Koniecznie sprawdź ten przepis na grillowane żeberka wołowe - to bardzo smaczene danie, które przyrządzisz na każdym typie grilla. Warzywa, przyprawy, dodatek czerwonego wina i sosu Worcestershire sprawiają, że mięso z naszego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne!
Czas przygotowania: 65 min
Czas grillowania: 120 min
Porcja dla: 6+
Poziom trudności: średni
Składniki:
3 do 4 pasów żeberek bez kości
½ łyżki rozmarynu, świeżego, posiekanego
½ łyżki tymianku, świeżego, posiekanego
sól i pieprz do smaku
2 cebule, przekrojone na pół
4 goździki
4 ząbki czosnku
2 marchewki, pokrojone na większe części
2 selery, pokrojone na trzy części
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
½ szklanki czerwonego wina
1 filiżanka rosołu wołowego
2 łyżeczki sosu Worcestershire
Wykonanie:
W małej misce wymieszaj posiekany świeży tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Obficie posmaruj żeberka rozmarynem i zostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Po godzinie zwiąż żeberka sznurkiem wędliniarskim, tak żeby całe mięso stanowiło jeden kawałek.
Ułóż cebulę, marchewkę i seler w płaskim woku lub brytfannie i umieść brytfannę w warzywami pod rusztem, po jeden stronie grilla (patrz na zdjęcie).


Rozgrzej grill za pomocą palników po przeciwnej stronie rusztu do temperatury 230°C. Grilluj żeberka na rozgrzanym ruszcie, ale nad włączonymi palnikami, po przeciwnej stronie od brytfanny z warzywami.
Po mniej więcej 10 minutach, dodaj wodę do brytfanny z warzywami i przenieś żeberka na druga stronę rusztu, bezpośrednio nad brytfannę z warzywami i ustaw termperaturę grilla na 150°C. Wbij w mięso sondę do mierzenia temperatury w mięsie. Upiecz mięso do jego temperatury wewnętrznej około 50°C.
Gdy mięso osiągnie wyznaczoną temperaturę, zdejmij żeberka z grilla i odstaw na conajmniej 20 minut na deskę lub tacę.
Podczas gdy mięso odpoczywa, przesuń brytfannę z warzywami na gorącą stronę grilla i umieść ją na ruszcie, ustawiając palniki na średnią moc. Grilluj warzywa w brytfannie przez 5-10 minut. Dodaj następnie do brytfanny czerwone wino i sos Worcestershire, mieszając aż się lekko zredukuje. Dodaj również bulion wołowy i gotuj aż wywar zredukuje się o połowę, dopraw do smaku i zdejmij z rusztu. Możesz też ostrożnie przenieść wywar do rondelka, aby ułatwić sobie obsługę. Gdy będziesz gotowy do podania, pamiętaj, żeby zdjąć z mięsa sznurek!
Miłego grillowania :)
