Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Przepis na polędwiczki z dzika z przyprawami cytrynowo-ziołowymi!

Przepis na polędwiczki z dzika z cytrynowo-ziołowymi przyprawami, to danie, którym będziecie się delektować. Ten przepis jest idealny dla osób, które chcą spróbować dziczyzny, ale nie są pewne, czy im się spodoba. Mięso to jest podobne do wołowiny, ale ma nieco kwaskowaty smak, który doskonale podkreśla mieszanka przypraw. Zastosowanie techniki reverse sear, czyli powolnego pieczenia mięsa przed opieczeniem go na wysokiej temperaturze na palniku SIZZLE ZONE™, zwiększa jego miękkość, nie rezygnując z smaku!


Czas przygotowania: 5 minut

Czas przyrządzania: 45 minut

Porcja dla: 2 osób

Poziom trudności: średni

 

Składniki:

2 polędwiczki z dzika

Mieszanka przypraw cytrynowo-ziołowych

Sól do smaku

Świeżo zmielony pieprz do smaku

12 małych główek brukselki, oczyszczonych i przekrojonych na pół

1/4 szklanki roztopionego masła

1/4 szklanki wody 

Wykonanie:

Rozgrzej grill do temperatury około 150°C przygotowująć go do pieczenia metodą pośrednią.

Następnie natrzyj polędwiczki z dziczyzny obficie przyprawą cytrynowo - ziołową, solą i pieprzem do smaku. Połówki brukselki ułóż na blasze do pieczenia (tak jak na zdjęciu z galerii), skrop je masłem, posól oraz dodaj pieprzu do smaku. Następnie obróć przyprawione brukselki na drugą stronę i wlej ¼ szklanki wody na blachę lub brytfannę do pieczenia.

Umieść mięso z dziczyzny oraz brukselkę na ruszcie, nad wyłączonymi palnikami (metoda pośrednia) i zamknij pokrywę grilla. Grilluj je przez około 35 do 40 minut lub do momentu, gdy dziczyzna osiągnie temperaturę w środku 60°C. Jeśli brukselka również jest już upieczona i lekko skarmelizowana, zdejmij ją z grilla. Jeśli nie, przed wyjęciem jej z grilla, poczekaj, aż przypieczesz dziczyznę na palniku SIZZLE ZONE.

Następnie rozgrzej palnik na podczerwień SIZZLE ZONE i spiecz polędwiczki bezpośrednio na jego ruszcie przez 90 sekund z każdej strony, aż pojawi się ładna kratka. Mięso powinno osiągnąć wewnętrzną temperaturę 57-63°C dla mięsa średnio wysmażonego, lub 68°C dla mięsa dobrze wysmażonego!

Po grillowaniu, zdejmij mięso z rusztu i odłóż na bok, do odpoczęcia przez co najmniej 5 minut przed podaniem ich z brukselką i ulubionymi dodatkami!

Nie możemy się zdecydować, co było ulubioną częścią tego przepisu? Samo przygotowanie czy smakowanie mięsa z dziczyzny z brukselką i przyprawą cytrynowo - ziołowymi. Ten przepis jest zdecydowanie świetnym sposobem na ponowne przypomnienie sobie jak fantastycznie może smakować mięso z dziczyzny! Sprawdź ofertę grilli w naszym sklepie internetowym!

Wybierz najlepsze dodatki!

Patelnia żeliwna Napoleon z odczepianą rączką
189,00 PLN

Patelnia żeliwna Napoleon z odczepianą rączką

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl