Picanha (czytaj pee-Can-ja) to brazylijski stek wycięty z polędwicy. To wyjątkowy kawałek ze względu na intensywny smak mięsa i kruchość doskonałej wołowiny! Żeby uzyskać ciekawą nutę smakową i dodać odrobinę fantazji, zaserwujemy go w stylu churrasco, czyli nawleczemy mięso na szpadki do szaszłyków i przygotujemy bezpośrednio nad ogniem! Tradycyjnie Picanha jest przyrządzana na węglu drzewnym z prostymi przyprawami, ale podniesiemy poprzeczkę wyżej!
Składniki:
Stek z picanhy, ze skórą tłuszczową o grubości do 2,5 cm
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 filiżanka świeżej natki pietruszki
3 goździki
3 ząbki czosnku wyciśniętego
1 łyżka oliwy z oliwek
½ cytryny + sok i skórka z niej
Wykonanie:
- Na grillu gazowym: użyj tacy na węgiel drzewny. Po wyjęciu z grilla rusztów i szyn aromatyzujących, umieść ją bezpośrednio nad palnikami. Wypełnij tacę na węgiel drzewny warstwą swojego ulubionego węgla. Włącz palniki pod tacą na węgiel drzewny i zamknij pokrywę grilla. Pozwól palnikom gazowym rozpalić węgiel, po jego rozpaleniu wyłącz palniki, a następnie pozwól, aby węgiel spopielał przy zamkniętej pokrywie grilla.
- Na grillu węglowym: rozpal grill używając węgla drzewnego.
- Czekając na rozpalenie się węgla, przygotuj mięso, krojąc je w na steki o grubości około 2,5 cm. Następnie, zegnij plastry mięsa na pół tak, aby tłusta część była w półokręgu – jak tęcza. Wsuń dwa lub trzy kawałki polędwicy na każdy szpikulec, w zależności od jego rozmiaru, aż do wykorzystania wszystkich kawałków mięsa. Teraz dopraw mięso do smaku z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotuj pietruszkę i czosnek, dodaj oliwę z oliwek, sól i sok z cytryny i odłóż całość na bok.
- Kiedy polędwica jest nadziana, a węgiel drzewny rozżarzony, nadszedł czas na grillowanie! Użyj żaroodpornych rękawic, aby umieścić wypełnione mięsem szpady bezpośrednio na węglu drzewnym. Smaż mięso bezpośrednio na nim przez 3-4 minuty z każdej strony. Ponownie użyj żaroodpornych rękawic, aby odwrócić każdą szpadę. Jeśli martwisz się o nadmierne przypalenie mięsa, możesz przekładać i obracać mięso częściej.
- Podczas wyjmowania mięsa z węgla drzewnego użyj szczypiec, aby ostrożnie otrząsnąć węgiel drzewny z mięsa.
- Odstaw mięso na około 5 minut przed zdjęciem ze szpadek. Obierz połówkę cytryny nad mięsem, upewniając się, że gdy to robisz zarówno sok jak i skórka spadają bezpośrednio na mięso. Pokrój steki wraz z warstwą tłuszczu w paski według uznania. Następnie posyp całość mieszanką czosnku i pietruszki. Teraz wszystko jest gotowe do podania.
- Możesz dodać pomidorki do węgla w celu podwędzenia i wzbogacenia smakuTo szybki i wyjątkowo smaczny przepis na stek w stylu brazylijskim – Picanha, polecamy!
Miłego grillowania!