Grillowanie pysznej karkówki to nieodłączny element większości spotkań przy grillu. Zapraszamy do naszego artykułu, w którym przedstawiamy sprawdzone metody i techniki grillowania, dzięki którym Twoja karkówka nabierze wyjątkowego smaku. W artykule odpowiadamy na nurtujące pytania, które często zadają sobie miłośnicy tego popularnego, polskiego przysmaku. Zdobędziesz informacje na temat wyboru odpowiedniej karkówki do grillowania, dowiesz się jak odpowiednio zamarynować mięso oraz jak długo karkówka powinna być grillowana. Odkryj tajniki grillowania na grillu gazowym Napoleon, które pomogą Ci osiągnąć mistrzostwo w przygotowywaniu idealnej karkówki.
Zacznij od przygotowania niezbędnych akcesoriów i przypraw:
- Dobrej jakości mięso - karkówka wieprzowa, w całości około 2 kilogramy.
- Deska do krojenia.
- Nóż.
- Pojemnik do marynowania mięsa.
- Oliwa z oliwek.
- Sos sojowy.
- Sos do marynowania Old Texas .
- Przyprawa do marynaty Jack Daniel's Porb Rub.
- Polskie szparagi.
- Sól i pieprz w młynkach
Marynata do krakówki. Nasz sprawdzony i orgyginalny przepis!
Dzięki marynacie, mięso kruszeje i oczywiście nabiera smaku, który chcemy nadać. Nasza marynata składa się z amerykańskiego sosu Old Texas i dwóch dodatkowych składników. Sos jest lekko pikantny i idealnie doprawia karkówkę. Taki sos możecie kupić w naszym sklepie lub bezpośrednio w naszym salonie w Rzeszowie. Sos nadaje wyjątkowego aromatu. Na dwa kilogramy mięsa wykorzystujemy około 1/3 butelki sosu.
Kolejny dodatek do marynaty, to sos sojowy. Sos sojowy idealnie pasuje do marynowania mięsa. Nadaje słonego i lekko słodkiego smaku. Do miski z sosem dodajemy 5-7 dużych łyżek sosju sojowego.
Ostatni dodatek to amerykańska przyprawa Jack Daniel's Pork rub. Wyjątkowa przyprawa do wieprzowiny. Tę przyprawę również znajdziecie w naszej ofercie. Jedno opakowanie przyprawy Jack Daniel's jest bardzo wydajne, wystarczy do zamarynowania nawet 20 kilogramów mięsa. Do miski dodajemy 3 duże łyżki przyprawy.
Całość należy dokładnie wymieszać i odstawić. W kolejnych kroku przygotujemy karkówkę do marynowania.
Jak przygotować karkówkę do marynowania, tak by wydobyć z niej pełną kruchość.
Nasz kawałek waży 2 kilogramy. Taka ilość mięsa wystarczy dla około 10 osób. Zwróćcie szczególną uwagę na dobrą jakość mięsa. Karkówka, którą wykorzystujemy w przepisie, kosztowała 39 zł za jeden kilogram. Żeby Wasze grillowanie zawsze były udane, koniecznie trzeba spełnić dwa warunki:
- Używać dobrej jakości produktów
- Później tych produktów nie zepsuć
Porcjowanie mięsa. Krakówkę kroimy w plastry grubości około 2 cm. Grubsze plastry łatwiej się grilluje, ponieważ podczas grillowania, nie wysuszają się nadmiernie i zatrzymują w sobie więcej smaku.
Przed umieszczeniem karkówki w pojemniku do marynowania, należy użyć siekacza do przecięcia włókień w mięsie. Dzięki temu mięso będzie bardziej kruche i delikatne, a sama marynata będzie się lepiej wchłaniać do mięsa.
Na samym końcu umieść plastry karkówki w marynacie i zamknij pojemnik w lodówce na około 12 godzin. Nasze mięso marynujemy w pojemniku do marnowania Napoleon.
Grillowanie karkówki na grillu gazowym Napoleon Legend 365 z palnikiem do steków SIZZLE ZONE
Grille gazowe Napoleon Legend to najnowsza seria grilli wprowadzona do oferty w styczniu 2023 roku. Do zgrillowania naszej karkówki użyjemy grilla z rusztem żeliwnym, trzema palnikami i dedykowanym do karmelizowania steków, burgerów i karkówki palnikiem na podczerwień.
Karkówkę będziemy grillować na głównym ruszcie w zakresie temperatur pomiędzy 200-250°C. Jest to optymalna temperatura do grillowania.
Oczywiście, grill należy wcześniej rozgrzać.
Grillowane młode szparagi - idealny dodatek do karkówki z grilla
Jako dodatek do mięsa, zgrillujemy zielone szparagi. Do przygotowania szparagów potrzebna będzie oliwa z oliwa i młynek z gruboziarnistą solą.
Na początku szparagi trzeba umyć, a później odkroić twarde końcówki.
Szaparagi rozkładamy na tacy lub na desce do krojenia i skrapiamy je obficie oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane szparagi odkładamy na bok - będą grillowane na około 15 minut przed zakończeniem grillowania karkówki.
Szparagi będziemy grillować na dedykowanej do grilla Legend płycie żeliwnej.
Grillowanie smacznej karkówki na grillu gazowym Napoleon Legend
Przed rozgrzaniem grilla, wymień jedną część rusztu żeliwnego na płytę żeliwną. Płyta przyda się do grillowania szparagów. Drugą część rusztu, obróć do góry stroną rynienkową. Wyżłobienia w ruszcie, będą wyłapywać marynatę z karkówki i odparowywać ją do mięsa.
Następnie rozgrzej grill do temperatury około 250°C. To jest bardzo dobra temperatura do grillowania mięsa takiego jak karkówka.
Po rozgrzaniu grilla, podziel ruszt na dwie strefy temperatur - lewy palnik pod rusztem utrzymuj na średniej mocy, a dwa pozostałe ustaw na minimalną moc. Cały czas utrzymując pod pokrywą temperaturę około 250°C.
Porcje karkówki rozłóż na ruszie żeliwnym, po lewej stronie - nad palnikiem ustawionym na średnią moc. Grilluj karkówkę przez 10 minut, raz ją obracając. Po 10 minutach należy karkówkę odłożyć na górny ruszt i dopiekać mięso przez kolejna 10 minut w niższej temperaturze. Dobrze ugrillowana karkówka powinna osiągnać wewnętrzną temperaturę około 80°C w środku. Do mierzenia temperatury w karkówce używamy termpmetru z sondami Napoleon.
Grillowanie mięsa przy użyciu termometru z sondą bardzo ułatwia osiągnięcie najlepszego smaku i sprawia, że mięso nigdy nie będzie przeciągnięte - przypalone.
Grillowanie szparagów na płycie żeliwnej
Na 10 minut przez końcem grillowania karkówki, połóż na rozgrzanej płycie żeliwnej przygotowane wcześniej zielone szparagi.
Szparagi grillujemy od czasu do czasu przerwacając je, tak żeby przypiekły się równo z każdej strony.
Dosłownie po 15 minutach, mamy wspaniałe danie - grillowaną karkówkę i szparagi! Mamy nadzieję, że nasz przepis zainspiruje Was do tego, żeby samemu spróbować i cieszyć się z najlpeszych dań w gronie Waszych rodzin i przyjaciół. Sprawdź naszą oferte grilli w sklepie Grilloholicy.pl!
Smacznego grillowania :)