Grillowane żeberka wieprzowe to prawdziwy przysmak na grillowych ucztach! Postanowiliśmy wynieść to danie na jeszcze wyższy poziom i zrobić żeberka pieczone na rożnie obrotowym w grillu gazowym Napoleon, który ma palnik do rożna na podczerwień! Żeberka z glazurą z sosu Old Texas i przyprawy do wieprzowiny Jack Daniel's! Żeberka upieczone na rożnie mają chrupiącą skórkę i bardzo soczyste mięso, a marynata nadaje mięsu najlepszego smaku!
Czas przygotowania: 20 min (bez wliczonego czasu marynowania)
Czas przyrządzania: 90 minut
Porcja dla: 4 osób+
Poziom trudności: niski
Składniki:
Około 2 kilogramy żeberek wieprzowych, jeden pas
Sos Old Texas Ghost Pepper BBQ
Przyprawa do wieprzowiny Jack Daniel's
2 litry cydru jabłkowego
3 duże jabłka
2 marchewki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
2 zielone papryki
3 pomidory
Pieprz i sól do smaku
Wykonanie:
Dzień przed grillowaniem przygotuj żeberka i zamarynuj je. Na początku umyj mięso i usuń błonkę, która znajduje się z mniej mięsnej strony żeberek. Usunięcie błonki jest bardzo ważne - mięso nie bedzie gorzkie i twarde. Najlepiej rozpocząć ostrzym nożem lub pomóc sobie ręcznikiem papierowym.
Mięso posyp obficie solą i pieprzem. Póżniej natrzyj dwie strony i brzegi mięsa sosem Old Texas. Tak przygotowane żeberka odłóż na noc do marynowania w lodówce.
Krótko przed grillowaniem, przygotuj stalową lub żeliwną brytfannę, w której będą się piekły warzywa i do której ściekał bedzie tłuszcz z mięsa. Ważne jest żeby bryftanna miała wyższe brzegi, tak żeby dolany cydr nie wylał się. Warzywa umyj i pokrój na duże kawałki, dodaj do brytfanny i całośc zalej cydrem jabłkowym.
Wyciągnij z lodówki żeberka. W miejscach przez które przechodził bedzie pręt z rożna zrób nożem nacięcia na mięsie - ułatwi to nabicie mięsa na pręt rożna. Mięso powinno być rozsunięte na rożnie, tak żeby każda jego część była dobrze ogrzewana w trakcie pieczenia. Zwróć również uwagę na to, żeby mięsco było na środku palnika do rożna - równo przed śródłem ciepła.
Pamiętaj również o tym, żeby dobrze docisnać widelcami od rożna mięso. Zwróć uwagę, żeby w trakcie obrotu, mieso było dobrze zabezpieczone i nie obracało się na pręcie od rożna.
Usuń z grilla wszystkie ruszty i przygotuj grill zgodnie ze zdjęciem. Brytfannę z warzywami i cydrem umieść na szynach aromatyzujących, a pręt do rożna w silniku. Przy podniesionej pokrywie włącz palnik do rożna na maksymalną moc i zamknij pokrywę na 20 minut. To czas, w którym wyższa temperatura zamknie pory w żeberkach i zatrzyma sok w mięsie.
Po 20 minut podnieś na 30 sekund pokrywę grilla i zmniejsz moc palnika, tak żeby po zamknięciu pokrywy, żeberka piekły się w temperaturze około 180°C przez kolejne 70 minut. Zwracaj uwagę, czy w trakcie pieczenia nie wyparował z brytfanny cydr. Jeśli tak to dolej kolejną porcję. Ten płyn bardzo pozytywnie wpływa na wilgotność pod pokrywą, a parując nadaje smaku żeberkom. Dwa kilogramy żeberek powinny się upiec w czasie około 90 minut. Natomiast stopień wysmażenia mięsa i moment na wyłączenie grilla i wyciągnięcie żeberek wybierz sam, kierując się swoimi preferencjami co do stopnia wysmażenia.
Na koniec ściągnić mięso z pręta i podaj razem z sosem z brytfanny i warzywami.
Miłego grillowania :)