Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Grille na pellet drzewny Weber SmokeFire. Wyposażone w najnowszą technologię, są absolutnie genialne!

Dla większości ludzi, a przynajmniej dla większości tych, których znamy, grill to prosty, niedrogi sprzęt do użytku na zewnątrz, który najczęściej wykorzystywany jest do szybkiego grillowania nieskomplikowanych dań. Istnieje jednak zupełnie inny świat grillowania - grillowanie na grillu zasilanym pelletem drzewnym z system Connect, który umożliwia połączenie grilla z telefonem! Dzięki takiemu sprzętowi, możesz wynieść swoje kulinarne poczynania na zupełnie inny poziom! Prawdziwą bestią w tej kategorii sprzętu są grille Webera, modele SmokeFire, grille na pellet drzewny!

Weber SmokeFire nie wykorzystuje węgla drzewnego ani również gazu, zamiast tego spala sprasowany pellet drzewny. Dlaczego? Ponieważ istotą grillowania, oprócz obróbki cieplnej jest dym, który nadaje potrawom charakterystyczny, wędzarniany smak i oczywiście drewno jest bardzo czystym paliwem, nie wydzielającym szkodliwych związków, zwłaszcza w zestawieniu z węglem drzewnym! Na SmokeFire od Webera możesz grillować w zasadzie, co chcesz i to wieloma różnymi metodami. Od standardowych potraw z grilla, po steki, żeberka, duże porcje mięsa długo pieczone metodą Low&Slow, aż poprzez gotowanie i przyrządzenia dań w woku! SmokeFire pozwala grillować, wędzić i smażyć w szerokim zakresie temperatur od 95-315°C.

Jakie możliwości daje taki grill i jakie są jego najważniejsze cechy? Zapraszamy do artykułu!


Co warto wiedzieć na początku?

SmokeFire to inteligentny grill! Dzięki technologii Connect, która poprzez bluetooth lub Wi-Fi łączy Twój grill z telefonem! Możesz zdalnie regulować temperaturę, ustawiać czas grillowania i otrzymywać powiadomienia, gdy temperatura lub czas zostaną osiągnięte. Connect to również biblioteka przepisów i przewodnik użytkowania Twojego grilla. 

Niskie temperatury w połączeniu z funkcją SmokeBoost pozwalają na powolne grillowanie żeberek i innych dużych kawałków mięsa, które wymagają wielogodzinnego grillowania w stałej i równiej temperaturze. Jednocześnie ten grill umożliwia przypiekanie steków w wysokiej temperaturze, a nawet podsmażanie na patelni, garnku żeliwnym czy woku. Do grilla dedykowanych jest wiele ciekawy akcesorów z lini GBS i najnowszej kategorii Weber Crafted!

Najważniejsze cechy!

  • Wbudowany ekran
  • Aplikacja Connect, w całości w języku Polskim, do połaczenia grilla i telefonu
  • Obsługuje do czterech sond do mierzenia temperatury
  • Funkcja SmokeBoost
  • Współpraca z akcesoriami z systemu GBS i Crafted
  • Półka boczna
  • Automatyczne pobieranie pelletu
  • Łatwe czyszczenie

W ofercie firmy Weber są dwie wersje grilli na pellet drzewny. Modele oznaczone jako EPX6 i EPX4. Model EPX4 jest mniejszy, mimo tego, powierzchnia do grillowania w tym modelu jest wystarczająco duża, do grillowania, pieczenia i wędzenia nawet dla 20 osób! Na ruszcie zmieszczą się trzy całe stojaki pełne żeberek lub pieczeni. Dolny ruszt powierzchnię o wymiarach 61 x 46 cm.

Górny ruszt o powierzchni 25 x 61 cm jest również przydatny, zwłaszcza jeśli grillujesz potrawy wymagające różnych temperatur. Do górnego rusztu ciepło dostaje się pośrednio czyli temperatura jest tam niższa niż na głównym ruszcie dzięki czemu, będzie on idealny do grillowania warzyw, podgrzania mięsa albo pieczywa!

Model większy, EPX6 ma główny ruszt o powierzchni 91 x 46 cm. Oba grille wyposażone są w ruszty z prętów stalowych i możemy w nich stosować wspomiane wcześniej akcesoria z GBS i Crafted. 

Po prawej stronie grilla znajduje się przydatna półka oraz wbudowany ekran, który pozwala zobaczyć aktualne ustawienia oraz temperaturę w grillu i grillowanym potraw, dzięki sondom do mięsa. Z pozycji ekranu możemy również wybrać interesujące nas ustawienia za pomocą dużego pokrętła. Wyświetlany tekst jest duży i dobrze widoczny nawet w jasnym świetle. Te same informacje są również dostępne w aplikacji Connect. 

Pod ekranem znajdują się cztery złącza do sond temperatury. Daje to dużą kontrolę i wygodę oraz pewność, że wszystko będzie zawsze przygotowana w punkt! Sondy w zestawie są dwie natomiast jeśli chciałbyś lub potrzebujesz ich więcej to oczywiście są dostępne.

Obecne modele EPX to druga generacja grilli SmokeFire – Weber zmienił kilka rzeczy po zebranych opiniach z pierwszej generacji. W szczególności dodano wkładkę zwiększającą kąt leja zasypowego do 33°, aby pellet drzewny wsuwał się bardziej niezawodnie do ślimaka (część, która podaje pellety do paleniska), a także zmieniono sposób pracy ślimaka, aby zmniejszyć ryzyko zaklinowania się pelletu.

Jeśli jednak nastąpi taka sytuacja i zostanie wykryte zacięcie, grill spróbuje naprawić ten problem automatycznie bez potrzeby ręcznej interwencji.

Jakość wykonania i użyte materiały

Jakość wykonania jest doskonała: czarne wykończenie emalią porcelanową na zewnątrz jest wytrzymałe i łatwe do czyszczenia, a sam grill jest również łatwy w montażu. Weber umieścił nawet instrukcje w aplikacji BILT, dzięki czemu masz instrukcje krok po kroku w 3D. Ponadto pudełka są oznaczone i zawsze wiadomo, w którym pudełku znajdują się części do kolejnego kroku.

Dla każdego, kto grillował do tej pory na tradycyjnym grillu węglowym, znana jest cała procedura odpalania i czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie grilla. Ogromnym przeskokiem i niesamowitą wręcz wygodą będzie dla Was przejście na grillowanie na pellecie, szczególnie na Weber Smokefire. Wystarczy włączyć grill, ustawić potrzebną temperaturę i.... to wszystko. Grill będzie się nagrzewał i po osiągnięciu żądanej przez Ciebie termperatury wyślie Ci powiadomienie o gotowości. To niesamowita wygoda i wolne ręcę! SmokeFire utrzymuje temperaturę – podobnie jak piekarnik domowy – dzięki czemu możesz ustawić go, położyć mięso na ruszt, zamknąć pokrywę i robić inne rzeczy w tym czasie do momentu aż się upiecze, bez obawy, że mięso się spali albo będzie surowe. 

Aplikacja Weber Connect

Aplikacja jest podzielona na trzy sekcje. Daje ona kontrolę nad temperaturą w grilla, umożliwia włączanie i wyłączanie funkcji SmokeBoost oraz ustawianie timera. Zawiera również podpowiedzi odnośnie temperatury dla szerokiego rodzaju mięs, ryb, a nawet owoców morza i warzyw.

Na przykład pod kategorią - wieprzowina, są żeberka wraz z czasem, jaki zajmie ich prawidłowe upieczenie. Po dotknięciu konkretnej pozycji, znajdziesz zestawienie poszczególnych etapów przygotowania i grillowania, a przy niektórych nawet krótkie filmy pokazujące szczegółowe wskazówki jak przygotować grill oraz konkretną potrawę.

Uruchomienie programu spowoduje również rozgrzanie Smokefire do odpowiedniej temperatury, a telefon powiadomi Cię o konieczności wykonania kolejnych czynności.

Kolejna sekcja to przepisy, w której wybierasz typ dania i sposób przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Oczywiście aplikacja ma język Polski.

Warto zauważyć, że jeśli łączysz się tylko przez Bluetooth, musisz znajdować się w zasięgu grilla Smokefire EX4, aby móc sterować nim z aplikacji. Jeśli skonfigurujesz Wi-Fi, możesz nie tylko korzystać z aplikacji w dowolnym miejscu w zasięgu domowej sieci, ale także zdalnie monitorować i sterować grillem z dowolnego miejsca z dostępem do internetu. Jest to szczególnie przydatne gdy planujesz grillować swoje danie kilka godzin i kiedy trzeba zająć się innymi sprawami oraz być może wpaść do sklepu po coś, o czym się zapomniało.

Grillowanie pelletem drzewnym

SmokeFire potrzebuje około 15 minut, aby się rozpalić i nagrzać do ustawionej temperatury. W pełni uruchomiony i rozgrzany, bardzo dobrze utrzymuje tę temperaturę, pamiętaj jednak by pozostawić pokrywę zamkniętą, ponieważ przy otwartej szybko będzie ją wytracał.

Sam pellet to w zasadzie sprasowane drewno i wygląda dokładnie tak, jak ten pellet, który używa się do palenia w piecu. Cały sens używania pelletu drzewnego polega na tym, że zdecydowanie poprawia on smak grillowanej potrawy, nawet bardziej niż węgiel drzewny. W przypadku pelletu od Weber możesz wybierać spośród różnych gatunków drewna, w tym hikory, klonu, wiśni i ich mieszanek.

Trzeba mieć na uwadze, że w grill będzie spalał się dosyć szybko, szczególnie w wyższych temperaturach. Najlepiej więc w takim przypadku upewnić się, że zbiornik jest pełny szczególnie gdy zamierzasz grillować metodą low & slow przez kilka godzin. Zasobnik pomieści nieco ponad 9 kg i zostanie jeszcze nieco wolnego miejsca, co oznacza, że ​​możesz opróżnić cały worek, nawet jeśli na dnie zasobnika jest jeszcze odrobina pelletu .

Worek 9 kg pelletu kosztuje około 100 zł, jednak ta ilość powinna spokojnie wystarczyć na kilka sesji standardowego grillowania. Pamiętaj tylko, że nie w każdym lokalnym sklepie pellet Weber będzie do kupienia, dlatego upewnij się, że masz go wystarczająco dużo!

Smak

Niezależnie od tego, czy stawiasz na prostotę jak tradycyjne burgery, karkówka czy skrzydełka, czy też chcesz uzyskać pełny efekt podwędzenia, używając funkcji SmokeBoost przez pierwsze kilka godzin grillowania metodą Low&Slow, wyniki w obu przypadkach będą niesamowicie dobre.

Wypróbowaliśmy funkcję SmokeBoost, która obniża temperaturę do przedziału 74 - 93°C, z umieszczonymi na ruszcie żeberkami i pieczenią wołową. Oba miały zauważalny dymny posmak, który sprawiał, że finalne danie było o wiele przyjemniejsze w smaku niż to mięso pieczone na grillu węglowym! 

Dla tych, którzy zwracają uwagę na szczegóły, polecamy skorzystanie z tej funkcji gdyż nadała ona mięsu, piękną dymną nutę oraz różowy pasek o szerokości kilku milimetrów wokół krawędzi mięsa.

Wszystkie inne potrawy, które próbowaliśmy z tego grilla wyszły również bardzo dobrze, bez przypalania i bez konieczności ciągłej uwagi oraz obracania mięsa. Oczywiście można spalić jedzenie, jeśli pozostawisz je zbyt długo w zbyt wysokiej temperaturze, zwłaszcza cienkie kawałki, które ponadto mogą wyschnąć.

Weber zaleca używanie brytfanny, do połowy wypełnionej wodą, aby mięso było wilgotne podczas wędzenia, a także aby wychwycić nadmiar tłuszczu oraz zapobiec jego opadaniu na dno.

To bardzo ważne ponieważ będzie zapobiegało powstawaniu strumieni ognia powstałych w wyniku zapalenia się nagromadzonego tłuszczu. Osobiście podczas grillowanie nie mieliśmy takich problemów: SmokeFire działa bezbłędnie! Jedynym problemem, który się pojawił, było chwilowe zacięcie się ślimaka. Jednak Smokefire rozwiązał to sam w ciągu dosłownie kilku minut, prawdopodobnie poprzez odwrócenie kierunku obracania się ślimaka i wypchnięcie pelletu z powrotem do leja zasypowego oraz ponowną próbę przetransportowania pelletu do komory spalania.

Cena i dostępność

Możesz kupić SmokeFire EX4 bezpośrednio od nas, w promocyjnej cenie 6 499 zł. Zobacz grill!

Jeśli zamierzasz trzymać swojego Smokefire Ex4 pod chmurką to dobrym pomysłem będzie dokupienie pokrowca do niego, aby ochronić grilla przed warunkami atmosferycznymi, wszelkim kurzem oraz pyłkami. Dedykowany pokrowiec do Smokefire EX4 to koszt w wysokości 649 zł.

Naszym zdaniem

Nie jest to na pewno urządzenie, które kupuje się dla kaprysu. Biorąc pod uwagę, że jest to naprawdę solidny grill, który posiada masę zalet, jesteśmy przekonani, że gdy staniesz się jego posiadaczem będą to zdecydowanie dobrze wydane pieniądze. Zwłaszcza jeśli do tej pory grillowałeś głównie na grillu węglowym. Fakt, że możesz ustawić grilla i monitorować temperaturę będąc w domu lub poza nim, oznacza, że ​​grillowanie nie będzie stanowić problemu nawet zimą, ponieważ eliminuje to potrzebę przebywania na zewnątrz. To niesamowicie wygodne!

Ponadto fakt, że możesz zrobić w nim praktycznie wszystko, od wędzenia w niskiej temperaturze po grillowanie czy pieczenie w wysokiej temperaturze, oznacza, że ​​jest znacznie bardziej wszechstronny niż większość grilli.

Najlepsze zostało na koniec, czyli ponieważ grill stoi na zewnątrz i Twoje potrawy grillują się w nim bez potrzeby ciągłej uwagi z Twojej strony, możesz w końcu spędzić ten czas ze swoimi gośćmi zamiast stać przy nim stać i pilnować czy wszystko dobrze się zgrillowało!

Jeśli chciałbyś dowiedzieć się jeszcze więcej na temat Smokefire EX4 od Webera to koniecznie zajrzyj na nasz kanał YouTube i obejrzyj film -> Grilloholicy. W tym materiale przedstawiamy z bliska i w szczegółach grill EPX4 SmokeFire Weber!

Wybierz najlepsze dodatki!

Grill na pellet Weber SmokeFire EX4 GBS
7 999,00 PLN

Grill na pellet Weber SmokeFire EX4 GBS

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Promocja
Grill na pellet Weber SmokeFire EX6 GBS
8 999,00 PLN
9 499,00 PLN

Grill na pellet Weber SmokeFire EX6 GBS

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Weber pellet drzewny z naturalnego drewna olchy 8 kg
92,99 PLN

Weber pellet drzewny z naturalnego drewna olchy 8 kg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Weber pellet drzewny z naturalnego drewna jabłoni 8 kg
92,99 PLN

Weber pellet drzewny z naturalnego drewna jabłoni 8 kg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Weber pellet drzewny z naturalnego drewna bukowego 8 kg
92,99 PLN

Weber pellet drzewny z naturalnego drewna bukowego 8 kg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Weber pellet drzewny z naturalnego drewna wiśni 8 kg
92,99 PLN

Weber pellet drzewny z naturalnego drewna wiśni 8 kg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Weber pellet drzewny mieszanka Academy Blend 8 kg
92,99 PLN

Weber pellet drzewny mieszanka Academy Blend 8 kg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Weber pellet drzewny z naturalnego drewna dębu 8 kg
92,99 PLN

Weber pellet drzewny z naturalnego drewna dębu 8 kg

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl