Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na pieczone w grillu żeberka bez kości

Koniecznie sprawdź ten przepis na grillowane żeberka wołowe - to bardzo smaczene danie, które przyrządzisz na każdym typie grilla. Warzywa, przyprawy, dodatek czerwonego wina i sosu Worcestershire sprawiają, że mięso z naszego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne! 


Czas przygotowania: 65 min

Czas grillowania: 120 min

Porcja dla: 6+

Poziom trudności: średni

Składniki: 

3 do 4 pasów żeberek bez kości

½ łyżki rozmarynu, świeżego, posiekanego

½ łyżki tymianku, świeżego, posiekanego

sól i pieprz do smaku

2 cebule, przekrojone na pół

4 goździki

4 ząbki czosnku

2 marchewki, pokrojone na większe części 

2 selery, pokrojone na trzy części

3 gałązki rozmarynu

3 gałązki tymianku

½ szklanki czerwonego wina

1 filiżanka rosołu wołowego

2 łyżeczki sosu Worcestershire

Wykonanie:

W małej misce wymieszaj posiekany świeży tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Obficie posmaruj żeberka rozmarynem i zostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po godzinie zwiąż żeberka sznurkiem wędliniarskim, tak żeby całe mięso stanowiło jeden kawałek.

Ułóż cebulę, marchewkę i seler w płaskim woku lub brytfannie i umieść brytfannę w warzywami pod rusztem, po jeden stronie grilla (patrz na zdjęcie). 

Rozgrzej grill za pomocą palników po przeciwnej stronie rusztu do temperatury 230°C. Grilluj żeberka na rozgrzanym ruszcie, ale nad włączonymi palnikami, po przeciwnej stronie od brytfanny z warzywami.

Po mniej więcej 10 minutach, dodaj wodę do brytfanny z warzywami i przenieś żeberka na druga stronę rusztu, bezpośrednio nad brytfannę z warzywami i ustaw termperaturę grilla na 150°C. Wbij w mięso sondę do mierzenia temperatury w mięsie. Upiecz mięso do jego temperatury wewnętrznej około 50°C.

Gdy mięso osiągnie wyznaczoną temperaturę, zdejmij żeberka z grilla i odstaw na conajmniej 20 minut na deskę lub tacę.

Podczas gdy mięso odpoczywa, przesuń brytfannę z warzywami na gorącą stronę grilla i umieść ją na ruszcie, ustawiając palniki na średnią moc. Grilluj warzywa w brytfannie przez 5-10 minut. Dodaj następnie do brytfanny czerwone wino i sos Worcestershire, mieszając aż się lekko zredukuje. Dodaj również bulion wołowy i gotuj aż wywar zredukuje się o połowę, dopraw do smaku i zdejmij z rusztu. Możesz też ostrożnie przenieść wywar do rondelka, aby ułatwić sobie obsługę. Gdy będziesz gotowy do podania, pamiętaj, żeby zdjąć z mięsa sznurek!

Miłego grillowania :)

Wybierz najlepsze dodatki!

Bezprzewodowy termometr Weber Connect smart grilling hub
719,00 PLN

Bezprzewodowy termometr Weber Connect smart grilling hub

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Bezprzewodowy termometr ACCU-PROBE Napoleon z dwiema sondami
549,00 PLN

Bezprzewodowy termometr ACCU-PROBE Napoleon z dwiema sondami

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Żeliwny rondelek z pokrywką Napoleon
169,00 PLN

Żeliwny rondelek z pokrywką Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill gazowy Napoleon Freestyle 365 z kuchenką do gotowania
2 899,00 PLN

Grill gazowy Napoleon Freestyle 365 z kuchenką do gotowania

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Brytfanna prostokątna do pieczenia i na płyny Big Green Egg
164,00 PLN

Brytfanna prostokątna do pieczenia i na płyny Big Green Egg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Żaroodporne, skórzane, długie rękawice Napoleon
169,00 PLN

Żaroodporne, skórzane, długie rękawice Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl