Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Dzień Ojca: przepis na stek wołowy z Wagyu z grillowaną sałatką Cezar

Nasi ojcowie i grille często wydają się być nierozłączni, podobnie jak dobra wołowina i ruszt! Dlaczego więc nie przygotować wyjątkowego posiłku dla swojego taty? Ten przepis to prawdziwa bomba smakowa! Najlepsza wołowina i domowy sos do sałatki Cezar biją wszystko na głowę. Dodaj do całości własnoręcznie przygotowane grzanki i to na pewno będzie idealny dzień ojca.


Czas przygotowania: 45 minut

Czas przyrządzania: 60 minut 

Porcja dla: 2 osób

Poziom trudności: średni 

Składniki:

2 australijskie steki z Wagyu - każdy stek około 400 gramów

Gruboziarnista zmielona sól

Gruboziarnisty zmielony czarny pieprz

Sałata rzymska, przekrojona na pół wzdłuż

1 łyżka neutralnego oleju roślinnego

Grzanki 

Ser parmezan

Sos do sałaty:

6 do 8 ząbków czosnku

Sól do smaku

1 ½ łyżeczki pasty z sardynek

2 żółtka

1 cytryna, wyciśnięty sok

½ łyżki musztardy Dijon

1¼ szklanki (300 ml) oliwy extra vergine

Świeży pieprz

Ser Parmezan do smaku

Wykonanie:

Rozpocznij od przygotowanie steków. Natrzyj mięso oliwą z oliwek, posyp obficie zmieloną solą i pieprzem. Odstaw mięso na około 45 minut w temperaturze pokojowej. 

W międzyczasie przygotuj grzanki, krojąc pieczywo na kawałki wielkości kęsa i mieszając go z roztopionym masłem, czosnkiem oraz przyprawami według uznania. Pieczywo upiecz na grillu w temperaturze około 120°C aż do momentu, w którym staną się chrupiące. Do przygotowania grzanek wykorzystaj żeliwną planche do smażenia.

Rozgrzej swój grill do temperatury 140°C, przygotowując urządzenie do zastosowania metody pośredniego grillowania. Grilluj steki z dala od bezpśredniego źródła ciepłą przez około 30 minut, lub do momentu osiągnięcia wewnętrznej temperatury mieś 49°C - dla stopnia wysmażenia "rare". Do mierzenia temperatury w stekach użyj sondy termometru Napoleon lub Weber.

Podczas oczekiwania, przygotuj sos Cezar i umyj sałatę, starając się nie oderwać zbyt wielu zdrowych liści. Możesz osuszyć liście, używając wilgotnej ściereczki, aby usunąć brud i zapobiec zatrzymywaniu się zbyt dużej ilości wody na liściach.

Przygotowanie sosu.

Za pomocą noża rozgnieć ząbki czosnku, a następnie posiekaj je drobno, dopraw solą i przesuń płaską częścią noża po czosnku po desce, tworząc pastę. Użyj gotowej pasty z sardynek i wymieszaj wraz z czosnkiem. Następnie dodaj mieszankę czosnkowo-sardynkową do miski, dodaj żółtka jajek, sok z cytryny i musztardę, ubijając i mieszając aż składniki się połączą. Powoli wlewaj oliwę, zaczynając od kilku kropel na raz, aż mieszanka czosnkowa się emulguje. Następnie, powoli wlej oliwę, ubijając cały czas, aż dodasz całą oliwę. Możesz także wykorzystać blender lub blender ręczny. W takim przypadku może być konieczne wcześniejsze poszatkowanie czosnku i sardynek, aby uzyskać jak najgładką konsystencję, a następnie dodać resztę składników i pulsować, aby je połączyć. Wlej oliwę stopniowo, podczas gdy urządzenie jest włączone, aż do całkowitego zużycia oliwy. Przechowuj w lodówce do momentu użycia. Dopraw do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i startym serem parmezan. Sprawdź smak. Jeśli jest zbyt intensywny lub gorzki, dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj.

Gdy stek osiągnie wewnętrzną temperaturę 49°C wyjmij go z grilla, a następnie zwiększ moc wszystkich palników na ich maksymalną moc. Jeśli posiadasz palników do steków Sizzle Zone rozgrzej go do maksymalnej temperatury. 

Pędzelkiem posmaruj wewnętrzną stronę sałaty olejem i grilluj ją od strony wewnętrznej aż sałata zacznie sie delikatnie przypiekać Jednocześnie grilluj steki na rozgrzanych rusztach przez 1 minutę, następnie obróć go o 45° i kontynuuj grillowanie przez kolejną minutę, aby skarmelizować steki. Przewróć stek i powtórz czynność z drugiej strony. Jeśli użyjesz palnika sizzle zone - to wystarczy jeśli obsmażysz steki po 30 sekund z każdej strony.

Podaj steki na telerzu obok przypalonej sałaty, na której ułóż garść grzanek i polej domowym sosem Cezar. Na koniec posyp wszystko jeszcze odrobiną soli i dodaj starty ser parmezan!

Ten przepis na steki Wagyu z grilowaną sałatką Cezar to prawdziwa bomba smakowa, której będzie idalną propozycją z okazji tak wyjątkowego święta. Sprawdź ofertę grilli w naszym sklepie!

Udanego grillowania :)

Wybierz najlepsze dodatki!

Australijski stek z antrykotu Wagyu (rib-eye), klasa MSA 6plus
750,00 PLN

Australijski stek z antrykotu Wagyu (rib-eye), klasa MSA 6plus

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Żeliwna, emaliowana plancha/płyta do grillowania Napoleon
659,00 PLN

Żeliwna, emaliowana plancha/płyta do grillowania Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Bezprzewodowy termometr ACCU-PROBE Napoleon z dwiema sondami
549,00 PLN

Bezprzewodowy termometr ACCU-PROBE Napoleon z dwiema sondami

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Bezprzewodowy termometr Weber Connect smart grilling hub
719,00 PLN

Bezprzewodowy termometr Weber Connect smart grilling hub

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Profesjonalny nóż szefa kuchni Napoleon - edycja Phantom
359,00 PLN

Profesjonalny nóż szefa kuchni Napoleon - edycja Phantom

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Deska do krojenia bambusowa - seria PRO
259,00 PLN

Deska do krojenia bambusowa - seria PRO

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl