Przepis na polędwiczki z dzika z cytrynowo-ziołowymi przyprawami, to danie, którym będziecie się delektować. Ten przepis jest idealny dla osób, które chcą spróbować dziczyzny, ale nie są pewne, czy im się spodoba. Mięso to jest podobne do wołowiny, ale ma nieco kwaskowaty smak, który doskonale podkreśla mieszanka przypraw. Zastosowanie techniki reverse sear, czyli powolnego pieczenia mięsa przed opieczeniem go na wysokiej temperaturze na palniku SIZZLE ZONE™, zwiększa jego miękkość, nie rezygnując z smaku!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas przyrządzania: 45 minut
Porcja dla: 2 osób
Poziom trudności: średni
Składniki:
2 polędwiczki z dzika
Mieszanka przypraw cytrynowo-ziołowych
Sól do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
12 małych główek brukselki, oczyszczonych i przekrojonych na pół
1/4 szklanki roztopionego masła
1/4 szklanki wody
Wykonanie:
Rozgrzej grill do temperatury około 150°C przygotowująć go do pieczenia metodą pośrednią.
Następnie natrzyj polędwiczki z dziczyzny obficie przyprawą cytrynowo - ziołową, solą i pieprzem do smaku. Połówki brukselki ułóż na blasze do pieczenia (tak jak na zdjęciu z galerii), skrop je masłem, posól oraz dodaj pieprzu do smaku. Następnie obróć przyprawione brukselki na drugą stronę i wlej ¼ szklanki wody na blachę lub brytfannę do pieczenia.
Umieść mięso z dziczyzny oraz brukselkę na ruszcie, nad wyłączonymi palnikami (metoda pośrednia) i zamknij pokrywę grilla. Grilluj je przez około 35 do 40 minut lub do momentu, gdy dziczyzna osiągnie temperaturę w środku 60°C. Jeśli brukselka również jest już upieczona i lekko skarmelizowana, zdejmij ją z grilla. Jeśli nie, przed wyjęciem jej z grilla, poczekaj, aż przypieczesz dziczyznę na palniku SIZZLE ZONE.
Następnie rozgrzej palnik na podczerwień SIZZLE ZONE i spiecz polędwiczki bezpośrednio na jego ruszcie przez 90 sekund z każdej strony, aż pojawi się ładna kratka. Mięso powinno osiągnąć wewnętrzną temperaturę 57-63°C dla mięsa średnio wysmażonego, lub 68°C dla mięsa dobrze wysmażonego!
Po grillowaniu, zdejmij mięso z rusztu i odłóż na bok, do odpoczęcia przez co najmniej 5 minut przed podaniem ich z brukselką i ulubionymi dodatkami!
Nie możemy się zdecydować, co było ulubioną częścią tego przepisu? Samo przygotowanie czy smakowanie mięsa z dziczyzny z brukselką i przyprawą cytrynowo - ziołowymi. Ten przepis jest zdecydowanie świetnym sposobem na ponowne przypomnienie sobie jak fantastycznie może smakować mięso z dziczyzny! Sprawdź ofertę grilli w naszym sklepie internetowym!