Niektórzy wolą burgery grube i soczyste, podczas gdy inni lubią mniejsze. Jedno jest jednak pewne, niezależnie od tego, po której stronie jesteś, ten przepis na pyszne burgery z podsmażaną cebulą zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza burgerów! Te aromatyczne kreacje, wymyślone podczas Wielkiego Kryzysu w latach 30. XX wieku jako sposób na rozciągnięcie wołowiny, są nadal podstawą wielu knajpek z burgerami. Wgryź się w ten kawałek historii i po prostu delektuj się smakiem tego pysznego burgera!
Składniki:
500 gramów mielonej wołowiny
1 duża cebula biała lub słodka cienko pokrojona
Sól i pieprz do smaku
Topiony tłuszcz wołowy, opcjonalnie
4 bułki
1 Masło
4 plastry sera
Wykonanie:
- Umieść ruszt żeliwny lub żeliwną płytę w celu rozgrzania. Rozgrzej grill do temperatury między 210 a 235 ° C.
- Pokrój cebulę tak cienko, jak to możliwe, jeśli chcesz, aby była przezroczysta. Staraj się aby kroić jednolite plasterki. Posmaruj spód bułek masłem.
- Uformuj mięso w 4 luźne kulki, średniej wielkości.
- Dodaj trochę roztopionego tłuszczu wołowego na płytę do smażenia lub patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Umieść mięso i dociśnij łopatką, aby burgery trochę się spłaszczyły. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp dużą garścią cebuli i za pomocą łopatki mocno dociśnij kotleta, aby był ładny i cienki, wciskając cebulę w mięso. Cebulę też trochę dopraw.
- Kiedy mięso się przysmaży, ostrożnie odwróć je tak, aby strona z cebulą była skierowana w dół. Używając żaroodpornych rękawic, przesuń żeliwną prasę lub łopatkę nad burgery i dociskaj je. Smaż, aż cebula również się skarmelizuje, kolejne 2-3 minuty.
- Połóż posmarowane masłem bułki na ruszcie lub płycie do smażenia, aby się podpiekły, gdy burgery są już gotowe. Jeśli chcesz, możesz w tym czasie położyć na mięsie żółty ser.
- Podawaj hamburgery z frytkami lub sałatką.
Te smażone burgery z podsmażaną cebulą są aromatyczne, pyszne, szybkie i bardzo łatwe do zrobienia!
Miłego grillowania!