Rożen obrotowy do pieczenia w grillu gazowym niby nudny, ale jednak ta technika grillowania, a mówiąc bardziej precyzyjnie pieczenia w grillu gazowym to bardzo istotna funkcja tych urządzeń! Kurczak lub pieczeń z rusztu rzadziej będzie tak soczyste i aromatyczne jak te same kawałki mięsa zrobione właśnie na rożnie obrotowym!
Z naszego wpisu dowiecie się o istocie korzystania z rożna, czyli do czego wykorzystywać rożen, jak w prawidłowy sposób używać rożna, jakie akcesoria dedykowane są do rożna obrotowego i podzielimy się z Wami przepisem na najlepsze żeberka wieprzowe z rożna.

Najważniejsze korzyści grillowania na rożnie obrotowym:
- Jest to łatwy i jednocześnie bardzo smaczny w końcowym efekcie sposób na atrakcyjne dania – najczęściej na rożnie w grillu pieczemy kurczaki, kaczkę i pieczeń. Warto to menu rożnowe rozszerzyć o żeberka, całego ananasa, rybę, skrzydełka albo nogi z kurczaka!
- Uniwersalność, rozumianą jako wielorakość sposobów korzystania z rożna. Firma Napoleon ma kilka akcesoriów dedykowanych właśnie do rożna. Wśród nich chcemy wyróżnić: głęboki kosz do fytek, małych kawałków mięsa i warzyw, zestaw do szaszłyków z rożna i płytki kosz do pieczenia na rożnie ryb. Wymienione akcesoria pokazujemy pod artykułem w sekcji produktów dedykowanyc.
- Bardzo soczyste dania – ciągłe obracanie mięsa sprawia, że soki nie przestają w nim krążyć, inaczej nię w przypadku grillowania mięsa na ruszcie - górna część mięsa jest sucha, ponieważ grawitacja ściąga soki do dołu.
- Chrupiąca skórka - wysoka moc tylnego palnika na podczerwień (dostępny w grillach Napoleon), dedykowanego do grillowania na rożnie, pozwala w pierwszej fazie pieczenia mięsa szybko zamknąć pory i zatrzymać soki w środku, jednocześnie wysoka temperatura pozwala na przypieczenie skórki mięsa.
- Więcej czasu dla siebie - wolne ręce, ponieważ danie na rożnie piecze się samo!


Jakie rodzaje grilli będą najlepsze do pieczenia na rożnie?
Zdecydowanie do tej metody polecamy grille gazowe, ponieważ mają duże piekarniki, głębokie pokrywy, szerokie ruszty i łatwo w nich utrzymać stałą temperaturę.
Oczywiście, są zestawy do rożna dedykowana również do grilli węglowych. Warto natomiast pamiętać, że utrzymanie stałej temperatury, ważnej przy długim pieczeniu, w grillu węglowym jest bardziej wymagajace. Polecamy modele grilli węglowych z serii PRO-CART Napoleon.
Jeśli chodzi o grille elektryczne – to modele Pulse firmy Weber mają dedykowane rożna obrotowe.
Które grille gazowe są dedykowane do pieczenia na rożnie obrotowym?
Najlepsze efekty w grillowaniu na rożnie, osiągniesz w grillu, który ma tylny palnik, umieszczony nad rusztem, właśnie specjalnie dedykowany do pieczenia na rożnie. Jest to bardzo istotne, ponieważ taki palnik zapewnia równe źródło ciepła dla potrawy z rożna. Zdecydowanie do pieczenia na rożnie w grillu, najbardziej polecamy modele z tylnym palnikeim.
Czy to oznacza, że w grillu, który nie ma tylnego palnika nie da się piec na rożnie? Oczywiście da się, natomiast w przypadku takiego grilla, jest to trochę bardziej skomplikowane.
Do grilla nie wyposażonego fabrycznie w tylny palnik, można dokupić akcesoryjny kompletny zestaw do pieczenia na rożnie, w skład którego wchodzą: pręt, widelce, uchwyty do przymocowanie i oczywiście silnik obracający rożen. Natomiast główna i bardzo istotna różnica polega na tym, że będzie brakowało tylnego palnika do pieczenia.
Poza tym, utrzymanie odpowiedniej temperatury do pieczenia będzie trudne, ponieważ w takim grillu, jeśli będziemy chcieli pod mięsem obracanym na rożnie położyć brytfannę na skapujące soki, będziemy mogli uruchomić tylko skrajne palniki. Gdybyśmy chcieli włączyć środkowy palnik, to wtedy brytfanna z wodą i warzywami będzie pogrzewana, co sprawi, że woda wyparuje, a brytfanna może się spalić. Dlatego do tej metody grillowania (bez tylnego palnika) lepiej nadają się grille, które mają cztery lub więcej palników, ponieważ strefa wolna od temperatury jest większa, co ułatwia ustawienie pod mięsem brytfanny z płynem i warzywami.

Warto również zaznaczyć, że rożen grilla gazowego lepiej nadaje się do pieczenia dużych kawałków mięsa, niż rożna stosowane w piekarnikach domowych.
Jeśli piekarnik domowy nie jest wyposażony w funkcję pieczenia na parze, to powietrze krążące w takim piekarniku jest bardzo suche. Zazwyczaj pracuje w takim piekarniku grzałka albo wentylator, a to zdecydowanie za mało dla przygotowania soczystej pieczeni.
Warunki panujące pod pokrywą grilla gazowego, ze względu na dostęp powietrza i brytfannę z wodą jest zdecydowanie bardziej wilgotne, co przekłada się na soczystość mięsa.


Cenne wskazówki dla jeszcze lepszych rezultatów pieczenia na rożnie:
- pamiętaj o ustawieniu mięsa na środku, względem tylnego palnika
- dobrze dociskaj mięso widelcami z rożna, tak żeby nie obracało się na pręcie
- na pewno warto umieszczać bezpośrednio pod mięsęm brytfannę wyłapującą soki i tłuszcz z mięsa
- w brytfannie zawsze powinień być jakiś płyn - woda, piwo, sok winno lub inny, parujący płyn będzie dodatkowo aromatyzował potrawę i nawilżał powietrze
- warto przynajniej jeden raz w trakcie pieczenia podnieść pokrywę grilla
Na naszym kanale YouTube Grilloholicy, znajdziesz film z poradami dotyczącymi grillowania na rożnie, a na blogu przepis na żeberka z rożna z sosem barbecue i przyprawą Jack Daniel's.
Linki do tych materiałów:
Przepis: https://grilloholicy.pl/poradnik-grilloholikow/k/14/blog
Link do filmu o rożnie: https://www.youtube.com/watch?v=_GhPgRRO4AM&feature=youtu.be