Grillowane na grillu skrzydełka z kurczaka z cytryną i papryką zawsze będą hitem, a ugrillowanie skrzydełek na desce cedrowej to zupełnie nowy smak i jakość! Dodanie proszku do pieczenia pomoże uzyskać pyszną chrupkość, jaką dałoby smażenie na głębokim tłuszczu!
Składniki:
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
500 gr skrzydełek z kurczaka
4 łyżki pieprzu cytrynowego
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka cebuli w proszku
2 łyżki stołowe oleju
2 do 4 cedrowych desek, nasączonych co najmniej przez 30 min
Wykonanie:
- Na 24 godzin przed grillowaniem, zamarynuj skrzydełka w mieszczance soli i proszku do pieczenia. W lodówce, najlepiej w naczyniu bez przykrycia.
- Rozgrzej grill do 230°C. Skrzydełka na desce grillowane będą metodą pośrednią. W grillu 3 palnikowym pozostaw wyłączony środkowy palnik, w grillu 4 palnikowym, pozostaw wyłączone dwa środkowe palniki.
- Deski cedrowe do grillowania namocz w wodzie co najmniej przez 30 minut przed położeniem ich na ruszcie.
- Umieść deski cedrowe do nagrzania, na samym środku rusztu, bezpośrednio nad palnikiem/palnikami, które są wyłączone.
- W naczyniu wymieszać pieprz cytrynowy, cebulę i proszek czosnkowy, dodając olej.
- Całość mieszanki dodaj do naczynia, w którym marynowały się skrzydełka i całość dobrze wymieszaj.
- Ułóż skrzydełka na rozgrzanych deskach cedrowych i grilluj przez 40 minut, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia!
Miłego grillowania!