Porządny grill marki premium (takiej jak Weber czy Napoleon) to inwestycja na lata, dlatego warto o niego zadbać, aby służył bez zastrzeżeń i prezentował się pięknie przez cały rok. Jednym z największych wrogów grilla jest rdza! Dedykowany pokrowiec ma chronić grill przed wieloma szkodliwymi czynnikami takimi jak niesprzyjająca pogoda, zanieczyszczenia czy nawet uszkodzenia mechaniczne. Jednak nieraz natrafiamy na wątpliwości czy zakrywanie grilla pokrowcem nie powoduje nagromadzenia wilgoci a tym samym wystąpienia rdzy?
Przeanalizujmy fakty i odpowiedzmy na pytanie:
- Czy pokrowiec rzeczywiście chroni przed korozją, a jeśli tak – jak bardzo?

Skąd się bierze rdza na Twoim grillu?
Kiedy elementy grilla wykonane ze stali nierdzewnej stykają się z wodą czy po prostu wilgotnym powietrzem, dochodzi do utlenienia. Powstaje brunatny, kruchy osad - rdza.
W tym miejscu należy jeszcze zwrócić uwagę na mało adekwatne tłumaczenie angielskiego "stainless steel" - stal nierdzewna. Żadna stal nie jest w 100% nierdzewna. Jej odporność na utlenianie zależy od stopu. Im większa zawartość chromu tym stal jest bardziej "nierdzewna". Dlatego nie warto łapać się na tanie grille wykonane ze "stali nierdzewnej". Słabej jakości stal, dodatkowo szczotkowana, a nie walcowana będzie bardzo podatna na powstanie rdzy.
Główne czynniki powstawania rdzy na grillu
Grill stojący cały czas na zewnątrz narażony jest na wiele naturalnych czynników mogących wywołać ogniska rdzy, m.in.:
- Deszcz
- Śnieg
- Poranna rosa
- Mgła
- Wilgotne powietrze (szczególnie zimą i jesienią oraz jeżeli mieszkasz nad morzem lub niedaleko innego dużego zbiornika wodnego)
Źródła wilgoci nie muszą być wielkie. Nie chodzi o zalanie grilla. Nawet wilgoć unosząca się w powietrzu może doprowadzić do stopniowego wystąpienia rdzy. Podczas grillowania gdy grill się szybko i mocno się nagrzewa, a później szybko stygnie, może wystąpić zjawisko kondensacji, czyli skroplenia się wody na jego powierzchni. Jeżeli grill nie ma odpowiedniej wentylacji wilgoć zostaje uwięziona - tutaj właśnie pojawia się kwestia pokrowca. Czy w takim wypadku pokrowiec nie pogarsza sytuacji, prowadząc do rdzewienia metalowych elementów grilla? Jak to często bywa - wszystko zależy.
- Tłuszcz i resztki jedzenia
Zostawienie brudnego rusztu również może sprzyjać rozwojowi rdzy. Jeżeli grillujesz często i zostawisz brudny ruszt to nic się nie stanie. Jednak jeżeli grillujesz sporadycznie lepiej utrzymać ruszt w czystości i wyczyścić go zaraz po grillowaniu. Tłuszcz zatrzymuje wilgoć, dodatkowo pozostałości kwaśnych, słonych marynat przyspiesza proces rdzewienia. Nie wspominając, że pozostaniony na dłużej tłuszcz i resztki jedzenia to doskonałe środowisko do rozwoju pleśni i bakterii.

Czy pokrowiec na grill zapobiega rdzy?
- Cel stosowania pokrowca: Pokrowce marki Napoleon czy pokrowce marki Weber zostały zaprojektowane, tak by chronić Twój grill, a nie mu szkodzić. Solidny pokrowiec ma za zadnienie chronić Twój grill przed szkodliwymi czynnikami takimi jak deszcz, śnieg, brud, promieniowanie UV, ptasie odchody i inne zanieczyszczenia, a nawet przypadkowe uszkodzenie mechaniczne.
Stosowanie odpowiedniego pokrowca oraz co ważne odpowiednie jego użycie pomoże Ci w walce o czysty i sprawny grill. Jednakże niewłaściwe stosowanie, niewłaściwego pokrowca może niestety przynieść skutek odwrotny od zamierzonego. Czynniki, przez które grill zabezpieczony pokrowcem może zacząć rdzewieć:
- Niewłaściwe użycie: Przykrywanie mokrego grilla, przykrywanie grilla mokrym/wilgotnym pokrowcem, bądź przykrywanie gorącego grilla.
- Używanie słabej jakości pokrowca: W tym przypadku największym problemem słabych jakościowo pokrowców jest materiał, który nie przepuszcza powietrza oraz zatrzymuje wilgoć.
- Lokalny klimat: Mieszkanie w pobliżu dużych zbiorników wodnych lub nawet basen sprawia, że powietrze jest znacznie wilgotniejsze. Dodatkowo jeżeli mieszkasz blisko morza, do wilgoci dochodzi jeszcze sól.
- Wykonanie grilla: Grill wykonany ze słabej jakości stali (jak już wspomnieliśmy na początku) będzie podatny na rdzę i nawet Twoje szczere starania nie pomogą w tym, by go w 100% przed nią zabezpieczyć.
Jak dochodzi do gromadzenia się wilgoci pod pokrowcem?
Wilgoć to sojusznik każdego miłośnika soczystego mięsiwa i każdego miłośnika grillowania. Jednakże w sytuacji gromadzenia się pod pokrowcem będzie utrapieniem. Najczęstszymi przyczynami takiej sytuacji jest:
- Niewłaściwe dopasowanie pokrowca
- Przykrycie wilgotnego/mokrego grilla
- Intensywne opady i odparowywanie wilgoci powstałej w ich wyniku
- Uszkodzony pokrowiec
- Brak cyrkulacji powietrza pod pokrowcem
Jak zapobiegać rdzewieniu grilla?
- Regularne czyszczenie i polerowanie/zabezpieczanie stalowych elementów grilla
Zawsze czyść i susz grill po użyciu, aby uniknąć gromadzenia się wilgoci. Jeśli mieszkasz w pobliżu wybrzeża lub masz basen, powinieneś raz w tygodniu przetrzeć stalowe elementy grilla wodą z mydłem/płynem do mycia naczyń, aby usunąć sól i zanieczyszczenia chemiczne, a potem pozostawić go do całkowitego wyschnięcia. Po takim procesie czyszczenia możesz nałożyć środek do czyszczenia stali (polecamy środek do stali Napoleon, bądź środek do czyszczenia stali Weber), aby zapewnić swojemu grillowi optymalną ochronę – tlen jest niezbędny do powstawania i rozprzestrzeniania się rdzy, a polerowanie zabezpiecza metal, chroniąc ją przed powstawaniem rdzy na jego powierzchni.
- Nakrywaj grill pokrowcem po jego całkowitym ostygnięciu
Poczekaj, aż grill całkowicie ostygnie, zanim go przykryjesz, aby uniknąć zatrzymywania ciepła pod pokrowcem, co może prowadzić do powstawania kondensacji. Upewnij się, że zarówno pokrowiec, jak i grill są całkowicie suche przed przykryciem.
- Wybierz odpowiedni pokrowiec na grill
Wybierz pokrowiec wysokiej jakości, przepuszczający powietrze i odporny na warunki atmosferyczne. Powinien być odpowiednio dopasowany do grilla, aby całkowicie go chronić i zapobiegać gromadzeniu się wilgoci. W naszej ofercie znajdziesz wysokiej jakości, dedykowane pokrowce na każdy grill marki Weber oraz Napoleon:
Pamiętaj, aby regularnie sprawdzać stan swojego grilla, niezależnie czy jest on zabezpieczony pokrowcem.
Czy pokrowiec na grill zapobiega rdzewieniu? Ostateczny werdykt!
Stosowanie dobrej jakości pokrowca na grill nie powoduje powstawania rdzy, zwłaszcza jeśli jest używany prawidłowo, a wręcz pomaga chronić Twój grill przed rdzą. Wszystko, czego potrzebujesz, by Twój grill był chroniony i aby zapobiec rdzy, to odpowiedni pokrowiec i dobre nawyki konserwacyjne:
- Regularnie czyść, susz i poleruj grill
- Nakrywaj grill pokrowcem dopiero po całkowitym ostygnięciu i upewnij się, że pokrowiec i grill są wolne od wilgoci
- Przechowuj grill w osłoniętym, możliwie suchym miejscu
- Wybierz odpowiednio dopasowany i dobrej jakości pokrowiec na grill
- Regularnie sprawdzaj swój grill pod kątem ewentualnych śladów korozji i pokrowiec na grill pod kątem dziur i nieszczelności
Udanego grillowania!
Jeżeli nie wiesz jaki grill gazowy będzie idealny do Twoich potrzeb, skontaktuj się z nami!:
- Formularz "Dobierz swój grill"
- Tel: +48 600 517 941
- E-mail: info@grilloholicy.pl
- Facebook Grilloholicy