Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na filet ryby pieczonej na desce cedrowej - smaczny i szybki

Ryby przyrządzane na grillu to smaczne, zdrowe i lubiane potrawy, które idealnie sprawdzają się szczególnie wiosną i latem. Wśród nich prawdziwym królem smaku jest łosoś grillowany na desce cedrowej – deska aromatyzuje rybę swoimi naturalnymi olejkami i aromatem dymu z drewna! Nasz przepis znakomicie nadaje się do grillowania tą metodą filetu z łososia lub pstrąga!


Czas przygotowania: 30 minut

Czas przyrządzania: 35 minut

Porcja dla: 2 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

Około 1 kg filetu z pstrąga lub łososia

1/4 szklanki syropu klonowego

2 łyżki stołowe ziarnistej musztardy Dijon

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki pieprzu

1/4 szklanki białego wina

1 pomarańcza, przekrojona na pół 

Wykonanie:

Pozostaw do namoczenia w wodzie dwie deski cedrowe do grillowania, na minimum 30 minut. Dla wzmocnienia efektu, warto namoczyć deski w mieszance wody i białego wina!

Rozgrzej grill do temperatury 220°C (może to być grill węglowy, gazowy lub elektryczny), i umieść pstrąga lub łososia na deskach cedrowych.

W małej misce wymieszaj syrop klonowy, musztardę Dijon, odrobinę białego wina, sól i pieprz. Połóż filety na namoczonych deskach i ryby posmaruj połową tej mieszanki. Połóż deski na ruszcie rozgrzanego grilla, zamknij pokrywę grilla i pozostaw na około 15 minut.

Kolejny raz posmaruj rybę pozostałą glazurą z miseczki, najlepiej za pomocą pędzla silikonowego.

Zamknij grill, pozwalając rybie grillować się przez dodatkowe 10-15 minut, aż stanie się nieprzezroczysta i łuszcząca się. 

Następnie wyciągnij deski z rybami z grilla i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.

Po wyciągnięciu desek, ułóż na ruszcie połówki pomarańczy i pozostaw na dużym ogniu, aż się zwęglą. Przed podaniem, wyciśnij na rybę sok z ugrillowanych pomarańczy!

Miłego grillowania :)

Przepis wideo na grillowaną na desce rybę dostępny jest tutaj: Łosoś grillowany na desce cedrowej

Wybierz najlepsze dodatki!

Wielofunkcyjna brytfanna do grillowania z deską cedrową
199,00 PLN

Wielofunkcyjna brytfanna do grillowania z deską cedrową

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Deska cedrowa do pieczenia i wędzenia ryby na grillu Napoleon
59,00 PLN

Deska cedrowa do pieczenia i wędzenia ryby na grillu Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej
79,00 PLN

Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl