Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na meksykańskiego kurczaka z grilla gazowego

Myśląc o grillowanym kurczaku musisz wypróbować ten przepis! Grillowany kurczak w stylu meksykańskim z kolbami kukurydzy. Jeśli użyjesz bloku soli himalajskiej, nadasz mięsu nowego wymiaru smaku bez nadmiernej słoności, a połączenie majonezu, sera i chili w proszku zapewnia potężnego kopa słodkiej kukurydzy. Ten meksykański przepis z pewnością będzie hitem Twojej niejednej imprezy!


Składniki:

1 kurczak bez wnętrzności

1½ łyżeczki chili w proszku

1 łyżka świeżego oregano, zmielonego

½ łyżeczki mielonego cynamonu

2 goździki1 ząbek czosnku, zmielony/tarty

1 łyżeczka soli

2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego

½ świeżej pomarańczy + sok z połówki pomarańczy

4 kolby kukurydzy¼ szklanki stopionego masła

3 łyżki majonezu½ szklanki sera feta

3 łyżki świeżej kolendry posiekanej

Chili w proszku i pokrojone limonki do dekoracji

Wykonanie:

  1. Umieść blok z soli himalajskiej na ruszcie grilla. Uruchom i ustaw wszystkie palniki w pozycji minimalnej. Po około 15 minutach podkręć je do średniej. Kiedy grill osiągnie 190°C, pozostaw go w tej temperaturze przez kolejne 10 do 15 minut, pozwalając na dokładne nagrzanie bloku z solą.
  2. Powycinaj kości z kurczaka i usuń kręgosłup nożycami do drobiu. Następnie odwróć go i naciskaj między piersiami, aby spłaszczyć kurczaka.
  3. Wymieszaj chili w proszku, oregano, cynamon, czosnek, sól, ocet z czerwonego wina i sok pomarańczowy, a następnie natrzyj kurczaka wewnątrz, na zewnątrz i pod skórą. Włóż sondę termometru do mierzenia temperatury w mięsie w pierś kurczaka.
  4. Wyłącz środkowy/środkowe palniki i umieść kurczaka skórą do dołu na ruszcie. Używając do tego rękawic odpornych na ciepło, ostrożnie umieść blok soli himalajskiej na wierzchu kurczaka.
  5. Kukurydzę obierz z liści, a następnie posmaruj roztopionym masłem.
  6. Kurczaka grilluj przez 15 do 20 minut, aż skórka będzie intensywnie zabarwiona, a następnie usuń blok soli za pomocą rękawic żaroodpornych, odwróć kurczaka i połóż znowu blok soli na mięsie.
  7. Kurczak będzie gotowy, gdy osiągnie wewnętrzną temperaturę 74°C. Kiedy kurczak skończy się grillować, umieść kukurydzę na ruszcie. Sprawdzaj i odwracaj ją co 4 do 5 minut.
  8. Odstaw kurczaka na deskę, na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem. Podczas gdy kurczak odpoczywa, posmaruj kukurydzę majonezem, obtocz serem i posyp kolendrą. Całość podawaj z odrobiną świeżej limonki.

Miłego grillowania! 

Wybierz najlepsze dodatki!

Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej
79,00 PLN

Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Silikonowa mata ochronna na półkę grilla i do marynowania mięsa
119,00 PLN

Silikonowa mata ochronna na półkę grilla i do marynowania mięsa

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Stojak do pieczenia kurczaka Napoleon z rączką do podnoszenia
169,00 PLN

Stojak do pieczenia kurczaka Napoleon z rączką do podnoszenia

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Przyprawa Jack Daniel's Chicken Rub oryginalna przyprawa do drobiu
110,00 PLN

Przyprawa Jack Daniel's Chicken Rub oryginalna przyprawa do drobiu

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Francuskie mini koguciki kukurydziane
100,00 PLN

Francuskie mini koguciki kukurydziane

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl