Pieczeń przygotowana w brytfannie, może być najdoskonalszą potrawą. Niezależnie od tego, czy była to pieczeń babci, czy pieczeń Twojej mamy, na pewno zawsze była zachwycająca i pyszna! Nadszedł czas, aby ożywić te pyszne rodzinne wspomnienia.
Składniki:
1,8 kg pieczeni z karkówki wieprzowej lub z polędwicy wołowej
4 łyżki masła (+/- według uznania)
cebula cienko pokrojona
450 gram pokrojonych grzybów prawdziwków lub innych
5 ząbków czosnku
1 łyżka pasty z sardelek
8–10 marchewek, obranych i pokrojonych
1½ filiżanki bulionu wołowego
1½ filiżanki wina Cabernet
Świeży rozmaryn i tymianek
Sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Zanim zaczniesz, obficie posól i popieprz mięso i 0dstaw je na co najmniej 45 minut do lodówki. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na mięsie po obsmażeniu, posól i popieprz dzień wcześniej i połóż mięso na ruszcie nad blachą wyłożoną papierem.
- Umieść garnek typu kociołek holenderski na ruszcie i rozgrzej grill do 170°C. Dzieląc grilla na dwie strefy temperatur.
- Przygotuj cebulę, pieczarki i czosnek. Cebulę i pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Skarmelizuj cebulę i pieczarki, przekładając je następnie do miski, aby się nie dusiły w płynie. Połóż czosnek, ćwierć pokrojonej marchewki i pastę z sardelek na dno kociołka i obsmaż, aż czosnek się zarumieni. Wrzuć skarmelizowane pieczarki i cebulę. Przestaw kociołek na chłodną część rusztu.
- Rozgrzej mocno palnik do steków i obsmaż pieczeń z obydwu stron. Jeśli nie masz palnika do steków w grillu, to możesz to zrobić na głównym ruszcie grilla.
- Umieść mięso w kociołku holenderskim na wierzchu warzyw. Dodaj bulion wołowy i wino Cabernet. Powinno być wystarczająco dużo płynu, aby pokryć 2/3 mięsa, pozostawiając około 1/3 odsłoniętą. Włóż termometr do mięsa, upewniając się, że ten z którego korzystasz, może pozostać w grillu. Przykryj kociołek, zamknij pokrywę grilla i zrelaksuj się – trudna część się skończyła
- Pieczeń piecz od 2 do 3 godzin. Dążysz do uzyskania w mięsie temperatury 58°Celsjusza – pieczeń średnio wysmażona. Możesz piec mięso dłużej aż mięso osiągnie temperaturę 95 ° Celsjusza – mięso dobrze wypieczone z rozpadającą się strukturą. Po gotowaniu przez co najmniej 2 godziny otwórz wszystko i dodaj marchewki. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 45 do 60 minut lub do momentu, gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę. Po dodaniu marchewki do pieczeni nadszedł czas, aby przygotować ziemniaki.
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odlej wodę i utrzyj z masłem, śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Dodaj śmietanę i udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami. Ziemniaki trzymaj ciepłe do podania z mięsem.
- Upieczone mięso wyjmij na deskę i pozwól pieczeni odpocząć przez co najmniej 10 minut przed pokrojeniem. Wyjmij marchewki na talerz lub miskę i przykryj je.
- Jeśli sos który został w kociołku wymaga zagęszczenia, to użyj do tego mąki i trochę masła. Możesz przepuścić sos przez sito, aby oddzielić cebulę i grzyby i uzyskać klarowny sos.
- Podawaj mięso, karmelizowaną cebulę i pieczarki oraz marchewkę na puree ziemniaczanym z sosem.
Miłego grillowania!