Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Perfekcyjny kurczak pieczony na rożnie w grillu - dowiedz się jak obsługiwać rożen w grillu gazowym!

Choć kuszące może być kupienie gotowego kurczaka z rożna z budki – to warto zrobić wysiłek w stronę przygotowania smaczniejszego i zdrowszego kurczaka własnoręcznie, na swoim grillu, tym bardziej, że przygotowanie kurczaka na rożnie w grillu jest o wiele łatwiejsze, niż możesz się domyślać! Dzięki wilgotności ciepłego powietrza krążącego pod pokrywą grilla, kurczak z rożna grilla, bedzie wyjątkowo chrupiący, soczysty i aromatyczny – to fantastyczny sposób na wykwintne danie!

Dlatego, jeśli chcesz szybko nauczyć się, jak samodzielnie przyrządzić kurczaka z rożna, to koniecznie przeczytaj ten artykuł, który jest kompletnym przewodnikiem i odpowiada na pytania:

  • dlaczego warto kupować kurczak zagrodowego,
  • jak przygotować grilla do pieczenia na rożnie,
  • które akcesoria ułatwiają obsługę rożna,
  • jak poprawnie wykorzystać tylny palnik do pieczenia na rożnie,
  • jak zamarynować kurczaka,
  • jaką temperaturę powinien mieć pieczony kurczak w środku.

Zaczynamy kulinarną podróż w świat chrupiącego kurczaka ze złocistą i chrupiącą skórką, dzięki tylnemu palnikowi na podczerwień, który został stworzony specjalnie do pieczenia dużych porcji mięsa z użyciem rożna grilla!


Jak długo trwa pieczene kurczaka na rożnie?

Czas pieczenia kurczaka na rożnie może się różnić w zależności od rozmiaru kurczaka i temperatury w Twoim grillu. Najlepsza temperatura to około 175-190°C i powinno to zająć około godziny do półtorej godziny pieczenia.

Pamiętaj, że kurczaka pieczemy do momentu - osiągnięcia odpowiedniej temperatury mięsa w śrdoku, a nie przez określony czas! Jednym z najważniejszych akcesoriów jest dobrej jakości termometr do mięsa. Temperaturę sprawdzamy w najgrubszym miejscu uda, a nie piersi kurczaka, ponieważ białe mięso gotuje się szybciej. Temperatura w środku powinna wynosić między 80-85°C.

Który termometr sprawdzi się najlepiej do potraw pieczonych na rożnie obrotowym? Zdecydowanie termpmetry bezprzewodowe. My do naszego przepisu wykorzystaliśmy cyfrowy termometr firmy Napoleon z chowaną sondą: https://grilloholicy.pl/cyfrowy-termometr-do-szybkiego-odczytu-temperatury-miesa/54

Jakiego kurczaka wybrać?

Idealny kurczak do pieczenia na rożnie, to kurczak zagrodowy, chowany w naturalnych warunkach bez antybiotyków i karmiony naturalną paszą, bez wnętrzności i podrobów. Kurczaki z masowego chowu smakują przeważnie dość mdło, zdecydowanie lepiej zapłacić minimalnie więcej. Kurczak z naszego przepisu waży 1,8kg i kosztował tylko 30 zł! 

Jeszcze jeden ważny argument. Kurczaki zagrodowe są już związane i nie musimy tego robić sami. Związanie mięsa sprawia, że kurczak zachowuje swój kształt – dobra prezentacja jest ważna i chroni mięso przed wyschnięciem!  Kurczak musi być dobrze związany, tworząc zwarty pakunek.

Marynowanie kurczaka przed pieczeniem 

Szczypta grillowej wiedzy - co musi wnosić marynata, żeby mięso z kurczaka było przysmakiem? Nie może zabraknąć soli i to nie tylko ze względów smakowych. Sól zmienia strukturę białek, zapewniając wchłonięcie i zatrzymanie cząsteczek wody, co jest bardzo ważne dla soczystości mięsa!

Do naszego przepisu wykorzystaliśmy pyszną marynatę cytrusową z książki: Wielka księga grillowania Weber tom 2:

Składniki marynaty:

  1. Drobno starta skórka i sok z dużej cytryny
  2. Drobno starta skórka i sok z limonki
  3. 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  4. 80 ml oliwy z oliwek
  5. Półtorej łyżeczki gruboziarnistej soli
  6. Jedna łyżeczka suszonego oregano
  7. Jedna łyżeczka kminu rzymskiego
  8. Jedna łyżeczka czosnku granulowanego
  9. Pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Przed zamarynowaniem kurczaka należy umyć i oprószyć całość gruboziarnistą solą, następnie odłożyć do lodówki, bez przykrycia na dwie godziny. Skóra z kurczaka wyschnie, dzięki temu będzie bardziej chrupiąca.

W kolejnym kroku, marynujemy kurczaka w woreczku foliowym z zamknięciem strunowym. Kurczak powinien się marynować około 12 godzin. 

Przygotowanie grilla i rożna

Z grilla wyciągamy dolne i górne ruszty, a na szynach aromatyzująych ustawiamy brytfannę wyłapującą skpujące z mięsa soki. Do brytfanny wlewam jedno piwo, dodaję czosnek, cebulę, skórkę z pomarańczy i cytryny i trochę ziół! Ma to kilka zastosowań: po pierwsze, pomaga utrzymać soczystość kurczaka podczas pieczenia - piwo paruje i nadaje mięsu wilgoci. Dodatkowo ułatwia sprzątanie – wystarczy umyć brytfannę, a sam grill pozostanie idealnie czysty!

Przed uruchomieniem grilla, przygotujemy rożen. Chcemy, żeby kurczak był na środku, względem tylnego palnika. Upewnię się, że tak będzie wykorzystując prostą technikę: umieszczam pusty pręt z jednym widelcem na grillu i ustawiam widelec blisko końca tylnego palnika (zobacz zdjęcie poniżej).

Przed włożenie rożna z kurczakiem, grilla należy wcześniej rozgrzać. Do pieczenia kurczaka wykorzystamy tylko tylny palnik do rożna, którego moc ustawię tak, żeby pod pokrywą mieć temperaturę około 200°C. Skorzystamy również ze skrzynki do podwędzania na zrębki drewniane! Skrzynkę umieszczamy na skrajnej szynie aromatyzującej, a palnik pod skrzynką uruchamiamy na jego minimalną moc (zobacz zdjęcie poniżej). Drewniane zrębki powinny być wcześniej namoczone przez około 30 minut. 

Przyprawa do kurczaka Jack Daniel's

Oryginalna przyprawa do kurczaka Jack Daniel's nie tylko wspaniale uzupełnia smak, ale także nadaje mu niezwykłego aromatu. Polecamy dodać ją przed umieszczeniem kurczaka w grillu. 

Pręt z kurczakiem opieram o miskę i przyprawiamy całego kurczaka - zobaczcie jak bardzo to ułatwia przyprawienie mięs!

Pieczenie kurczaka na rożnie w grillu

Na pierwsze 20 minut pieczenia, ustawiamy tylny palnik na podczerwień na wysoką temperaturę (to właśnie dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę!)

Po 40 minutach pieczena, nakłuwamy kilka dziurek w skórce, aby delikatnie wypływały z niej sok, nadając skórce odpowiednią chrupkość! 

Kurczaka pieczemy do momentu, aż osiągnie temperaturę 80-85°C w środku - sondę termometru wbijamy w nogę kurczaka na około 15 minut przed planowanym zakończeniem pieczenia i sprawdzamy temeraturę mięsa. W trakcie grillowania, silikonowym pędzelkiem smarujemy kurczaka marynatą, starając się pokryć całą ptaszną powierzchnię. Smarowanie powtarzamy co 30 minut.

Serwujemy kurczaka upieczonego na rożnie w grillu

Nasz kurczak osiągnął wymaganą temperaturę po godzinie i 40 minutach! Po zdjęciu z rożna, mięso musi odpocząć przez 10 minut! Pamiętaj, że rożen jest gorący, dlatego do jego ściągnięcia użyj rękawic odpornych na wysoką tempraturę. 

Przed podaniem kurczaka, oprósz mięso posiekanym szczypiorkiem i dwiema garściami sezamu!

Gwarantujemy Wam, że po przygotowaniu takiego dania, nawet nie spojrzycie w stronę kurczaków, które są do kupienia w budce. Nie zapominajcie również, że rożen w grillu, to nie tylko kurczaki, bo przygotowane na rożnie pieczenie, kaczki, żeberka, przepiórki również nie mają konkurencji!

Smacznego :)

Czy kurczak pieczony na rożnie jest zdrowy?

Tak, kurczak zagrodowy z rożna jest zdrowy. Jest niezwykle bogaty w białko, które jest niezbędne do budowy zdrowych komórek, tkanek, mięśni i kości. 

Ile kosztuje kurczak pieczony na rożnie?

W rzeczywistości, kurczak zagrodowy jest jednym z najtańszych źródeł białka dostępnych w sklepach spożywczych. Obecnie prawie wszystkie sklepy spożywcze oferują gotowego do pieczenia kurczaka zagrodowego, a koszt całego danie nie powinien przekroczyć 40 zł. 

Koniecznie zobacz wideo z wykonaniem przez nas przepisu na kurczaka z rożna: https://youtu.be/6qKAAf-6hWQ

Wybierz najlepsze dodatki!

Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej
79,00 PLN

Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Cyfrowy termometr z chowaną sondą, do szybkiego odczytu temperatury mięsa
149,00 PLN

Cyfrowy termometr z chowaną sondą, do szybkiego odczytu temperatury mięsa

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Brytfanna ze stali szlachetnej Napoleon
149,00 PLN

Brytfanna ze stali szlachetnej Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Żaroodporne, skórzane, długie rękawice Napoleon
169,00 PLN

Żaroodporne, skórzane, długie rękawice Napoleon

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Przyprawa Jack Daniel's Chicken Rub oryginalna przyprawa do drobiu
110,00 PLN

Przyprawa Jack Daniel's Chicken Rub oryginalna przyprawa do drobiu

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl