Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na grillowane krewetki w misce ryżowej z pikantnym sosem orzechowym

Ten łatwy w wykonaniu i zdrowy przepis na krewetki z pikantnym sosem, na pewno zachwyci wielu fanów oryginalnych połączeń smakowych! Kuszący i aromatyczny, pikantny sos łączy się z jasnymi i chrupiącymi krewetkami, tworząc wspaniałe smaki i teksturę. W połączeniu z ulubionymi sezonowymi warzywami i puszystym ryżem, to idealny i niedrogi wprzygotowaniu przepis na ulubione owoce morza!


Czas przygotowania: 20 minut

Czas przyrzadzania: 10 minut

Poracja dla: 4 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

Sos orzechowy:

3 łyżki (38 g) brązowego cukru

2½ łyżki (37 ml) octu ryżowego

2 łyżki stołowe (30 ml) sosu sojowego

¾ szklanki (194 g) masła orzechowego

2 łyżeczki (10 ml) ostrej pasty chili

2 wyciśniete ząbki czosnku

Krewetki:

16 krewetek jumbo, obranych i pozbawionych żyłek

Sól dla smaku

1 łyżka (15 ml) oleju arachidowego lub sezamowego

½ limonki, pokrojonej w ćwiartki

Do podania (opcjonalnie):

Ryż

Warzywa sezonowe

Jajko na miękko

Pokruszone orzeszki (pistacje lub włoskie)

Pokrojona zielona cebula w krążki

Ćwiartki limonki

Wykonanie:

Najpierw przygotuj sos. W rondelku wymieszaj cukier, ocet i sos sojowy. Mieszaj nad średnim ogniem, aż się rozpuści, a następnie odstaw by nieco ostygł. Następnie dodaj kolejne składniki: pastę chili, masło orzechowe i czosnek. 

Mieszaj, aż się wszystko połączy ze sobą i stanie się sosem. Odłóż sos na bok i wstaw do lodówki do czasu podania. 

*W zależności od użytego masła orzechowego, sos może wyjść gęsty, w tej sytuacji dodaj ¼ szklanki wody i 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej, mieszając całość na małym ogniu, aż sos znów stanie się gładki.

Rozgrzej grill do temperatury około 240°C. W misce wymieszaj krewetki z olejem i solą do smaku. Nawlecz je na patyczki do szaszłyków.

Grilluj krewetki na rozgrzanym ruszcie przez 3-4 minut z każdej strony. Podczas grillowania wyciśnij limonkę na wierzch krewetek. Powtórz tą czynność gdy je odwrócisz. 

Grillowane krewetki podaj z ryżem polanym sosem orzechowym. Dodaj również swoje ulubione sezonowe warzywa i dodatki. Spróbuj nasion sezamu, pokrojonej zielonej cebuli i zmiażdżonych orzeszków, które można również skropić sosem orzechowym i wyciśniętą limonką.

Sos orzechowy fantastycznie smakuje również z grillowanym kurczakiem!

Wybierz najlepsze dodatki!

Grill gazowy Weber Spirit E-225 GBS z kuchenką do gotowania czarny
3 199,00 PLN

Grill gazowy Weber Spirit E-225 GBS z kuchenką do gotowania czarny

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Stalowe szpadki do grillowania szaszłyków
119,00 PLN

Stalowe szpadki do grillowania szaszłyków

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Drewniane szpadki do szaszłyków - 30 cm
39,00 PLN

Drewniane szpadki do szaszłyków - 30 cm

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl