Ryby przyrządzane na grillu to smaczne, zdrowe i lubiane potrawy, które idealnie sprawdzają się szczególnie wiosną i latem. Wśród nich prawdziwym królem smaku jest łosoś grillowany na desce cedrowej – deska aromatyzuje rybę swoimi naturalnymi olejkami i aromatem dymu z drewna! Nasz przepis znakomicie nadaje się do grillowania tą metodą filetu z łososia lub pstrąga!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas przyrządzania: 35 minut
Porcja dla: 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Około 1 kg filetu z pstrąga lub łososia
1/4 szklanki syropu klonowego
2 łyżki stołowe ziarnistej musztardy Dijon
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki białego wina
1 pomarańcza, przekrojona na pół
Wykonanie:
Pozostaw do namoczenia w wodzie dwie deski cedrowe do grillowania, na minimum 30 minut. Dla wzmocnienia efektu, warto namoczyć deski w mieszance wody i białego wina!
Rozgrzej grill do temperatury 220°C (może to być grill węglowy, gazowy lub elektryczny), i umieść pstrąga lub łososia na deskach cedrowych.
W małej misce wymieszaj syrop klonowy, musztardę Dijon, odrobinę białego wina, sól i pieprz. Połóż filety na namoczonych deskach i ryby posmaruj połową tej mieszanki. Połóż deski na ruszcie rozgrzanego grilla, zamknij pokrywę grilla i pozostaw na około 15 minut.


Kolejny raz posmaruj rybę pozostałą glazurą z miseczki, najlepiej za pomocą pędzla silikonowego.
Zamknij grill, pozwalając rybie grillować się przez dodatkowe 10-15 minut, aż stanie się nieprzezroczysta i łuszcząca się.
Następnie wyciągnij deski z rybami z grilla i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
Po wyciągnięciu desek, ułóż na ruszcie połówki pomarańczy i pozostaw na dużym ogniu, aż się zwęglą. Przed podaniem, wyciśnij na rybę sok z ugrillowanych pomarańczy!
Miłego grillowania :)
Przepis wideo na grillowaną na desce rybę dostępny jest tutaj: Łosoś grillowany na desce cedrowej