Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na podwędzane steki wołowe T-BONE

Król steków, uwielbiany przez fanów wołowiny. Cięcie T-bone jest najbardziej popularnym stekiem w USA i Anglii gdzie stał się legendą! Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T, która dzieli steka na 2 nierównie części. Ta mniejsza część to polędwica, a większa to rostbef. 


Składniki:

Stek T-BONE o grubości 5cm lub większej

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz 

Opcjonalnie przyprawa do steków

Wykonanie:

  1. Napełnij skrzynką do wędzenia w grillu lekko namoczonymi zrębkami i umieść ją na szynach aromatyzujących nad palnikiem, który będzie włączony.
  2. Rozgrzej grill do temperatury między 150°C a 165°C, przygotowując się jednocześnie do użycia techniki grillowania pośredniego, upewniając się, że co najmniej jeden palnik jest zapalony, a nad nim znajduje się wypełniona mokrymi zrębkami skrzynka wędzarnicza.
  3. Stek obficie dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Użyj sondy z termometru cyfrowego i umieść ją w najgrubszej części steka.
  5. Umieść stek na ruszcie, pomiędzy uruchomionymi palnikami, stosując grillowanie pośrednie, aż termometr wskaże temperaturę mięsa 54-55°C. Następnie wyjmij stek na deskę do krojenia.
  6. Rozgrzej grill lub palnik boczny na podczerwień do temperatury około 260°C lub więcej. Grilluj stek z obu stron przez 1 do 2 minut lub do momentu, gdy pojawi się charakterystyczna kratka.
  7. Zdejmij stek z rusztu i przed krojeniem daj mu odpocząć przed kilka minut na desce!Miłego grillowania 

Miłego grillowania!

Wybierz najlepsze dodatki!

Bezprzewodowy termometr ACCU-PROBE Napoleon z dwiema sondami
549,00 PLN

Bezprzewodowy termometr ACCU-PROBE Napoleon z dwiema sondami

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Skrzynka Napoleon do podwędzania w grillu
149,00 PLN

Skrzynka Napoleon do podwędzania w grillu

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Zrębki wędzarnicze do skrzynki do podwędzania -  bukowe (700 gram)
49,00 PLN

Zrębki wędzarnicze do skrzynki do podwędzania - bukowe (700 gram)

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Amerykański stek T-BONE Angus
229,00 PLN

Amerykański stek T-BONE Angus

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Sos A1, do steków i mięsa
95,00 PLN

Sos A1, do steków i mięsa

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl