Steki Ribeye to jedne z najbardziej aromatycznych steków na rynku. Dlatego jeśli masz ochotę na naprawdę dobry stek, to ten będzie zdecydowanie świetny. Jest na tyle duży i gruby, że mogą się nim z łatwością nasycić dwie osoby. Jednocześnie jest delikatny i w połączeniu z zapachem i żarem węgla drzewnego… cóż, wtedy naprawdę nie ma nic lepszego! Ten przepis pokaże Ci, jak grillować steki z antrykotu na grillu węglowym przy użyciu techniki grillowania pośredniego.
Składniki:
2 steki wołowe Ribeye o grubości 4 – 5 cm każdy
1 łyżka soli
1 łyżka suszonego czosnku
½ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki stołowe masła
Opcjonalnie przyprawa do steków
Wykonanie:
- Z pomocą komina rozpal grill. Węgiel drzewny ułóż po jednej i drugiej stronie grilla, tworząc w ten sposób dwustrefowy strumień ognia. Otwórz otwory wentylacyjne w grillu w pozycji z minimalnym wlotem powietrza. Rozgrzej grill do około 120 – 150°C.
- Kiedy grill się nagrzewa, natrzyj steki solą, czosnkiem i pieprzem. Jeśli posiadasz to wbij w najgrubszą część mięsa sondy termometru cyfrowego i ustaw żądaną temperaturę steka w środku – kilka stopni niższą niż temperatura docelowa, to ściągnięciu steka z rusztu, temperatura mięsa wzrośnie. Np. średnio wysmażonych stek (medium), to temperatura mięsa w środku około 52°C.
- Umieść steki na ruszcie, ale nie bezpośrednio nad żarem. Jeśli używasz zrębków do podwędzania, namocz je wcześniej i dodaj do węgla drzewnego. Zamknij pokrywkę i pozwól stekom powoli się grillować i podwędzać. Ta technika nazywana jest grillowaniem pośrednim i pozwala na wytopienie tłuszczu w mięsie co doda im dodatkowego smaku i kruchości!
- Gdy temperatura steka w środku osiągnie około 38°C, otwórz szerzej otwory wentylacyjne w grillu, aby wpuścić więcej powietrza i podnieść temperaturę pod pokrywą.
- Gdy steki osiągną temperaturę wewnętrzną około 46 ° C do 52 ° C, przenieś je na strefę bezpośredniego ciepła, aby je przez przypiec. Grilluj tak stek około 1 minuty, po czym obróć go o 90° i grilluj kolejną minutę, znów odwróć i powtarzaj, aż uzyskasz idealną kratkę na mięsie.
- Zdejmij steki z rusztu i odstaw na około 5 minut przed pokrojeniem w plastry i podaniem, dodaj też trochę masła i swoje ulubione przyprawy.
Miłego grillowania!
P.S. Dobra porada! Kiedy steki odpoczywają, nie zapomnij szybko wyszczotkować rusztów (ruszt będzie gotowy na kolejne grillowanie), następnie zamknij wszystkie otwory wentylacyjne aby zgasić żar.