Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na najlepszą pieczeń z grilla w kociołku holenderskim

Pieczeń przygotowana w brytfannie, może być najdoskonalszą potrawą. Niezależnie od tego, czy była to pieczeń babci, czy pieczeń Twojej mamy, na pewno zawsze była zachwycająca i pyszna! Nadszedł czas, aby ożywić te pyszne rodzinne wspomnienia.


Składniki:

1,8 kg pieczeni z karkówki wieprzowej lub z polędwicy wołowej

4 łyżki masła (+/- według uznania)

cebula cienko pokrojona

450 gram pokrojonych grzybów prawdziwków lub innych

5 ząbków czosnku

1 łyżka pasty z sardelek

8–10 marchewek, obranych i pokrojonych

1½ filiżanki bulionu wołowego

1½ filiżanki wina Cabernet

Świeży rozmaryn i tymianek

Sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Zanim zaczniesz, obficie posól i popieprz mięso i 0dstaw je na co najmniej 45 minut do lodówki. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na mięsie po obsmażeniu, posól i popieprz dzień wcześniej i połóż mięso na ruszcie nad blachą wyłożoną papierem.
  2. Umieść garnek typu kociołek holenderski na ruszcie i rozgrzej grill do 170°C. Dzieląc grilla na dwie strefy temperatur.
  3. Przygotuj cebulę, pieczarki i czosnek. Cebulę i pieczarki pokrój w cienkie plasterki. Skarmelizuj cebulę i pieczarki, przekładając je następnie do miski, aby się nie dusiły w płynie. Połóż czosnek, ćwierć pokrojonej marchewki i pastę z sardelek na dno kociołka i obsmaż, aż czosnek się zarumieni. Wrzuć skarmelizowane pieczarki i cebulę. Przestaw kociołek na chłodną część rusztu.
  4. Rozgrzej mocno palnik do steków i obsmaż pieczeń z obydwu stron. Jeśli nie masz palnika do steków w grillu, to możesz to zrobić na głównym ruszcie grilla.
  5. Umieść mięso w kociołku holenderskim na wierzchu warzyw. Dodaj bulion wołowy i wino Cabernet. Powinno być wystarczająco dużo płynu, aby pokryć 2/3 mięsa, pozostawiając około 1/3 odsłoniętą. Włóż termometr do mięsa, upewniając się, że ten z którego korzystasz, może pozostać w grillu. Przykryj kociołek, zamknij pokrywę grilla i zrelaksuj się – trudna część się skończyła 
  6. Pieczeń piecz od 2 do 3 godzin. Dążysz do uzyskania w mięsie temperatury 58°Celsjusza – pieczeń średnio wysmażona. Możesz piec mięso dłużej aż mięso osiągnie temperaturę 95 ° Celsjusza – mięso dobrze wypieczone z rozpadającą się strukturą. Po gotowaniu przez co najmniej 2 godziny otwórz wszystko i dodaj marchewki. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 45 do 60 minut lub do momentu, gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę. Po dodaniu marchewki do pieczeni nadszedł czas, aby przygotować ziemniaki.
  7. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odlej wodę i utrzyj z masłem, śmietaną, solą i pieprzem do smaku. Dodaj śmietanę i udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami. Ziemniaki trzymaj ciepłe do podania z mięsem.
  8. Upieczone mięso wyjmij na deskę i pozwól pieczeni odpocząć przez co najmniej 10 minut przed pokrojeniem. Wyjmij marchewki na talerz lub miskę i przykryj je.
  9. Jeśli sos który został w kociołku wymaga zagęszczenia, to użyj do tego mąki i trochę masła. Możesz przepuścić sos przez sito, aby oddzielić cebulę i grzyby i uzyskać klarowny sos.
  10. Podawaj mięso, karmelizowaną cebulę i pieczarki oraz marchewkę na puree ziemniaczanym z sosem.

Miłego grillowania!

Wybierz najlepsze dodatki!

Deska do krojenia z dwoma chowanymi miseczkami
309,00 PLN

Deska do krojenia z dwoma chowanymi miseczkami

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Brytfanna ceramiczna do pieczenia z pokrywą
429,00 PLN

Brytfanna ceramiczna do pieczenia z pokrywą

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Profesjonalny nóż szefa kuchni Napoleon
239,00 PLN

Profesjonalny nóż szefa kuchni Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Cały antrykot wołowy z delikatnej, amerykańskiej wołowiny Angus
2 050,00 PLN

Cały antrykot wołowy z delikatnej, amerykańskiej wołowiny Angus

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Cały antrykot wołowy z delikatnej, argentyńskiej wołowiny Angus
585,00 PLN

Cały antrykot wołowy z delikatnej, argentyńskiej wołowiny Angus

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Przyprawa Jack Daniel's Beef, oryginalna przyprawa do wołowiny
110,00 PLN

Przyprawa Jack Daniel's Beef, oryginalna przyprawa do wołowiny

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Garnek żeliwny okrągły Dutch Oven Big Green Egg
732,00 PLN

Garnek żeliwny okrągły Dutch Oven Big Green Egg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Brytfanna żeliwna typu Dutch Oven Big Green Egg
536,00 PLN

Brytfanna żeliwna typu Dutch Oven Big Green Egg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl