Pyszną pizzę możesz również upiec w grillu! Jeśli jesteś fanem pizzy, ale pizza z pepperoni i serem są już dla Ciebie nudne, to dlaczego by sobie trochę nie urozmaicić?! Wyobraź sobie świeżo wypieczoną pizzę z aromatem czosnku, dodatkiem mozzarelli, mieszanką świeżych pomidorów, czerwonej cebuli i fety! Skrop dodatkowo pizzę odrobiną lub wręcz dużą ilością balsamicznej oliwy i posyp na górze bazylią, a zobaczysz i poczujesz jak ten przepis doskonale sprawdzi się jako wykwintna kolacja lub wspaniała przystawka. Aby pizza wyszła idealna, zupełnie jak w restauracji, zastosuj kamień do pizzy.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas przyrządzania: 20 minut
Porcja dla: 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
255 g/1 opakowanie pomidorków koktajlowych
2 goździki
2 ząbki czosnku, starte/wyciśnięte
½ czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oliwy z oliwek
1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki stołowe oleju czosnkowego
¼ szklanki sosu pomidorowego
½ szklanki rozdrobnionego sera mozzarella
½ szklanki pokruszonego sera feta
Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
Posiekana bazylia do smaku
Ocet balsamiczny
Wykonanie:
Im dłużej będziesz marynować warzywa, tym lepszy będzie ich smak! Zacznij od pokrojenia pomidorków, następnie połącz je z czosnkiem i czerwoną cebulą, wymieszaj z oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Możesz mieszankę odłożyć do lodówki lub odstawić na blat.
Nagrzej w grillu kamień do wypiekania pizzy. Uruchom palniki i ustwa wszystkie na ich maksymalną moc. Rozgrzewaj grill z kamieniem do jak najwyższej temperatury.
W czasie, kiedy grill z kamieniem nagrzewają się, posiekaj ser i zacznij wałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy lub blacie. Gdy grill się rozgrzeje, posyp łopatkę do pizzy i kamień do pizzy mąką kukurydzianą i ułóż rozwałkowane ciasto na kamieniu. Posmaruj ciasto olejem czosnkowym.
Wypiekaj pizzę przez kilka minut, do momentu, aż spód będzie lekko chrupiący. Następnie odwróć ciasto, rozsmaruj na nim warstwę sosu pomidorowego i posyp pokrojonym lub startym serem mozzarella. Zamknij pokrywę grilla i wypiekaj pizzę przez kolejne kilka minut, aby ser się rozpłynął. W miejscach gdzie nie ma sosu posmaruj pizzę pozostałym olejem czosnkowym.
Na roztopiony ser dodaj świeżą mieszankę warzyw i pokruszoną fetę, następnie piecz pizzę jeszcze kilka minut, aż spod będzie chrupiący. Na koniec zdejmij pizzę z kamienia, pozostawiając kamień w grillu. Pozwól, aby kamień i grill ostygły razem. Pokrój pizzę na porcje, polej odrobiną octu balsamicznego i posyp świeżą bazylią!
Jest to bardzo ciekawy, fantazyjny i super łatwy w przyrządzeniu przepis, który z pewnością zadowoli zarówno Ciebie jak i wszystkich wegetariańskich znajomych!