Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na stek wołowy RIBEYE z rusztu grilla węglowego

Steki Ribeye to jedne z najbardziej aromatycznych steków na rynku. Dlatego jeśli masz ochotę na naprawdę dobry stek, to ten będzie zdecydowanie świetny. Jest na tyle duży i gruby, że mogą się nim z łatwością nasycić dwie osoby. Jednocześnie jest delikatny i w połączeniu z zapachem i żarem węgla drzewnego… cóż, wtedy naprawdę nie ma nic lepszego! Ten przepis pokaże Ci, jak grillować steki z antrykotu na grillu węglowym przy użyciu techniki grillowania pośredniego.


Składniki:

2 steki wołowe Ribeye o grubości 4 – 5 cm każdy

1 łyżka soli

1 łyżka suszonego czosnku

½ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżki stołowe masła

Opcjonalnie przyprawa do steków

Wykonanie:

  1. Z pomocą komina rozpal grill. Węgiel drzewny ułóż po jednej i drugiej stronie grilla, tworząc w ten sposób dwustrefowy strumień ognia. Otwórz otwory wentylacyjne w grillu w pozycji z minimalnym wlotem powietrza. Rozgrzej grill do około 120 – 150°C.
  2. Kiedy grill się nagrzewa, natrzyj steki solą, czosnkiem i pieprzem. Jeśli posiadasz to wbij w najgrubszą część mięsa sondy termometru cyfrowego i ustaw żądaną temperaturę steka w środku – kilka stopni niższą niż temperatura docelowa, to ściągnięciu steka z rusztu, temperatura mięsa wzrośnie. Np. średnio wysmażonych stek (medium), to temperatura mięsa w środku około 52°C.
  3. Umieść steki na ruszcie, ale nie bezpośrednio nad żarem. Jeśli używasz zrębków do podwędzania, namocz je wcześniej i dodaj do węgla drzewnego. Zamknij pokrywkę i pozwól stekom powoli się grillować i podwędzać. Ta technika nazywana jest grillowaniem pośrednim i pozwala na wytopienie tłuszczu w mięsie co doda im dodatkowego smaku i kruchości!
  4. Gdy temperatura steka w środku osiągnie około 38°C, otwórz szerzej otwory wentylacyjne w grillu, aby wpuścić więcej powietrza i podnieść temperaturę pod pokrywą.
  5. Gdy steki osiągną temperaturę wewnętrzną około 46 ° C do 52 ° C, przenieś je na strefę bezpośredniego ciepła, aby je przez przypiec. Grilluj tak stek około 1 minuty, po czym obróć go o 90° i grilluj kolejną minutę, znów odwróć i powtarzaj, aż uzyskasz idealną kratkę na mięsie.
  6. Zdejmij steki z rusztu i odstaw na około 5 minut przed pokrojeniem w plastry i podaniem, dodaj też trochę masła i swoje ulubione przyprawy.

Miłego grillowania! 

P.S. Dobra porada! Kiedy steki odpoczywają, nie zapomnij szybko wyszczotkować rusztów (ruszt będzie gotowy na kolejne grillowanie), następnie zamknij wszystkie otwory wentylacyjne aby zgasić żar.

Wybierz najlepsze dodatki!

Komin trójkątny Napoleon do rozpalania grilla węglowego
139,00 PLN

Komin trójkątny Napoleon do rozpalania grilla węglowego

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Kosze na węgiel drzewny do grilli Napoleon 46 i 57 cm
169,00 PLN

Kosze na węgiel drzewny do grilli Napoleon 46 i 57 cm

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Węgiel drzewny Napoleon 7 kg
99,00 PLN

Węgiel drzewny Napoleon 7 kg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Bezprzewodowy termometr ACCU-PROBE Napoleon z dwiema sondami
549,00 PLN

Bezprzewodowy termometr ACCU-PROBE Napoleon z dwiema sondami

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Australijski stek z antrykotu Wagyu (rib-eye), klasa MSA 6plus
750,00 PLN

Australijski stek z antrykotu Wagyu (rib-eye), klasa MSA 6plus

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Argentyński stek z antrykotu Angus (rib-eye)
240,00 PLN

Argentyński stek z antrykotu Angus (rib-eye)

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Japoński stek z antrykotu Wagyu (rib-eye), klasa A5plus
1 300,00 PLN

Japoński stek z antrykotu Wagyu (rib-eye), klasa A5plus

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Przyprawa Jack Daniel's Steak Rub, oryginalna przyprawa do steków
120,00 PLN

Przyprawa Jack Daniel's Steak Rub, oryginalna przyprawa do steków

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl