Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na grillowane żeberka wołowe z olejem czosnkowym

Trudny do zdobycia i niedoceniany, krótki stek z żeberka, to zachwycający i świetny kawałek wołowiny, który bardzo dobrze przyjmuje sól i ciepło. Ten kawałek jest często przytwierdzony do kości i duszony zamiast być smażony lub grillowany i podawany jako stek. W tym przepisie grillujemy nasze krótkie żeberka i podajemy je z lekkim olejem czosnkowym wypełnionym chrupiącym czosnkiem i chipsami!


Składniki:

Od 2 do 4 krótkich steków z żeberek wołowych

6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki

4 cebule szczypiorkowe, pokrojone w cienkie plasterki

1/3 szklanki (79 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sól dla smaku

Polewa balsamiczna do smaku

Wykonanie:

  1. Jeśli krótkie żeberka wołowe mają nadal przyczepioną kość, należy ją ostrożnie usunąć. Odetnij część posiadającą nadmiar tłuszczu, a następnie osusz mięso przed doprawieniem solą.
  2. Gdy żeberka będą już doprawiane, przygotuj olej czosnkowy. Pokrój czosnek i białą część cebuli szczypiorkowej na cienkie plasterki. Umieść je na małej patelni wypełnionej olejem. Powoli i delikatnie podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż czosnek i cebula zaczną się smażyć. Stale potrząsaj patelnią (ostrożnie), aż czosnek stanie się jasnobrązowy. Wylej olej, a czosnek i cebule przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się stekiem.
  3. Rozgrzej dwa palniki grilla gazowego i poczekaj, aż grill osiągnie około 230-235 ° C.
  4. Umieść steki na rozgrzanym ruszcie i grilluj je przez około 1 minutę, po czym obróć je o 45° i grilluj przez kolejną minutę lub dwie. Zapewni to doskonałą i charakterystyczną kratkę. Odwróć steki i powtórz z drugiej strony.
  5. Steki będą gotowe gdy osiągną temperaturę od około 48°C do 52°C. Jeśli jeszcze takowej nie mają, przesuń je w chłodniejsze miejsce na ruszcie grilla aby mogły ją stopniowo i finalnie osiągnąć.
  6. Gdy osiągną już żądaną temperaturę, zdejmij je z rusztu i odstaw na około 15 minut.
  7. Pokrój ugrillowane mięso na plastry i podawaj z puree ziemniaczanym i ulubioną sezonową sałatką. Posmaruj steki i ziemniaki oliwą czosnkową oraz skrop odrobiną polewy balsamicznej, aby uzyskać odrobinę kwaskowatości. Posyp odrobiną soli!

Miłego grillowania!

Wybierz najlepsze dodatki!

Wielofunkcyjny stojak do pieczeni, kurczaka i żeberek Napoleon
189,00 PLN

Wielofunkcyjny stojak do pieczeni, kurczaka i żeberek Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Wielofunkcyjny, duży stojak do żeberek i pieczeni Napoleon
329,00 PLN

Wielofunkcyjny, duży stojak do żeberek i pieczeni Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Żeliwny rondelek z pokrywką Napoleon
169,00 PLN

Żeliwny rondelek z pokrywką Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Bestseller
Grill gazowy Napoleon Freestyle 425
2 899,00 PLN

Grill gazowy Napoleon Freestyle 425

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Iberico żeberka wieprzowe
73,00 PLN

Iberico żeberka wieprzowe

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl