Trudny do zdobycia i niedoceniany, krótki stek z żeberka, to zachwycający i świetny kawałek wołowiny, który bardzo dobrze przyjmuje sól i ciepło. Ten kawałek jest często przytwierdzony do kości i duszony zamiast być smażony lub grillowany i podawany jako stek. W tym przepisie grillujemy nasze krótkie żeberka i podajemy je z lekkim olejem czosnkowym wypełnionym chrupiącym czosnkiem i chipsami!
Składniki:
Od 2 do 4 krótkich steków z żeberek wołowych
6 ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
4 cebule szczypiorkowe, pokrojone w cienkie plasterki
1/3 szklanki (79 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sól dla smaku
Polewa balsamiczna do smaku
Wykonanie:
- Jeśli krótkie żeberka wołowe mają nadal przyczepioną kość, należy ją ostrożnie usunąć. Odetnij część posiadającą nadmiar tłuszczu, a następnie osusz mięso przed doprawieniem solą.
- Gdy żeberka będą już doprawiane, przygotuj olej czosnkowy. Pokrój czosnek i białą część cebuli szczypiorkowej na cienkie plasterki. Umieść je na małej patelni wypełnionej olejem. Powoli i delikatnie podgrzewaj całość na średnim ogniu, aż czosnek i cebula zaczną się smażyć. Stale potrząsaj patelnią (ostrożnie), aż czosnek stanie się jasnobrązowy. Wylej olej, a czosnek i cebule przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie zajmij się stekiem.
- Rozgrzej dwa palniki grilla gazowego i poczekaj, aż grill osiągnie około 230-235 ° C.
- Umieść steki na rozgrzanym ruszcie i grilluj je przez około 1 minutę, po czym obróć je o 45° i grilluj przez kolejną minutę lub dwie. Zapewni to doskonałą i charakterystyczną kratkę. Odwróć steki i powtórz z drugiej strony.
- Steki będą gotowe gdy osiągną temperaturę od około 48°C do 52°C. Jeśli jeszcze takowej nie mają, przesuń je w chłodniejsze miejsce na ruszcie grilla aby mogły ją stopniowo i finalnie osiągnąć.
- Gdy osiągną już żądaną temperaturę, zdejmij je z rusztu i odstaw na około 15 minut.
- Pokrój ugrillowane mięso na plastry i podawaj z puree ziemniaczanym i ulubioną sezonową sałatką. Posmaruj steki i ziemniaki oliwą czosnkową oraz skrop odrobiną polewy balsamicznej, aby uzyskać odrobinę kwaskowatości. Posyp odrobiną soli!
Miłego grillowania!