Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na chleb z masłem czosnkowym i roztopionym serem żółtym

Nic tak nie rozkręca imprezy jak duży bochenek pieczywa czosnkowego! Zalecamy rozważenie przygotowania kilku porcji, ponieważ to pieczywo rozchodzi się dosłownie jak ciepłe bułeczki :)


Czas przygotowania: 15 minut

Czas przyrządzania: 20 minut

Porcja dla: 8 osób

Poziom trudności: łatwy

Składniki:

1 bochenek chleba (Twój ulubiony)

1 szklanka (120 g) startego żółtego sera, (Twój ulubiony)

½ szklanki (125 ml) solonego masła, roztopionego

2 do 5 startych ząbków czosnku

Natka pietruszki do smaku

¼ łyżeczki (1,4 g) płatków czerwonego chili

1 Świeża zielona cebulka,

1 pomidor

kilka listków bazylii

odrobina bekonu jako dodatek

Wykonanie:

Jeśli chciałbyś podać ten chleb od razu po upieczeniu, rozgrzej grilla do temperatury 180°C i do wypieczenia tego chleba zastosuj metodę pośrednią. Włącz w tym celu tylko palniki zewnętrzne. Środkowe/wy mają/ma pozostać wyłączone/y.

Przygotuj bochenek. Zrób nacięcia o grubości (0,6 cm). Następnie obróć bochenek o 90 stopni i powtórz tą czynność.

W żaroodpornym naczyniu rozpuść masło i wymieszaj je z czosnkiem oraz pietruszką. 

Łyżką lub pędzlem rozsmaruj powstałe przed chwilą masło czosnkowe między nacięciami na chlebie, zostawiając trochę masła na później do posmarowania chleba po upieczeniu. 

Teraz starty na wiórki ser żółty włóż między wszystkie nacięte miejsca i nie martw się, jeśli ser zostanie również na wierzchu chleba. Rozpłynie się w trakcie pieczenia. A jeśli zostanie Ci jeszcze trochę sera, zachowaj go na później. 

Zawiń chleb w folię aluminiową i umieść go na środku rusztu, nad palnikami, które nie są uruchomione.

Piecz chleb około 15 minut. Po upieczeniu otwórz folię i posmaruj chleb pozostałym masłem oraz posyp pozostałym serem.

Włóż chleb ponownie do grilla i piecz przez kolejne 5-10 minut. Kiedy chleb się upiecze możesz (opcjonalnie) udekorować go świeżą zieloną cebulą, pokrojonymi w plasterki pomidorami oraz listkami bazylii.

To jedna z tych przystawek, które z pewnością mogą stać się Twoim ulubionym daniem! Ten przepis na chleb z masłem czosnkowym i roztopionym żółtym serem jest idealny na każdą imprezę lub gdy masz po prostu ochotę na świeżo wypieczony, chrupiący chleb!

Wybierz najlepsze dodatki!

Profesjonalny nóż szefa kuchni Napoleon
239,00 PLN

Profesjonalny nóż szefa kuchni Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Deska do krojenia z dwoma chowanymi miseczkami
309,00 PLN

Deska do krojenia z dwoma chowanymi miseczkami

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Grill gazowy Napoleon Freestyle 425
2 899,00 PLN

Grill gazowy Napoleon Freestyle 425

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Silikonowa mata ochronna na półkę grilla i do marynowania mięsa
119,00 PLN

Silikonowa mata ochronna na półkę grilla i do marynowania mięsa

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl