Niezależnie od tego, czy wolisz wykorzystać na burgera własne mięso, czy po prostu użyć kupione w sklepie, jedno jest pewne, nic nie przebije smaku klasycznego burgera grillowanego na węglu drzewnym. Rozpocznij sezon grillowy od wykorzystania tego pysznego przepisu!
Czas przygotowania: 45 min
Czas przyrządzania: 15 min
Porcja dla: 6 osób
Poziom trudność: Łatwe
Składniki:
1 kg mielonej wołowiny (zawierającej min. 20% tłuszczu) lub 6 gotowych burgerów
2 łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy Dijon
Sól i pieprz do smaku
6 bułek do burgerów
Dodatki: sałata, czerwona cebula, pomidor, ogórek, ser żółty, boczek lub inne ulubione przez Ciebie
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj mielone mięso, dodaj cebulę w proszku, czosnek, sos Worcestershire, musztardę Dijon, sól i pieprz. Staraj się aby mięso i pozostałe składniki były chłodne kiedy będziesz je łączył. Jeśli używasz gotowych burgerów, to wystarczy, że dobrze je przyprawisz.
Używając zestawu Napoleon do formowania i nadziewania burgerów, uformuj sześć okrągłych placków, które wielkością będą dopasowane do Twoich bułek. Umieść każdy z nich na tacy i włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Podczas gdy mięso się chłodzi, wykorzystaj ten czas do rozpalenia swojego grilla. Polecamy wykorzystać do tego celu komin do rozpalania. Gdy węgiel drzewny się rozpali, wysyp go na jedną stronę grilla węglowego - tworząc dwie strefy - pośrednią bez węgla i bezpośrednią z rozgrzanym węglem drzewnym. Ustaw wloty powietrza tak, żeby termometr w pokrywie wskazywał termperaturę 200°C.
Kiedy grill osiągnie wymaganą temperaturę, zacznij grillować burgery, układając je na ruszcie bezpośrednio nad rozgrzanym węglem - grillując metodą bezpośrednią, od 3 do 5 minut lub do momentu, w którym mięso bedzię łatwo odchodzić od rusztu grilla – co wskazuje, że mięso ma odpowiedni stopień wysmażenia. Odwróć burgery i obsmaż je z drugiej strony, zanim przełożysz je na bok grilla w strefę bez węgla drzewnego, pośrednią. Pozostaw je w chłodzniejszej części rusztu na około 5 do 7 minut lub do momentu, w którym mięso osiągnie w środku temperaturę 74°C. Do mierzenia temperatury w mięsie, polecamy użyć termometru z sondą.
DOBRA RADA: Dodaj zrębki lub kawałki drewna bezpośrednio na węgiel drzewny, aby uzyskać dodatkową warstwę smakową!
Odstaw burgery na deskę lub talerz na 3 do 5 minut, a następnie podawaj je z ulubionymi dodatkami i napojami!
Te klasyczne burgery grillowane na węglu drzewnym są na prawdę pyszne i stanowią doskonały sposób na rozpoczęcie sezonu grillowego.
Udanego grillowania!