Król steków, uwielbiany przez fanów wołowiny. Cięcie T-bone jest najbardziej popularnym stekiem w USA i Anglii gdzie stał się legendą! Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T, która dzieli steka na 2 nierównie części. Ta mniejsza część to polędwica, a większa to rostbef.
Składniki:
Stek T-BONE o grubości 5cm lub większej
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Opcjonalnie przyprawa do steków
Wykonanie:
- Napełnij skrzynką do wędzenia w grillu lekko namoczonymi zrębkami i umieść ją na szynach aromatyzujących nad palnikiem, który będzie włączony.
- Rozgrzej grill do temperatury między 150°C a 165°C, przygotowując się jednocześnie do użycia techniki grillowania pośredniego, upewniając się, że co najmniej jeden palnik jest zapalony, a nad nim znajduje się wypełniona mokrymi zrębkami skrzynka wędzarnicza.
- Stek obficie dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Użyj sondy z termometru cyfrowego i umieść ją w najgrubszej części steka.
- Umieść stek na ruszcie, pomiędzy uruchomionymi palnikami, stosując grillowanie pośrednie, aż termometr wskaże temperaturę mięsa 54-55°C. Następnie wyjmij stek na deskę do krojenia.
- Rozgrzej grill lub palnik boczny na podczerwień do temperatury około 260°C lub więcej. Grilluj stek z obu stron przez 1 do 2 minut lub do momentu, gdy pojawi się charakterystyczna kratka.
- Zdejmij stek z rusztu i przed krojeniem daj mu odpocząć przed kilka minut na desce!Miłego grillowania
Miłego grillowania!