Dla wielu z nas homar kojarzy się z czymś wykwintnym i trudnym do wykonania. Na pewno nie możemy homarowi odmówić wykwintności, ale niektóre potrawy, których jest on składnikiem, mogą być naprawdę bardzo proste do zrobienia. Jedną z nich są grillowane ogony homara! Ogony homarów nacina się wzdłuż, a z pozostałych składników przygotowuje się marynatę, którą następnie należy posmarować mięso. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na to wyjątkowe danie!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Porcja dla: 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
6 rozmrożonych ogonów homara (waga jednego około 250 gramów)
3/4 szklanki masła
3 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego
2 łyżki stołowe świeżego estragonu, posiekanego
3 goździki
3 ząbki czosnku posiekane
1 szalotka, posiekana
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Za pomocą nożyc przetnij wzdłuż pancerz ogonów homara. Następnie odetnij górną część skorupy homara na środku, pozostawiając nienaruszoną płetwę ogonową. Wytnij skorupę pod kątem z dala od środka ogona, dokładnie u jego nasady. (zobacz na wideo, jak rozcinać ogony)
Oddziel mięso od wnętrza skorupy. Następnie wyjmij mięso i połóż je na muszli, pozostawiając przyczepione do ogona.
Na małej żeliwnej patelni lub w rondelku rozpuść masło, dodaj szalotkę, czosnek i podsmaż całosć, aż będzie pachnąca i zarumieniona.
Teraz dodaj pozostałe składniki i postaw całość na małym ogniu.
Ułóż na ruszcie grilla przygotowanego wcześniej homara, mięsem do góry. Grilluj homara na średniej temperaturze, około 176°C, przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż mięso będzie nieprzejrzyste. Pamiętaj o polewaniu lub smarowaniu mięsa masłem z rondelka co kilka minut.
Homara podaj w zakwałkami limonki lub cytryny do pokropienia mięsa.
Miłeg grillowania :)
Przepis wideo na grillowane ogony homara, dostępny jest tutaj: Grillowane ogony homara z masłem czosnkowym