Grillowana wieprzowina w formie kotletów schabowych z kością!
To wyjatkowo smaczny i prosty w przygotowaniu przepis. Najważniejsza będzie dobrej jakości wieprzowina i zadbanie o osiągnięcie wskazanej w przepisie wewnętrznej temperatury mięsa! Przepis wykonasz zarówno na grillu węglowym jak i gazowym! Połączenie miody, musztardy, sosu sojowego i przypraw, nada wieprzowinie wyraźnego smaku!
Składniki:
6 kotletów schabowych o grubości 3 cm z kością (opcjonalnie)1/3 szklanki miodu1½ łyżki musztardy ziarnistej2 łyżki stołowe musztardy Dijon1 łyżka sosu sojowego2 goździki1 czosnek, (mielony)1 łyżeczka pasty chili
Wykonanie:
- Połącz miód, obydwie musztardy, sos sojowy, czosnek i pastę chili w pojemniku do marynowania.
- Posmaruj kotlety wieprzowe mieszanką miodowo-musztardową i marynuj przez minimum 6 godzin.
- Uruchom część palników grilla, by mieć strefę wysokiej temperatury i pozostaw jednocześnie jeden lub dwa w poziomie Low.
- Wyjmij wieprzowinę z marynaty, pozwalając, aby jej nadmiar spłynął.
- Grilluj kotlety wieprzowe w strefie wysokiej temperatury, aż po obu stronach pojawią się charakterystyczne paski lub kratka – około 4 minuty z każdej strony.
- Następnie, przenieś kotlety wieprzowe na stronę grilla aż osiągną wewnętrzną temperaturę około 57 – 60° C. W tym celu użyj termometru z sondą do mierzenia temperatury w mięsie.
- Pod koniec grillowania mięsa, włóż pozostałą marynatę do rondla i podgrzewaj na bocznym palniku lub na rozgrzanym grillu, aż zgęstnieje – co najmniej przez pięć minut.
- Na zakończenie polej kotlety podgrzaną marynatą.Podawaj z grillowanymi warzywami i nie zapomnij o dodatkowym sosie!
Smacznego :)
P.S. Przepis idealny do przygotowania zarówno na grillu gazowym jak i grillu węglowym!
