Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Palnik do steka Sizzle Zone - konserwacja samoczyszczącego się palnika

Dedykowany palnik do steków zwany również palnikiem na podczerwień to innowacyjne rozwiązanie od Kanadyjskiej firmy Napoleon. Specjalny ceramiczny palnik umieszczony jest w bocznej półce grilla. Sizzle Zone osiąga temperaturę 800°C, czyniąc go doskonałym rozwiązaniem skierowanym do wszystkich miłośników wysokiej jakości steków. Palnik do steków może służyć również jako tradycyjna kuchenka boczna, jednakże z kilkoma ograniczeniami.

Więcej o samym palniku Sizzle Zone dowiesz się z naszego poprzedniego wpisu:

konserwacja sizzle zone

Utrzymanie palnika do steków Sizzle Zone w czystości

Jak wspomnieliśmy, ten innowacyjny ceramiczny palnik od Napoleona osiąga temperaturę 800°C. Tak wysoka temperatura oznacza, że tłuszcz czy inne potencjalne zanieczyszczenia po prostu odparowują! Dzięki czemu sam palnik nie wymaga czyszczenia. Jednakże jak o wszystko tak i o ten samoczyszczący się palnik należy odpowiednio dbać, aby cieszyć się doskonałymi stekami długimi latami.

Odparowywanie zabrudzeń

W przypadku grillowania czegoś innego niż steka – po zakończeniu przyrządzania potrawy (jeżeli jej przyrządzenie spowodowało zabrudzenie palnika), włącz Sizzle Zone ustawiając najwyższą moc na 5-10 minut. Spowoduje to odparowanie wszystkiego, co może znajdować się na palniku.

Zwężka Venturiego

Co jakiś czas należy rozebrać palnik Sizzle Zone na części. Po czym przy pomocy szczotki Venturiego należy wyczyścić rurkę doprowadzającą gaz do palnika. Można to zrobić podczas generalnego czyszczenia grilla, które powinno wykonywać się przynajmniej raz w roku. Warto czyścić dopływ gazu, aby uniknąć zanieczyszczeń i gniazd owadów w rurce.

Więcej o gruntownym czyszczeniu grilla dowiesz się z naszego poprzedniego wpisu:

Pozamiataj okruchy

Jeśli na palniku Sizzle Zone lub wokół niego znajdują się okruchy (lub inne zanieczyszczenia), poczekaj, aż palnik i ruszty całkowicie ostygną. Następnie używając szczotki z miękkim włosiem (można użyć np. pędzla do malowania) dokładnie zmieść okruchy z palnika i jego okolic.

Nie zapomnij o tacce ociekowej

Pod promiennikiem podczerwieni Sizzle Zone znajduje się tacka zbierająca tłuszcz. Nie zapomnij o sprawdzaniu jej stanu (polecamy sprawdzać ją co 5 grillowań). Taca ta jest płytsza niż taca znajdująca się pod głównymi palnikami. Większość tłuszczu czy marynaty jest odparowywana, jednak nie dzieje się tak w 100%.

sizzle zone brak konserwacji

Otwory ceramicznego kamienia palnika Sizzle Zone

Kamień ceramiczny palnika Sizzle Zone posiada setki maleńkich otworów, dzięki nim palnik nagrzewa się błyskawicznie a ciepło przez niego uwalniane, jest skupione niczym wiązka lasera, zapewniając idealną karmelizację steka. Niezwykle ważnym aspektem korzystania z palnika na podczerwień jest utrzymanie swobodnego przepływu gazu w otworach kamienia. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, aby nie zapchać tych otworów. Dlatego podczas grillowania na palniku bocznym Sizzle Zone nie wolno używać sera, grubo ziarnistej soli i innych przypraw/produktów mogących zatkać otwory palnika. 

Grillowanie na palniku do steków

Pomimo iż palnik Sizzle Zone zamiennie nazywany jest palnikiem do steków, to można przygotowywać na nim o wiele więcej. Na paliku na podczerwień możesz smażyć, gotować, przyrządzać sosy, dusić - po prostu traktować go jak podręczną kuchenkę. Pokrętło palnika umożliwia płynne kontrolowanie temperatury, więc korzystanie z niego nie oznacza bycia ograniczonym do temperatury 800°C. Pamiętaj jednak by przestrzegać 3 prostych zasad grillowania na palniku Sizzle Zone:

  • Nigdy nie zostawiaj niczego na zapalonym palniku. Strefa podczerwieni Sizzle Zone to gorący sprzęt, który w ciągu kilku sekund może zmienić Twoje danie z idealnie usmażonego w idealnie zwęglone.
  • Jeśli używasz palnika bocznego jako kuchenki bocznej, pamiętaj, aby nie zakrywać więcej niż 75% powierzchni rusztu SIZZLE ZONE™. Może to pozbawić palnik tlenu i uniemożliwić jego prawidłowe działanie lub spowodować cofanie się płomienia.
  • Woda i palnik Sizzle Zone nie są najlepszymi przyjaciółmi. Nigdy pod żadnym pozorem nie polewaj włączonego palnika wodą! Rozgrzany kamień ceramiczny może pęknąć. Gdy palnik nie jest używany, trzymaj go pod przykryciem.

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących grilli i grillowania zapraszamy do kontaktu:

  • tel.: +48 600 517 941
  • Godziny pracy infolinii: 09:00 - 19:00
  • E-mail: info@grilloholicy.pl

Adres salonu:

  • ul. Jana Pawła Il 139
  • 35-319 Rzeszów

Godziny otwarcia salonu:

  • Poniedziałek - Piątek: 09:00 - 17:00 
  • Sobota: 09:00 - 13:00

Social media Grilloholików:

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl