Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić pizzę wypiekaną na kamieniu w grillu? To proste, jeśli masz kamień do pizzy! Twój grill może łatwo stać się rewelacyjnym miejscem do wypieczenia idealnej pizzy! To idealny sposób na spędzenie letniego wieczoru… zrób ciasto, kup kilka dodatków i gotowe!
Jak używać kamienia do pizzy w grillu?
Chociaż ludzie zwykle używają kamieni do pizzy w piekarniku, są one również doskonałym narzędziem do użycia w grillu gazowym lub nawet węglowym.
Nasz przewodnik „Krok Po Kroku” pokaże Ci jak użyć kamienia!
Krok 1: Rozgrzej kamień do pizzy. Umieść kamień do pizzy na ruszcie w grillu, gdy jest on wyłączony.Jeśli używasz grilla na węgiel drzewny, najlepiej umieścić kamień do pizzy przed rozpaleniem węgla. Również najlepiej jest umieścić na ruszcie, gdzie temperatura będzie najwyższa.
Krok 2: Przygotuj Pizzę. Na tym etapie dobrze jest posiadać metalową łopatę do pizzy, która jest odporna na wysoką temperaturę. Warto posypać ją dużą ilością mąki kukurydzianej, aby zapobiec przywieraniu ciasta. Dodaj sos i dodatki, gdy ciasto będzie gotowe. Ale unikaj przesadzania z dodatkami, ponieważ mogą sprawić, że pizza będzie mokra, przez co może przykleić się do kamienia.
Krok 3: Przenieś pizzę na kamień. Otwórz pokrywę grilla i posyp równą warstwą mąki kukurydzianej po kamieniu, zanim przeniesiesz pizzę. Najlepiej położyć go na ruszcie zaraz po nałożeniu warstwy mąki, aby mąka się nie przypaliła. Delikatnie wsuń pizzę na kamień, kierując łopatę pod kątem 45 stopni, wykonując energiczne wyciągnięcie łopaty spod pizzy.
Krok 4: Wypiecz swoją pizzę. Daj swojej pizzy wystarczająco dużo czasu na wypiekanie, upewniając się, że pokrywa grilla jest zamknięta, dzięki czemu będzie wypiekała się szybciej i bardziej równomiernie. Powinno to zająć od około pięciu do dziesięciu minut, w zależności od grubości i ilości dodanych dodatków. Pizzę wypiekany w najwyższej możliwej do osiągnięcia temperaturze w grillu.
Krok 5: Wyjmij pizzę z grilla. Jeśli posypiesz dużą ilością mąki kukurydzianej po kamieniu, z łatwością ściągniesz pizzę z kamienia podbierając ją łopatą. Przenieś ją na deskę w celu ostygnięcia, pokrojenia na kawałki i podania.
Często zadawane pytania:
Dlaczego moja pizza przykleja się do kamienia? Wiele czynników może to powodować. Oto kilka z nich:
• Po pierwsze, twoje ciasto na pizzę może być zbyt mokre.
• Ciasto ma dziurę.
• Pizza potrzebuje więcej czasu na wypiekanie.
• Nie posypałeś wystarczająco mąki kukurydzianej.
• Dodałeś zbyt wiele dodatków, co sprawiło, że Twoja pizza była rozmoczona.
• Nie podgrzałeś prawidłowo kamienia – zbyt niska temperatura.
Jak odkleić pizzę od kamienia? Spróbuj stopniowo zeskrobać pizzę za pomocą metalowej łopatki, wyłączając lub wygaszając wcześniej grill. Pomocne może być również użycie szczypiec lub szpatułki do przesuwania pizzy. Możesz poczekać, aż kamień całkowicie ostygnie, zanim zaczniesz go skrobać, jeśli uważasz, że skrobanie go gdy jest rozgrzany jest trudne. Następnie potrząśnij pizzą w kierunku krawędzi, aż całkowicie odklei się od kamienia do pizzy.
Oto kilka wskazówek, jak zapobiegać przyklejaniu się pizzy do kamienia:
• Nałóż sporą ilość mąki do posypywania. Zanim położysz pizzę bezpośrednio na kamieniu, musisz ją posypać odpowiednią ilością mąki kukurydzianej. Mąka pomaga stworzyć barierę między pizzą a kamieniem. Ponadto ta bariera zapobiegnie przywieraniu pizzy, więc upewnij się, że nakładasz obfitą warstwę.
• Rozgrzej kamień prawidłowo. Najlepiej jest zawsze wstępnie podgrzać kamień do pizzy przez co najmniej piętnaście minut przed włożeniem pizzy. Dzięki temu Twój kamień będzie gorący i gotowy do pieczenia!
• Wyłóż go pergaminem lub folią aluminiową. Chociaż wyłożenie kamienia folią aluminiową lub pergaminem nie daje „autentycznej pizzy”, znacznie ułatwia jej zdjęcia z kamienia. Możesz umieścić pizzę na lekko naoliwionej folii aluminiowej lub papierze pergaminowym. Unikaj natomiast nakładania oleju na kamień. Kamień może popękać i ostatecznie złamać się!
• Wsuń nić dentystyczną pod pizzę. Możesz również spróbować wsunąć pod pizzę nić dentystyczną, aby ją odkleić wykonaj ten krok, przesuwając nić dentystyczną pod całą pizzą.
• Utrzymuj kamień do pizzy w czystości. Resztki skórki chleba lub pizzy mogą przykleić się do kamienia, co może spowodować, że następna pizza przylgnie do zwęglonych kawałków. Dlatego najlepiej jest utrzymywać kamień do pizzy w czystości.
Jak czyścić kamień do pizzy?
Krok 1. Poczekaj, aż kamień całkowicie ostygnie. Po pierwsze, pozwól, aby kamień do pizzy ostygł przed dokładnym czyszczeniem. Pomoże to zapobiec pękaniu kamienia.
Krok 2. Zwilż kamień niewielką ilością gorącej wody. Unikaj zanurzania kamienia lub używania zbyt dużej ilości wody.
Krok 3. Lekko wyszoruj kamień szczotką. Najlepiej wykonać ten krok dokładnie i delikatnie, aby upewnić się, że nie pozostały żadne resztki jedzenia. Ponadto najlepiej jest unikać używania metalowych materiałów podczas szorowania, aby zapobiec zarysowaniu kamienia.Pamiętaj, że używanie mydła na kamieniu do pizzy nigdy nie jest doskonałym pomysłem. Mydło może na dobre zrujnować kamień, ponieważ może dostać się do jego porów. Gdy dostanie się do środka, Twoje jedzenie również będzie smakowało mydłem!
Krok 4: Wytrzyj kamień. Użyj wilgotnej, miękkiej szmatki, aby wytrzeć wszelkie pozostałe zanieczyszczenia, które mogą sprawić, że pizza przyklei się do kamienia przy następnym użyciu.
Krok 5: Osusz na powietrzu lub użyj czystego ręcznika, aby wysuszyć kamień. Pamiętaj, że używanie kamienia do pizzy przed całkowitym wyschnięciem jest jednym z powodów, dla których kamienie do pizzy pękają i łamią się. Doskonałym pomysłem jest również przechowywanie kamienia w temperaturze pokojowej, aby zachować jego integralność. Najlepiej również unikać nakładania olejów na kamień do pizzy, ponieważ może to spowodować dymienie i pękanie kamienia. Ponadto pory kamienia, zamiast tworzyć nieprzywierającą powierzchnię, tylko wchłaniają olej, co może go uszkodzić.
Jak usunąć plamy z kamienia do pizzy?
Dobrze wypieczona pizza może zostawić wiele ciemnych, przebarwionych obszarów na kamieniu, co jest normalne. Nie ma potrzeby ich usuwania. Jeśli jednak nie możesz znieść widoku brudnego kamienia, postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami!
• Usuń wszelkie resztki jedzenia, zeskrobując je.
• Zrób mieszankę z równą ilością ciepłej wody i sody oczyszczonej. Wymieszaj sodę oczyszczoną i wodę, aż utworzysz pastę o tej samej konsystencji co pasta do zębów. Używanie tej pasty pomoże ci usunąć głębsze plamy na kamieniu, które usuwają regularne wycieranie i skrobanie.
• Plamy zeskrob pastą. Użyj szczoteczki do kamienia lub miękkiej szczoteczki do zębów, aby wyczyścić kamień. Pamiętaj, że najlepiej wykonywać małe, okrężne ruchy i starać się dokładnie wyczyścić przebarwione obszary.
• Przetrzyj kamień wilgotną szmatką. Po szorowaniu wytrzyj warstwę pasty wilgotną szmatką. Możesz także zastosować tą metodę do problematycznych zabrudzeń z przeszłości. Najlepiej więc powtarzać ten proces, aż rezultat spełni Twoje oczekiwania.
• Poczekaj, aż kamień całkowicie wyschnie. Ponieważ ta metoda czyszczenia zwiększa wilgoć w kamieniu, pozwól mu schnąć dłuższy czas. Upewnij się, że nie ma już resztek wilgoci, które mogłyby uszkodzić kamień przed ponownym użyciem. Najlepiej jest również przechowywać kamień do pizzy w temperaturze pokojowej, aby zapobiec pękaniu i łamaniu.
Miłego grillowania!