Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Jak działa palnik do steków na podczerwień? Kompendium wiedzy o palniku Sizzle Zone

W tym wpisie rozwiejemy Twoje wątpliwości na temat palników do steka. Jak działają, co można na nich robić i czy warto? Wszystkiego, co należy wiedzieć na ich temat, dowiesz się z rzetelnego źródła. 

Palnik do steków posiada kilka nazw. Poszukując swojego przyszłego grilla, możesz natknąć się na określenia takie jak:

  • Sizzle Zone
  • Palnik do steków
  • Palnik na podczerwień
  • Palnik ceramiczny
  • Strefa skwierczenia

Wszystkie te nazwy odnoszą się do tego samego rozwiązania, a ekspertem w ich stosowaniu jest kanadyjska firma Napoleon. Jako jedna z pierwszych producentów zaczęła stosować to rozwiązanie w swoich grillach. W tym momencie Napoleon oferuje 26 modeli grilli z palnikiem na podczerwień.

Jak działa palnik do steków? Sizzle Zone - grillowanie nawet w 800°C zdjęcie 1

Działanie palnika Sizzle Zone

Najważniejszym czynnikiem towarzyszącym stworzeniu bocznego palnika do steków (Sizzle Zone) jest temperatura. Palniki te są w stanie osiągnąć nawet 800°C. Co odpowiada za możliwość osiągnięcia tak wysokich temperatur?

Gaz do palnika Sizzle Zone transportowany jest bezpośrednio do komory spalania za pomocą aluminiowego węża. Spalany gaz nagrzewa specjalnie zaprojektowany ceramiczny blok. Ceramika jest odporna na wysokie temperatury oraz ma wyjątkowe właściwości pochłaniania i emitowania ciepła. Podczas nagrzewania kamień ceramiczny zmienia swoją barwę na pomarańczową. Na podstawie jego koloru możesz określić czy temperatura jest odpowiednia do Twoich potrzeb. Na całej powierzchni ceramiki znajdują się niewielkie otwory, gdy blok rozgrzeje się do czerwoności, emituje przez nie ciepło radiacyjne (ciepło w paśmie podczerwieni). Niczym wiązka lasera promieniuje ciepłem na potrawę, dzięki czemu doskonale nadaje się do spiekania mięsa.

Jak działa palnik do steków? Sizzle Zone - grillowanie nawet w 800°C zdjęcie 2

Zalety grillowania na palniku Sizzle Zone

Niewątpliwie największe korzyści z palnika na podczerwień płyną dla miłośników steków. Wysoka temperatura (aż 800°C) sprawia, że mięso błyskawicznie zaczyna się karmelizować, zatrzymując soki naturalne w mięsie (nawet do 40% więcej niż w przypadku tradycyjnego grillowania). Dzięki tej metodzie spiekania/karmelizowania mięsa zachowuje ono swoją soczystość i aromaty, przy jednoczesnym uzyskaniu chrupiącej skórki i pięknego wzoru kratki. Twój idealny stek gotowy będzie w 5 minut! Należy jednak pamiętać, że wysoka temperatura zamknie pory mięsa i skarmelizuje jego powierzchnię, w środku stek nadal może być surowy i należy przenieść go na tradycyjny ruszt grilla tak, aby mięso w środku również osiągnęło pożądaną temperaturę.

Do kontroli temperatury mięsa wewnątrz polecamy użyć specjalnego inteligentnego termometru, dzięki niemu twój stek zawsze będzie idealny:

Kolejną zaletą palnika do steków jest równomierne rozprowadzanie ciepła, w stopniu niemożliwym do uzyskania na tradycyjnym ruszcie. Jak wspomnieliśmy wcześniej, ciepło wytwarzane przez palnik Sizzle Zone można porównać do wiązki lasera, w przypadku rusztu ciepło jest bardziej rozproszone (przypomina wiązkę światła latarki).

Sizzle Zone idealnie sprawdzi się do grillowania steków, burgerów - cienkich jak i grubych, i tłustych. Jednak to, że palnik na podczerwień idealnie nadaje się do grillowania mięsa, nie wyklucza możliwości jego użycia w innych celach. Przy pomocy pokrętła możesz regulować temperaturę palnika. Na słabiej rozgrzanym bloku ceramicznym możesz przyrządzić warzywa w woku, usmażyć coś na patelni czy zagotować wodę. Regulacja palnika pozwala traktować go jak zwykłą kuchenkę boczną grilla. Należy jednak pamiętać o ustawieniu odpowiedniej temperatury oraz o tym, aby nie zasłonić naczyniem całego rusztu palnika Sizzle Zone. Uwięzione ciepło może nagrzać palnik do zbyt wysokich temperatur, co może skutkować m.in. uszkodzeniem elektroniki grilla.

W grillach gazowych Napoleon palniki Sizzle Zone dzielimy na dwie grupy. Palniki małe, stosowane w tańszych modelach takich jak:

Oraz duże palniki zastosowane w grillach gazowych Napoleon wyższych serii takich jak:

Na małym palniku zmieścimy dwa steki lub jeden duży, rusz tego palnika ma wymiary 26x22,5 cm a sam kamień: 18,5x12,5 cm. Na dużym palniku zmieścimy nawet cztery steki, ruszt dużego palnika ma wymiary: 36,5x23,5 cm, a kamień: 28x14,5 cm. Podczas korzystania z małego palnika Sizzle Zone należy pamiętać, że w celu niezasłonięcia całego rusztu (może prowadzić to do potencjalnie niebezpiecznych sytuacji) możemy używać naczyń o niewielkiej średnicy. Duży palnik posiada natomiast regulację. Kiedy chcemy skorzystać z niego jak z kuchenki bocznej, możemy lekko podnieść jego ruszt. Jest to zdecydowanie lepsze i bezpieczniejsze rozwiązanie niż kładzenie naczynia na obniżonym ruszcie. Palnika Sizzle Zone nie należy polewać wodą. 


Jeśli nie masz w swoim grillu strefy skwierczenia - Sizzle Zone, a jednocześnie jesteś miłośnikiem steków, burgerów i dużych kawałków mięsa dobrym rozwiązaniem dla Ciebie może być płyta żeliwna. Dzięki niej będziesz mógł spiekać burgery, karkówkę, boczek czy rybę (np.tuńczyk) oraz wiele innych dodatków lub dań. Jeśli posiadasz grill marki Napoleon, wystarczy, że wymienisz jedną część rusztu na płytę żeliwną.

Płyty żeliwne znajdziesz w naszym sklepie internetowym:


Czy potrzebujesz palnika Sizzle Zone?

Palnik do steków jest uniwersalnym narzędziem, którego nie można dołożyć do grilla niewyposażonego fabrycznie w Sizzle Zone. Osobiście nie wyobrażamy sobie, aby nasz grill nie posiadał tego rozwiązania. Naszym zdaniem jest to "must have" dla każdego miłośnika grillowania karkówki, steków czy burgerów. Jednak należy pamiętać, że palniki na podczerwień są stosunkowo nowym rozwiązaniem, a przecież wcześniej też przyrządzaliśmy wyśmienite steki. Najważniejsze zawsze są składniki, Sizzle Zone pozwoli wyciągnąć Ci z mięsa to, co najlepsze, ale musi mieć co wyciągnąć. Dlatego jeżeli nie jesteś zapalonym koneserem mięsa, może to nie być rozwiązanie skierowane do Ciebie. Być może wystarczy grill ze standardową kuchenką boczną (więcej informacji o kuchenkach bocznych znajdziesz >tutaj<), a może obejdziesz się i bez niej. Ostateczna decyzja należy do Ciebie, pamiętaj jednak, że zakupiony u nas grill to inwestycja na lata i pomimo iż teraz planik do steków wydaje Ci się zbędny za jakiś czas, może być Twoim najlepszym przyjacielem. 

Jeżeli wciąż wahasz się nad zakupem grilla z palnikiem lub bez obejrzyj nasz film na Youtube:

Testujemy tam dla Ciebie w praktyce palnik do steków. Zobacz, jak zachowuje się mięso na Sizzle Zone i jak przyrządzić idealny stek czy karkówkę.


Zapraszamy Cię również na nasze social media: 

W razie jakichkolwiek pytań jesteśmy dla Ciebie:

  • ul. Jana Pawła II 139
  • 35-317 Rzeszów
  • tel. +48 600 517 941
  • info@grilloholicy.pl

Wybierz najlepsze dodatki!

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl