Zapraszamy do kolejnej części przewodnika Grilloholików dotyczącego zakupu grilla gazowego!
W poprzednim sezonie:
Grille poddawane są ciężkim warunkom w każdym sezonie grillowym – są narażone na działanie warunków atmosferycznych, wilgoci, ekstremalnych temperatur, tłuszczu, resztek jedzenia i dymu. W tym artykule dogłębnie przyjrzymy się materiałom, z których zrobione są grille gazowe. Niestety fizyki i chemii nie da się oszukać stąd wyłącznie grille wykonane z wysokiej jakości materiałów i komponentów będą miały dłuższą żywotność w porównaniu do tych wykonanych z gorszych materiałów. Tak więc, na co zwrócić uwagę podczas wyboru grilla i jakie pułapki czekają na przyszłych grill masterów? Dołożymy wszelkich starań, aby poruszyć dogłębnie wszystkie kwestie, które umożliwią Ci dokonanie najlepszego wyboru. Wyboru grilla gazowego, który niezawodnie będzie Ci służyć długie lata!

Z jakich materiałów wykonane są grille gazowe?
Materiał, z jakiego wykonany jest grill gazowy, zależy od konkretnej części urządzenia. Poszczególne elementy grilla – od korpusu (piekarnik oraz pokrywa) poprzez pokrętła po przyłącza gazowe oraz palniki są wykonane z różnych materiałów, każdy z tych materiałów ma swoje zalety i najlepiej nadaje się do konkretnych komponentów.
Odlew aluminium
W grillach klasy premium takich jak Napoleon czy Weber odlewy aluminium wykorzystywane są do produkcji piekarników grilla (misa oraz boki pokrywy). Odlew jest droższym rozwiązaniem niż słabej jakości stal (zaraz poruszymy ten temat) charakterystycznej dla tanich marketowych grilli.
-
✅ Odporność na korozję.
Aluminium jest niezwykle odporne na korozję. Nie potrzeba dodatkowych warstw zabezpieczających (chociaż stosowane są one, ale raczej w kontekście estetyki). Piekarniki grilla narażony jest na wilgoć z otoczenia, tłuszcz, soki, kwaśne składniki marynat, sól oraz intensywne zmiany temperatury. Dlatego odporność na korozję jest kluczową cechą piekarnika grilla.
-
✅ Właściwości termiczne
Odlew aluminium z dwóch powodów zapewnia doskonałe rezultaty kulinarne. Po pierwsze aluminium ma dobrą przewodność cieplną - równomiernie rozprowadza ciepło w komorze grilla. Oznacza to m.in. mniej zimnych stref w grillu, lepsze utrzymanie temperatury, efektywniejsze grillowanie przy mniejszym zużyciu gazu. Drugim aspektem jest "odlew". Dzięki odlewowi piekarnik grilla stanowi jedną bryłę - bez szczelin/łączeń, którymi ucieka ciepło.
-
✅ Stabilna konstrukcja
Gruby odlew aluminium jest odporny mechanicznie na długie grillowanie (duże wahania temperatur) oraz tworzy sztywną konstrukcję. Tak solidnie stworzony piekarnik grilla gazowego umieszczony na solidnym "wózku/podstawie" jest również gwarantem bezpiecznego grilloawnia - grill się nie przewróci.
-
✅ Lekkość konstrukcji
Aluminium jest lekkim materiałem, dzięki czemu nawet grube odlewy posiadają "znośną" wagę ułatwiając transport grilla. Znośną, ponieważ grube i solidne materiały swoje ważyć muszą, waga grilli premium, nawet tych najmniejszych zaczyna się od ~50 kg. Mało one nie ważą, aczkolwiek solidne kółka umożliwiają bezproblemowe przestawienie grilla.
-
✅ Łatwość czyszczenia
Jak wspomnieliśmy odlewy aluminium w grillach premium, głównie ze względów estetycznych, pokryte są warstwą ochronną. Pozytywnym efektem ubocznym jest fakt, że czyni to odlew gładkim, co ułatwia czyszczenie misy piekarnika grilla. Dodatkowo aluminium odporne jest na środki czyszczące, więc do czyszczenia wnętrza grilla możemy używać silnej chemii, co ułatwia życie.
🧠 Wniosek: Odlew aluminium to istny grillowy Graal! Grille gazowe, których piekarniki wykonane są z tego materiału, będą świetnym wyborem dla osób szukających solidnych i trwałych grilli w przystępnej cenie oraz osób kupujących grill po raz pierwszy.

Stal szlachetna zwana nierdzewną
Nie lubimy określenia stal nierdzewna. Wprowadza ono w błąd - żadna stal nie jest w 100% nierdzewna (a na pewno nie ta w grillu z marketu). Nierdzewność stali wynika z użycia chromu oraz niklu (stal chromowa). Im więcej w stopie chromu i niklu tym stal jest bardziej odporna na korozję czy kwasy (tlenek chromu tworzy dobrze przylegającą do metalu warstwę ochronną). Stal oprócz rodzaju stopu możemy podzielić również ze względu na metodę obróbki - ✅ stal walcowana oraz ❌ stal szczotkowana.
-
Rodzaje stali (stopów)
W produkcji wysoko jakościowych grilli króluje stal oznaczona symbolem ✅ AISI 304. Stal ta zawiera 18% chromu (stale od zawartości 11% nazywane są już stalami nierdzewnymi) oraz 8% niklu. Tak duża zawartość chromu i niklu w stopie zapewnia bardzo wysoką odporność na rdzę oraz działanie tłuszczów i kwasów z potraw. Stal 304 jest wytrzymała, odporna na wysokie temperatury oraz bezpieczna w kontakcie z żywnością (nie wydziela szkodliwych substancji oraz nie chłonie smaków i zapachów). Grille wykonane z tej wysokiej jakości stali to np. grille gazowe Napoleon serii Prestige.
Po drugiej stronie medalu mamy stal oznaczoną symbolem ❌ 430. To właśnie z tego rodzaju stali produkowane są grille słabej jakości. Stal ta również charakteryzuje się wysoką zawartością chromu, ale nie zawiera za to niklu (nikiel jest drogim surowcem znacznie zwiększającym odporność stali jak i również jej cenę). ❌ Brak zawartości niklu → Grill z tej stali może zacząć rdzewieć już po pierwszym sezonie, zwłaszcza na łączeniach i jeżeli mieszkasz przy dużym zbiorniku wodnym (duża wilgotność powietrza).❌ Odbarwianie: Pod wpływem wysokiej temperatury stal 430 może się odbarwiać – żółknie, szarzeje, traci połysk.❌ Gorsza trwałość mechaniczna: Stal 430 jest również bardziej podatna na odkształcenia czy zarysowania.
🧠 Wniosek: Jeśli zależy Ci na trwałości grilla, ma to być nie tylko sprzęt sprawny, ale również niezawodny i posłużyć długie lata - zainwestuj w grill klasy premium. Inwestycja szybko się zwróci.
💡Grille renomowanych marek takich jak Napoleon czy Weber posiadają długie gwarancje producenta na swoje grille (np. piekarnik i pokrywa w grillu Napoleon Freestyle czy Weber Spirit objęta jest 10-letnią gwarancją, te same elementy w serii Napoleon Prestige to dożywotnia gwarancja!).
-
Metody obróbki
✅ Stal walcowana jak nazwa wskazuje, charakteryzuje się procesem obróbki polegającej na walcowaniu (najczęściej w przypadku grilli - walcowania na zimno). Dzięki tej metodzie powierzchnia stali jest gładka, nie posiada drobnych szczelin jak w przypadku stali szczotkowanej, w które mogą wnikać brud i wilgoć, a tym samym prowadzić to będzie do rozwoju ognisk rdzy. Dodatkowo stal walcowana na zimno pokryta jest dodatkową ochronną warstwą cynku zwiększającą jej odporność na korozję.
❌ Stal szczotkowana jest rodzajem stali poddawanej dodatkowej obróbce, obróbka ta nadaje stali matowy wygląd z delikatnym, jednolitym wzorem równoległych linii. Często grille niższej jakości wykonane są z tego rodzaju stali, ponieważ nadaje ona im bardziej eleganckiego wyglądu, sprawiając, że grill wygląda na produkt premium. Warto również wspomnieć, że stal szczotkowana jest mniej odporna na mocne detergenty, które mogą zaburzyć strukturę "szczotki".
🧠 Wniosek: Mimo iż stal szczotkowana prezentuje się ładnie, nadaje grillowi eleganckiego matowego wykończenia, to nie jest najlepszym wyborem do produkcji grilla. Szczotkowa powierzchnia może nie być w dotyku dużo bardziej "chropowata" jednakże dla wilgoci i brudu jest to znacząca różnica sprawiająca, że pokrywa grilla narażona jest na powstanie rdzy.

Stal emaliowana
✅ Środkowa część pokrywy grilli premium często wykonana jest ze stali emaliowanej. Emalia porcelanowa jest bardzo dobrym materiałem w kontekście pokrywy grilla, ponieważ:
- Jest odporna na korozję: Gruba warstwa emalii porcelanowej stanowi solidną i szczelną barierę, która chroni pokrywę przed wilgocią, tłuszczami i solami/kwasami z potraw.
- Emaliowana stal ma również doskonałe właściwości termiczne. Zapewniając grillowi szybkie nagrzewanie oraz utrzymanie temperatury.
- Jest również łatwa w czyszczeniu: Gładka, szklista powierzchnia ułatwia czyszczenie grilla, przeważnie wystarczy przetrzeć pokrywę wilgotną ściereczką. Warto jednak zaznaczyć, że emalia nie lubi silnych środków chemicznych. Jeżeli potrzebujesz czegoś mocniejszego do czyszczenia pokrywy grilla najlepiej użyć dedykowanego preparatu do czyszczenia powierzchni emaliowanych.
- Jest odporna na wysokie temperatury: Emalia jest stabilna termicznie, nie odkształca się i nie odbarwia przy standardowym użytkowaniu grilla gazowego (czy grilla węglowego). Tutaj natomiast trzeba nadmienić, że emalia nie lubi gwałtownej zmiany temperatury - nie wolno polewać rozgrzanej emalii zimną wodą!
- Jest odporna mechanicznie: Emalia porcelanowa jest odporna na wszelkie zarysowania, jednakże jeżeli powstanie odprysk (np. bardzo mocne uderzenie w grill) renowacja w domowych warunkach jest niemożliwa.
❌ Stal malowana proszkowo. Kompletna aberracja w kontekście budowy grilli, wykorzystywana jedynie w grillach najpodlejszej jakości. Pokrywa grilla wykonana jedynie ze stali malowanej proszkowo jest wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne, nie jest odporna na warunki atmosferyczne i nie utrzymuje ciepła w grillu. Taki grill nie dość, że szybko zniszczeje, to grillowanie na nim będzie udręką.
🧠 Wniosek: Emaliowana stal to materiał doskonały do produkcji pokrywy grilla. Jest lekka i odporna na korozję. Zapewnia dobrą izolację cieplną oraz estetyczny wygląd.

Ruszt żeliwny czy stalowy? Oto jest pytanie!
Tę kwestię dokładnie poruszaliśmy w naszym artykule >"Ruszt żeliwny czy ze stali nierdzewnej? Który ruszt jest lepszy"<. Tutaj szybko podsumujemy sobie kwestię żeliwa. Odlew żeliwa używany jest do produkcji rusztów. Posiada doskonałe właściwości przewodzenia ciepła i nagrzewania się. Niestety o żeliwo trzeba dbać (sezonować), ponieważ jest podatne na rdzewienie oraz uszkodzenia mechaniczne, jest również ciężkie. Żeliwnego rusztu nie można również czyścić środkami chemicznymi (ogólnie żeliwo nie lubi wilgoci). W tym kontekście stal nierdzewna jest wygodniejszym materiałem na ruszt. Również posiada dobre właściwości nagrzewania się, jest odporna na rdzę i uszkodzenia mechaniczne. Jest również lżejsza i można ją czyścić detergentami.

Trwałość grilla gazowego
Na nowych nabywców grilli gazowych czeka kilka pułapek. Nie zawsze złoto co się świeci. Stal "nierdzewna", stal szlachetna wysokiej jakości jest materiałem bardzo dobrym do budowy grilla, jednakże jest również materiałem bardzo drogim. Grille wykonane z wysokiej jakości stali zaczynają swoją cenę od kilkunastu tysięcy złotych. Wszystkie tanie grille stalowe wykonane są z taniego materiału, który szybko zniszczeje i nie posiada dobrych właściwości termicznych. Dlatego połączenie różnych materiałów jest również dobrym rozwiązaniem. Piekarnik z odlewu aluminium jest tańszy w produkcji, a nie ustępuje w pełnieniu swojej roli stali nierdzewnej. Inwestycja w grill premium, wykonany z trwałych materiałów to inwestycja na lata. Grille gazowe renomowanych marek takich jak Napoleon czy Weber posiadają długie gwarancje producentów, ponieważ są to produkty solidne (po upływie gwarancji są również dostępne do kupienia części zamienne każdego nawet najmniejszego elementu grilla). Jeżeli planujesz zakup grilla gazowego i nie chcesz martwić się nie tylko jego trwałością, ale również komfortem grillowania, niezawodnością i sprawnością zaufaj sklepom specjalistycznym takim jak nasz. Zawsze jesteśmy do Twojej dyspozycji i chętnie podpowiemy jaki grill nie tylko będzie dobry jakościowo, ale także, jaki grill sprosta Twoim oczekiwaniom pod względem posiadanych funkcji:
- Formularz "Dobierz swój grill"
- Tel: +48 600 517 941
- E-mail: info@grilloholicy.pl
- Facebook Grilloholicy
🧠Gdyby grille tanie były równie dobre jak grille renomowanych marek, nikt nie kupowałby grilli premium i segment ten nie rozwijałby się tak prężnie!
P.S. Niezależenie od tego, jaki grill wybierzesz, będziesz musiał wykonać pewne czynności konserwacyjne i pielęgnacyjne, aby utrzymać grill w dobrym stanie i wydłużyć jego żywotność.
- Sezonowo dokładnie wyczyść swój grill.
- Czyść ruszt grilla po każdym grillowaniu.
- Rutynowo opróżniaj tace ociekowe.
- Chroń grill pokrowcem, gdy nie jest używany.
- W sezonie wykonuj regularnie, odpowiednie czynności konserwacyjne.
- Jeżeli nie grillujesz zimą, zabezpiecz swój grill na ten okres.
