Grillowanie szaszłyków to doskonała zabawa, a wykonanie przepisu jest proste i szybkie! Ten przepis możesz wykonać w każdym rodzaju grilla. Doskolane sprawdzi się na grillu gazowym, węglowym bądź elektrycznym!
Marynata:
1 filiżanka brązowego cukru
½ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki soku z ananasa
2 goździki
2 ząbki czosnku wyciśnięte
¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
½ łyżeczki soli
1 łyżka mąki
1 łyżka wody
Szaszłyki:
4 piersi z kurczaka, bez kości/bez skóry, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 żółta papryka pokrojona w kostkę
1 zielona papryka w kostkęŚwieży ananas, pokrojony w kostkę
Posiekana kolendra do dekoracji
Wykonanie:
W małym rondelku wymieszaj brązowy cukier, sos sojowy, sok ananasowy, czosnek, pieprz, sól, wodę i mąkę. Na palniku bocznym grilla lub kuchence w domu, doprowadź mieszankę do wrzenia przez około 1 do 3 minut, aż mieszanina zacznie gęstnieć. Zdejmij z ognia i zachowaj ¼ szklanki sosu do glazurowania. Kurczaka marynuj w sosie w lodówce przez co najmniej 30 minut. Nałóż kurczaka na szaszłyki razem z papryką i ananasem. Grilluj przez 8-10 minut w temperaturze 180°C, obracając szaszłyki co 2 minuty, do momentu aż mięso upiecze się zgodnie z Twoimi upodobaniami. Zdejmij z rusztu i polej zarezerwowanym sosem i udekoruj zieloną kolendrą!
Smacznego!