Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

15 zalet grilli gazowych i grillowania na "gazówce"

Jako wieloletni praktycy grillowania na grillach gazowych takich firm jak Napoleon, Weber czy Broil King doskonale poznaliśmy wiele modeli grilli gazowych. Z naszego artykułu dowiesz się o najważniejszych zaletach posiadania i grillowania na grillu gazowym! 

Zaczniemy od stwierdzenia, że dobry grill gazowy, odpowiednio eksploatowany, odwdzięczy Ci się bezawaryjną pracą przez wiele lat! Najważniejsze zalety grilli gazowych, które warto docenić, to na pewno: łatwość rozpalania, równomierne utrzymywanie temperatury przez długi czas, łatwość czyszczenia i wszechstronność - grille gazowe to prawdziwe, całoroczne kuchnie do ogrodu!

Jeśli właśnie jesteś przed zakupem grilla gazowego i nadal rozważasz zalety i wady tych urządzeń, to nadszedł czas, żeby skupić się wyłącznie na ich zaletach.


Dlaczego warto wybrać grill gazowy?

W porównaniu do grilli węglowych lub pelletowych, grille gazowe są zdecydowanie najwygodniejsze do grillowania i użytku na co dzień. Zamiast czekać, aż pellet lub węgiel drzewny rozpalą się i osiągną pożądaną temperaturę, grille gazowe zapewniają natychmiastową gotowość do pracy - wstraczy przekręcić pokrętło i gotowe.

Ogólnie rzecz biorąc, grille gazowe są również znacznie łatwiejsze do czyszczenia. Wystarczy po prostu wyjąć tackę ociekową (w grillach Weber i Napoleon), wylać tłuszcz i pozbyć się zwęglonych resztek, zamiast wyrzucać nagromadzony popiół, jak w przypadku grilla węglowego.

Rozgrzanie grilla gazowego jest bardzo szybkie i jednocześnie dużo łatwiejsze jest w nim utrzymanie oraz kontrola temperatury w przeciwieństwie do grilla na węgiel drzewny. Nie wspominając już o tym, że nigdy już nie będziesz musiał przerywać procesu grillowania, aby uzupełnić paliwo!

Zdolność do osiągania wysokich temperatur.

Grille Napoleon i Weber mogą bez problemu osiągnąć temperaturę dochodzącą do 370°C i wyższą. 

Wyższa temperatura świetnie nadaje się do spiekania steków, karkówki, kebabów i steków z tuńczyka. Oczywiście wysoka termperatura jest niezbędna do wypiekania pizzy w grillu. Poza tym, skraca czas grillowania i sprawia, że jednocześnie będziesz w stanie w krótszym czasie zrobić znacznie większą ilość dań na grillu.

Natychmiastowe uruchomienie.

Rozpalanie grilla na węgiel drzewny może być frustrujące i wymaga pewnego poziomu umiejętności i praktyki.

Wielu z Was ma zapewne takiego niecierpliwego znajomego, który zalewa intensywnie węgiel drzewny rozpałką, po to żeby jak najszybciej rozpalić węgiel. Niestety, wpływa to również finalnie na posmak grillowanych potraw - mają metaliczny posmak i są niezdrowe. 

Jeśli chcesz grilla, który uruchamia się szybko i skutecznie oraz nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności, to wybierz grill gazowy.

Wszystko co będziesz musiał zrobić, to nacisnąć przycisk zapłonu i przekręcić pokrętło, a wprzypadku grilli Napoleon - dzięki systemowi odpalania JETFIRE, po prostu przekręcić pokrętło! 

Szybsze rozgrzewanie

Grill gazowy nie tylko uruchomia się szybciej, ale również nie będziesz musiał zbyt długo czekać, aż się osiągnie wymaganą temperaturę. Grille firmy Weber i Napoleon potrzebuję mniej niż 10 minut na osiągnięcie temperatury ponad 200°C. Spędzisz dzięki temu mniej czasu na czekaniu aż będziesz mógł położyć mięso na ruszt, a znacznie więcej bezpośrednio na serwowaniu swoich pysznych dań!

Naprawdę, generalnie wystarczy odczekać około dziesięciu minut, aby grill gazowy osiągnął pożądaną temperaturę.

Z kolei rozpalenie i osiągniecie pożądanej temperatury w grillu węglowym zajmuje około 15-20 minut, a i tak grillować powinniśmy dopiero po tym, jak węgiel będzie się żarzył i stanie się popielaty. Gdy osiągnie już ten punkt, WTEDY dopiero możesz położyć mięso na ruszcie.

Mając „gazówkę” możesz zapomnieć o tym irytującym kroku, rozgrzać swój grill gazowy naprawdę szybko i skupić się stricte na przyrządzaniu kulinarnych arcydzieł!

Precyzyjna kontrola temperatury

Grille gazowe mogą doskonale utrzymywać stała temperaturę w zasadzie na dowolnym poziomie przy minimalnej lub wręcz zerowej ingerencji w pracę grilla.

Grille gazowe są również zaprojektowane tak, aby były w stanie równomiernie rozprowadzać ciepło po powierzchni rusztu, ułatwiając tym samym kontrolowanie temperatury w grillu, a tym samym przyrządzanej na nim żywności.

Poza tym, dzięki kilku palnikom możesz łatwo stworzyć na ruszcie strefę ciepłą i zimną albo nawet kilka takich stref. To pozwala na jednoczesne grillowanie dań, które wymagają różnych temperatur: mięsa, warzywa, owoców morza i pieczywa.

Ogólna wszechstronność

Dzięki temu że, grille gazowe posiadają przynajmniej kilka palników, można grillować potrawy w różnych temperaturach przy użyciu metody grillowania strefowego.

Obecnie wiele z grilli gazowych jest również zaprojektowanych tak, aby umożliwić wolne grillowanie mięsa w niskich temperaturach.

Ponadto coraz więcej modeli posiada także możliwość umieszczenia pod rusztem lub nad, skrzynki/tubki na zrębki wędzarnicze lub tacki na węgiel drzewny.

Oczywiście, dobre grille gazowe oferują dodatkowe funkcje, takie jak palniki do steków, lub kompletne zestawy do pieczenia na rożnie, z dedykowanym tylnym palnikiem umieszczonym nad głównym rusztem.

O wszechstronności grillia gazowych, świadczą również akcesoria do nich dedykowane. Firmy Napoleon i Weber mają ponad 250 akcesoriów przeznaczonych dla grilli na gaz. 

Łatwa i intuicyjna obsługa

Ponieważ grille gazowe nie wymagają zgadywania jaka temperatura jest na ruszcie, ani tego ile paliwa dołożyć tak jak jest to w grillach węglowych, praktycznie każdy może na nich grillować, niezależnie od doświadczenia. 

Grille gazowe są wyposażone w niezależne palniki, możemy je włączać i wyłączać w jednej chwili i jednocześnie zużycie jest o wiele niższe! Łatwiej jest również ustawić i utrzymywać stałą temperaturę w grillu gazowym. Eliminuje to także zgadywanie czy grill ma już odpowiednią temperaturę jak również frustrację, że potrawa jest nie dopieczona lub przypalona.

Grille gazowe dostępne są w każdym budżecie

Bardzo szeroki wybór wśród producentów i modeli grilli gazowych pozwala łatwo dostosować wybrany model do własnego stylu grillowania i możliwości finansowych.

Możesz wybrać swój wymarzony grill spośród różnych kształtów, rozmiarów i kolorów, aż znajdziesz taki, który najlepiej pasuje do Twojej przestrzeni na świeżym powietrzu jak i ulubionych dań, które będziesz na nim przyrządzał.

Producenci grilli gazowych oferują wiele różnych konfiguracji, ilości palników i dedykowanych akcesoriów, więc możesz wybrać dla siebie dokładnie taki, jak chcesz.

Grille gazowe są bardzo stylowe!

Jeśli chcesz wywrzeć na swoich znajomych wrażenie wykraczające poza idealnie wysmażone i soczyste steki, masz ku temu spore możliwości.

Dzięki opcjom, takim jak podświetlenie LED, połączenie grilla z telefonem, czy różne materiały wykończenia, nie tylko będziesz grillować jak mistrz, ale również zrobisz to w jakże fantastycznym stylu!

Grille gazowe schładzają się znacznie szybciej od grilli węglowych

Cechą charakterystyczną zarówno grilli węglowych, jak i kuchenek ceramicznych jest ich długi czas stygnięcia. W tej kwestii grille gazowe również zdecydowanie wygrywają!

Oznacza to, że zaraz po grillowaniu i podaniu potraw możesz wyłączyć wszystkie palniki i w krótkim czasie go wyczyścić, dzięki czemu będziesz miał więcej czasu dla siebie.

Wśród często wykorzystywanych metod wygaszania grilla na węgiel, są:

  1. Zamknąć wszystkie otwory wentylacyjne i pokrywę, aby szybko zdusić ogień
  2. Dodać wodę lub piasek

Obie te metody wymagają jednak zaangażowania. Gaszenie wodą może czasem być brudne, a jeśli zostanie wykonane nieprawidłowo, wręcz niebezpieczne. Jeśli zaś wybierzesz drugą opcję, węgiel w grillu może stale pozostawać gorący, nawet przez dwa kolejne dni!

Całkowicie inaczej jest w przypadku grilla gazowego. Tu wystarczy jedynie wyłączyć palnik i odłączyć gaz. Oznacza to, że nie będziesz musiał zaprzątać sobie głowy dodatkową pracą.

Duża oszczędność czasu

Jedną z głównych zalet grilli gazowych, do których wciąż wracamy, jest ich szybkość uruchamiania i dość krótki czas w jakim osiągają pożądaną temperaturę co znacznie skraca czas na przygotowania grilla do użycia. W porównaniu do „węglówki” rozpalają się znacznie łatwiej, szybciej się także nagrzewają, szybciej się chłodzą i nie wymagają poświecenia dużej ilości czasu na czyszczenie.

Ogólnie rzecz biorąc, zaoszczędzisz dzięki temu co najmniej jedną godzinę na każde grillowanie! Zamiast tracić, możesz go wykorzystać na spędzenie z rodziną i cieszenie się wspólnym posiłkiem.

Są mniej szkodliwe dla środowiska i dla Ciebie

Czy wiedziałeś, że mięso z grilla, choć oczywiście smaczne, może być także szkodliwe dla Twojego zdrowia? 

Eksperci zgodnie twierdzą, że mięso przygotowane na grillu gazowym zawiera znacznie mniej czynników rakotwórczych niż mięso zrobione na grillu zasilanym węglem drzewnym. Po co więc ryzykować, szczególnie swoim własnym zdrowiem?

Ponadto mówi się, że grille gazowe wydzielają o jedną trzecią śladu węglowego mniej od grilli węglowych!

Kupując grill gazowy zapewniasz niesamowite korzyści dla siebie, swoich bliskich jak i środowiska.

Nieporównywalnie tańsze grillowanie

Zazwyczaj w pierwszej chwili kiedy myślimy o grillowaniu nie zawsze zwracamy szczególną uwagi na koszty związane z potrzebnym do grillowania paliwem. Dlaczego jednak nie zaoszczędzić pieniędzy również i w tym aspekcie?! Co prawda początkowa inwestycja w grille gazowe jest zazwyczaj wyższa w stosunku do ceny grilli węglowych, jedna koszt zużycia paliwa do ich zasilenia jest znacznie niższy. 

Dla porównania na grillu gazowym jedno grillowanie przy temperaturze 200°C to zużycie gazu na poziomie 509 gramów, co oznacza, że średnio butla zawierająca 11 kg gazu wystarczy na około 22 godziny grillowania w tejże temperaturze.

Tymczasem podobna ilość węgla drzewnego dobrej klasy to koszt podobny do ceny butli gazowej czyli 90 zł, jednak taka ilość wystarczy tylko na około trzy do czterech grillowań. Jeśli zagłębimy się w to dalej, oznacza to, że koszt jednego grillowania na grillu gazowym to 4,16 zł, natomiast jedna godzina grillowania na grillu węglowym wymaga zużycia średnio 1,5 kg tego paliwa co przekłada się na koszt w wysokości 15 zł.

Czyszczenie „gazówki” jest łatwiejsze i szybsze

Grille gazowe wymagają jedynie wypalenia po grillowaniu w wysokiej temperaturze, wyczyszczenia rusztu i usunięcia zwęglonych resztek z tacy ociekowej w dolnej części grilla. W tym aspekcie grill gazowy jest prostszy, szybszy i dużo łatwiejszy w utrzymaniu i czyszczeniu.

Grill gazowy można podłączyć do instalacji gazowej

Jeśli używasz gazu ziemnego w swoim domu, możesz podłączyć swój grill gazowy w wersji na gaz ziemny do istniejącej instalacji, aby uzyskać wygodny i stały dostęp do paliwa.

Po podłączeniu już nigdy nie będziesz musiał pamiętać o ponownym uzupełnianiu paliwa w swoim grillu. Pod warunkiem oczywiście, że nie zapomnisz zapłacić miesięcznego rachunku za media! Mówiąc jednak poważnie taki stały typ zasilania jest zdecydowanie najbardziej wygodnym rozwiązaniem.

Zakaz używania grilli węglowych

Ponieważ grille węglowe w pewnych aspektach mogą być uważane za niebezpieczne, niektóre kompleksy mieszkalne i stowarzyszenia właścicieli domów nie zezwalają na ich używanie. Żar lub popiół mogą potencjalnie spowodować uszkodzenie elewacji domu, a nawet wywołać pożar co jest najczęściej powodem obaw wszelkich wspólnot i właścicieli. Taki zakaz ma również związek z ochroną środowiska.

W grillu gazowym, płomień pojawia się tylko przy palniku, co znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia konstrukcji czy powstania pożaru. Poza tym, gaz sam w sobie jest bardzo czystym paliwem i nie wydziela substancji trujących lub szkodliwych dla naszego środowiska. 

Grille gazowe mają bardzo wiele zalet w porównaniu do grilli węglowych. Są łatwiejsze w użytkowaniu, koszty poniesione na paliwo do ich zasilenia są również niższe, są także bezpieczniejsze dla Twojego zdrowia i mają mniejszy wpływ na środowisko.

Jeśli dopiero zaczynasz grillować lub po prostu chcesz by grillowało Ci się lepiej, wygodniej i bezpieczniej to zdecydowanie warto poświęcić czas na zapoznanie się z zaletami grilla gazowego i przejście na czystszą stronę świata grilli.

Jeśli chcesz uzyskać jeszcze więcej informacji na temat różnic między grillami gazowymi i węglowymi, zapraszamy Cię zapoznania się z filmem poświęconym tej tematyce na naszym kanale Youtube: Kupić grill węglowy czy grill gazowy? O tym na pewno warto wiedzieć!

Wybierz najlepsze dodatki!

Bestseller
Grill gazowy Napoleon Freestyle 365
2 399,00 PLN

Grill gazowy Napoleon Freestyle 365

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill gazowy do zabudowy Napoleon Prestige BIPRO 500 z pełnym rożnem
13 999,00 PLN

Grill gazowy do zabudowy Napoleon Prestige BIPRO 500 z pełnym rożnem

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill gazowy Weber Spirit EPX-315 Premium GBS z systemem Connect
5 199,00 PLN

Grill gazowy Weber Spirit EPX-315 Premium GBS z systemem Connect

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl