Ten łatwy w wykonaniu i zdrowy przepis na krewetki z pikantnym sosem, na pewno zachwyci wielu fanów oryginalnych połączeń smakowych! Kuszący i aromatyczny, pikantny sos łączy się z jasnymi i chrupiącymi krewetkami, tworząc wspaniałe smaki i teksturę. W połączeniu z ulubionymi sezonowymi warzywami i puszystym ryżem, to idealny i niedrogi wprzygotowaniu przepis na ulubione owoce morza!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas przyrzadzania: 10 minut
Poracja dla: 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Sos orzechowy:
3 łyżki (38 g) brązowego cukru
2½ łyżki (37 ml) octu ryżowego
2 łyżki stołowe (30 ml) sosu sojowego
¾ szklanki (194 g) masła orzechowego
2 łyżeczki (10 ml) ostrej pasty chili
2 wyciśniete ząbki czosnku
Krewetki:
16 krewetek jumbo, obranych i pozbawionych żyłek
Sól dla smaku
1 łyżka (15 ml) oleju arachidowego lub sezamowego
½ limonki, pokrojonej w ćwiartki
Do podania (opcjonalnie):
Ryż
Warzywa sezonowe
Jajko na miękko
Pokruszone orzeszki (pistacje lub włoskie)
Pokrojona zielona cebula w krążki
Ćwiartki limonki
Wykonanie:
Najpierw przygotuj sos. W rondelku wymieszaj cukier, ocet i sos sojowy. Mieszaj nad średnim ogniem, aż się rozpuści, a następnie odstaw by nieco ostygł. Następnie dodaj kolejne składniki: pastę chili, masło orzechowe i czosnek.
Mieszaj, aż się wszystko połączy ze sobą i stanie się sosem. Odłóż sos na bok i wstaw do lodówki do czasu podania.
*W zależności od użytego masła orzechowego, sos może wyjść gęsty, w tej sytuacji dodaj ¼ szklanki wody i 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, mieszając całość na małym ogniu, aż sos znów stanie się gładki.
Rozgrzej grill do temperatury około 240°C. W misce wymieszaj krewetki z olejem i solą do smaku. Nawlecz je na patyczki do szaszłyków.
Grilluj krewetki na rozgrzanym ruszcie przez 3-4 minut z każdej strony. Podczas grillowania wyciśnij limonkę na wierzch krewetek. Powtórz tą czynność gdy je odwrócisz.
Grillowane krewetki podaj z ryżem polanym sosem orzechowym. Dodaj również swoje ulubione sezonowe warzywa i dodatki. Spróbuj nasion sezamu, pokrojonej zielonej cebuli i zmiażdżonych orzeszków, które można również skropić sosem orzechowym i wyciśniętą limonką.
Sos orzechowy fantastycznie smakuje również z grillowanym kurczakiem!