Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na grillowane ogony homara z masłem czosnkowym

Dla wielu z nas homar kojarzy się z czymś wykwintnym i trudnym do wykonania. Na pewno nie możemy homarowi odmówić wykwintności, ale niektóre potrawy, których jest on składnikiem, mogą być naprawdę bardzo proste do zrobienia. Jedną z nich są grillowane ogony homara! Ogony homarów nacina się wzdłuż, a z pozostałych składników przygotowuje się marynatę, którą następnie należy posmarować mięso. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na to wyjątkowe danie!


Czas przygotowania: 20 minut

Czas przyrządzania: 20 minut

Porcja dla: 6 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

6 rozmrożonych ogonów homara (waga jednego około 250 gramów)

3/4 szklanki masła

3 łyżki świeżego szczypiorku, posiekanego

2 łyżki stołowe świeżego estragonu, posiekanego

3 goździki

3 ząbki czosnku posiekane

1 szalotka, posiekana

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Za pomocą nożyc przetnij wzdłuż pancerz ogonów homara. Następnie odetnij górną część skorupy homara na środku, pozostawiając nienaruszoną płetwę ogonową. Wytnij skorupę pod kątem z dala od środka ogona, dokładnie u jego nasady. (zobacz na wideo, jak rozcinać ogony) 

Oddziel mięso od wnętrza skorupy. Następnie wyjmij mięso i połóż je na muszli, pozostawiając przyczepione do ogona. 

Na małej żeliwnej patelni lub w rondelku rozpuść masło, dodaj szalotkę, czosnek i podsmaż całosć, aż będzie pachnąca i zarumieniona.

Teraz dodaj pozostałe składniki i postaw całość na małym ogniu.

Ułóż na ruszcie grilla przygotowanego wcześniej homara, mięsem do góry. Grilluj homara na średniej temperaturze, około 176°C, przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż mięso będzie nieprzejrzyste. Pamiętaj o polewaniu lub smarowaniu mięsa masłem z rondelka co kilka minut.

Homara podaj w zakwałkami limonki lub cytryny do pokropienia mięsa.

Miłeg grillowania :)

Przepis wideo na grillowane ogony homara, dostępny jest tutaj: Grillowane ogony homara z masłem czosnkowym

Wybierz najlepsze dodatki!

Nożyce do drobiu Napoleon - seria PRO
119,00 PLN

Nożyce do drobiu Napoleon - seria PRO

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej
79,00 PLN

Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Żeliwna patelnia Napoleon o średnicy 24 cm
189,00 PLN

Żeliwna patelnia Napoleon o średnicy 24 cm

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Żeliwny rondelek z pokrywką Napoleon
169,00 PLN

Żeliwny rondelek z pokrywką Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl