Pikantny, soczysty i chrupiący kurczak po peruwiańsku z ryżem, zawiera lekko pikantną marynatę, która doskonale komponuje się drobiem. Kurczaka możesz podać z ulubionymi sezonowymi lub mrożonymi warzywami, aby uzyskać idealny i pełnowartościowy posiłek!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas przyrządzania: 60 minut
Porcja dla: 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
1 cały kurczak
2 łyżki (30 ml) oleju roślinnego
2 łyżki (30 ml) ostrej pasty chili
Sok z ½ limonki (2 łyżki)
4 ząbki czosnku, całe
2 łyżeczki (2 g) kminku mielonego
2 łyżeczki (2 g) suszonego oregano
Sól i pieprz do smaku
Zielony Sos
½ szklanki (118 ml) majonezu
1 szklanka (16 g) liści kolendry
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
1 jalapeño, posiekane
Sok z ½ limonki (2 łyżki)
Ryż
2 szklanki (370 g) nieugotowanego ryżu
2 ½ szklanki (355 ml) wody
2 ząbki czosnku
Obfita szczypta kminku
Wykonanie:
(Opcjonalnie) Aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę, możesz posolić kurczaka i pozostawić go na noc w lodówce.
Zacznij od przygotowania marynaty. Czosnek zetrzyj tak, by był jak najbardziej zbliżony konsystencją do pasty. Połącz razem z olejem, pastą chili, sokiem z limonki, kminkiem i oregano. Za pomocą strzykawkim ostrzyknij kurczaka w kilku miejscach, aby jak najbardziej równomiernie rozprowadzić marynatę wewnątrz, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli nie masz strzykawki, posmaruj kurczaka marynatą ze wszystkich stron i odstaw do lodówki na 8 godzin.


Rozgrzej grill do temparatury 220°C. Gdy grill będzie już odpowiednio rozgrzany, umieść kurczaka na ruszcie skórą do dołu. Grilluj go od 7-10 minut, używając metody bezpośredniej, aby skórka kurczaka zrobiła się chrupiąca.
Kiedy skórka kurczaka będzie łatwo odchodzić od rusztu, ostrożnie odwróć kurczaka, a następnie został piecz mięso metodą posrednią, pilnując żeby w grillu utrzymana była temperatura 220°C.
Podczas gdy kurczak się grilluje, ugotuj ryż, , pamiętając jednocześnie o dodaniu czosnku i kminku.
Do przygotowania zielonego sosu, zmiksuj w blenderze na gładką masę: majonez, kolendrę, czosnek, jalapeno i sok z limonki. Następnie umieść w lodówce do czasu aż podania. Jeśli chciałbyś uzyskać bardziej intensywny smak, dodaj trochę pokruszonego, niedojrzewającego koziego sera.


Kiedy temperatura kurczak wewnątrz osiągnie 74°C, zdejmij go z grilla i odłóż na deskę na co najmniej 10 minut przed pokrojeniem.
Mięso podaj z ryżem, zielonym sosem i ulubionymi sezonowymi warzywami!