Do grillowania przepysznych, chrupiących i soczystych warzyw wystarczy użycie woka z perforowanym dnem! Nasz przepis pokazuje grillowanie warzywa wykonane właśnie w takim woku. Jego użycie sprawia, że sok z warzyw wycieknie. Dzięki temu warzywa będą chrupiące, a nie duszone w wodzie. Do tego czosnek, tofu i mamy pyszne i zdrowe warzywa prosto z grilla!
Czas przygotowania: 60 min
Czas grillowania: 10 minut
Porcja dla: 2 osób
Poziom trudności: Łatwe
Składniki:
Marynata dla tofu
1 opakowanie (400 gram) bardzo twardego tofu, odsączone
1/4 szklanki Sosu Hoisin, lub innego słodko-pikantnego sosu
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku posiekanego
1/4 łyżeczki suszonych i rozdrobnionych płatków czerwonej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
Warzywa
8-10 małych, przeciętych na pół bok choy (kapusta chińska)
Dwie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
15 - 20 sztuk groszku cukrowego, pokrojonego
3-4 szalotki, pokrojone na 5 centymetrowe kawałki
Sos
1 łyżka oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
3 goździki
1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plasterki
1 łyżka imbiru
2 łyżki stołowe Shaoxing (chińskie wino ryżowe) lub inne wytrawne
1/4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki stołowe sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżeczka oleju sezamowego
Wykonanie:
Wyjmij tofu z opakowania. Umieść na talerzu z ręcznikiem papierowym, do ocieknięcia i przykryj większą ilością ręczników papierowych. Umieść na wierzchu żeliwną patelnię lub inne, ciężkie naczynie. Pozostaw tak tofu na 30 minut.
W średniej wielkości misce wymieszaj oleje oraz sos Hoisin, sos sojowy, cukier, imbir, czosnek i płatki czerwonej papryki. Tofu przekrój wzdłuż na pół. Włóż do miski z marynatą i wymieszaj. Pozostaw na 30 minut.
Rozgrzej grill gazowy, węglowy lub elektryczny do wysokiej temperatury. Termometr w pokrywie powinien wskazywać temperaturę w grillu około 204°C - 260°C.
Do woka do grillowania warzyw dodaj cebulę, paprykę, marchewkę, groszek cukrowy i bok choy (rodzaj kapusty pekińskiej) do miski i wymieszaj z olejem rzepakowym. Umieścić warzywa w woku na ruszcie grilla i grilluj 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, aby równomiernie się ugrillowały.
Podczas gdy warzywa grillują się w woku, umieść mały rondel na ruszcie grilla lub palniku bocznym. Dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego oraz czosnku i imbiru i przysmaż całość do lekkiego zrumienienia. Dodaj wino Shaoxing lub sherry, hoisin i olej sezamowy. Podgrzewaj całość przez jedną minutę. Ubij skrobię kukurydzianą z bulionem warzywnym i dodaj do rondla, ciągle mieszając; aż do zgęstnienia - około 1 minuty, następnie zdejmij z ognia.
Po przygotowaniu sosu zacznij grillować marynowane tofu na ruszcie. Upewnij się, że ruszty są bardzo gorące. Wyjmij tofu z marynaty i połóż na ruszcie. Grilluj tofu do dwóch minut z każdej strony. Pamiętaj o smarowaniu każdej strony za pomocą pędzla silokonowego, używając marynaty do tofu.
Zdejmij tofu i warzywa z grilla. Grillowane tofu pokrój w kawałki wielkości kęsa. Wymieszaj warzywa, tofu i sos w misce. Przed podaniem posyp sezamem i posiekaną zieloną cebulką!
Udanego grillowania!