Browin dragON pozwoli Ci tworzyć wyjątkowe smaki i cieszyć się domowymi, zdrowymi wyrobami o autentycznym aromacie dymu.
Potrzebujesz pomocy w wyborze grilla lub wędzarni? Skontaktuj się z nami!:
- Formularz "Dobierz swój grill"
- Tel: +48 600 517 941
- E-mail: info@grilloholicy.pl
- Facebook Grilloholicy