Pieczone, młode i malutkie ziemniaczki z grilla to przepis, który idealnie wpasowuje się w letni klimat! Są super proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.
Składniki:
1 500 gr. małych ziemniaczków – najlepiej młodych
1 gałązka rozmarynu, świeżego, posiekanego
1 gałązka tymianku, świeżego, posiekanego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 goździki1 ząbek wyciśniętego czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1/2 soku z cytryny + skórka z cytryny
Wykonanie:
- Ziemniaki umyj i osusz. Następnie wymieszaj ziemniaki w całości ze świeżym posiekanym rozmarynem i tymiankiem, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Jeśli Twoje ziemniaki są większe, to przekrój je na ćwiartki.
- Rozgrzej grill do temperatury około 175 – 190°C.
- Umieść przyprawione ziemniaki w koszu do pieczenia na rożnie obrotowym i piecz je z zamkniętą pokrywą grilla przez 40 – 45 minut, aż ziemniaki się upieką i zmiękną.
- Zdejmij kosz z grilla za pomocą rękawic ochronnych i wyjmij ziemniaki z koszyka. Polej łyżką oliwy z oliwek, posyp skórką z cytryny i podlej sokiem z ½ cytryny. Ponownie dopraw solą i świeżym pieprzem do smaku.Zobacz również film w wykonaniem przepisu: Wideo z wykonaniem przepisu
Miłego grillowania!