Myśląc o grillowanym kurczaku musisz wypróbować ten przepis! Grillowany kurczak w stylu meksykańskim z kolbami kukurydzy. Jeśli użyjesz bloku soli himalajskiej, nadasz mięsu nowego wymiaru smaku bez nadmiernej słoności, a połączenie majonezu, sera i chili w proszku zapewnia potężnego kopa słodkiej kukurydzy. Ten meksykański przepis z pewnością będzie hitem Twojej niejednej imprezy!
Składniki:
1 kurczak bez wnętrzności
1½ łyżeczki chili w proszku
1 łyżka świeżego oregano, zmielonego
½ łyżeczki mielonego cynamonu
2 goździki1 ząbek czosnku, zmielony/tarty
1 łyżeczka soli
2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
½ świeżej pomarańczy + sok z połówki pomarańczy
4 kolby kukurydzy¼ szklanki stopionego masła
3 łyżki majonezu½ szklanki sera feta
3 łyżki świeżej kolendry posiekanej
Chili w proszku i pokrojone limonki do dekoracji
Wykonanie:
- Umieść blok z soli himalajskiej na ruszcie grilla. Uruchom i ustaw wszystkie palniki w pozycji minimalnej. Po około 15 minutach podkręć je do średniej. Kiedy grill osiągnie 190°C, pozostaw go w tej temperaturze przez kolejne 10 do 15 minut, pozwalając na dokładne nagrzanie bloku z solą.
- Powycinaj kości z kurczaka i usuń kręgosłup nożycami do drobiu. Następnie odwróć go i naciskaj między piersiami, aby spłaszczyć kurczaka.
- Wymieszaj chili w proszku, oregano, cynamon, czosnek, sól, ocet z czerwonego wina i sok pomarańczowy, a następnie natrzyj kurczaka wewnątrz, na zewnątrz i pod skórą. Włóż sondę termometru do mierzenia temperatury w mięsie w pierś kurczaka.
- Wyłącz środkowy/środkowe palniki i umieść kurczaka skórą do dołu na ruszcie. Używając do tego rękawic odpornych na ciepło, ostrożnie umieść blok soli himalajskiej na wierzchu kurczaka.
- Kukurydzę obierz z liści, a następnie posmaruj roztopionym masłem.
- Kurczaka grilluj przez 15 do 20 minut, aż skórka będzie intensywnie zabarwiona, a następnie usuń blok soli za pomocą rękawic żaroodpornych, odwróć kurczaka i połóż znowu blok soli na mięsie.
- Kurczak będzie gotowy, gdy osiągnie wewnętrzną temperaturę 74°C. Kiedy kurczak skończy się grillować, umieść kukurydzę na ruszcie. Sprawdzaj i odwracaj ją co 4 do 5 minut.
- Odstaw kurczaka na deskę, na 10 minut przed pokrojeniem i podaniem. Podczas gdy kurczak odpoczywa, posmaruj kukurydzę majonezem, obtocz serem i posyp kolendrą. Całość podawaj z odrobiną świeżej limonki.
Miłego grillowania!