Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Jak wędzić w wędzarni elektrycznej? (i mieć pewność, że robisz to prawidłowo!)

Technologia zmieniła nasz sposób postrzegania i wykonywania różnych rzeczy. Jeszcze kilkanaście lat temu przepisy kulinarne przekazywane były głównie ustnie lub poprzez czytanie magazynów kulinarnych. Na przestrzeni lat wykształciły się nowe techniki gotowania, grillowania i wędzenia z których niektóre cięgle ewoluują, aby sprostać wymaganiom obecnego rynku konsumenckiego.

Wędzenie przekształciło się z metody konserwacji żywności w jedną z najpopularniejszych technik domowego przygotywywania pysznych i zdrowych wędlin, serów, ryb, warzyw i grzybów. To zaowocowało powstaniem różnych rodzajów wędzarek, w tym wędzarni elektrycznych.


Wędzarnia elektryczna - czym jest?

To urządzenie kulinarno-wędzarnicze do wędzenia jedzenia przy użyciu elektryczności jako źródła ciepła i zrębek drewnianych. Wędzarni elektrycznych można używać zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz pomieszczeń

Używanie wędzarni w pomieszczeniu. Warto wiedzieć, że wędzarniach elektrycznych nie ma otwartego ognia i zagrożenie tlenkiem węgla nie jest duże. Niemniej, trzeba zrozumieć, że wnętrze pomieszczenia bardzo mocno przejdzie aromatem dymu, którego w zasadzie później bardzo trudno będzie się pozbyć! Naszym zdaniem wędzarnia elektryczna powinna być używana na zewnątrz!

Wędzarki elektryczne są doskonałym sposobem na rozpoczęcie przygody ze wędzeniem. Ułatwiają one kontrolowane spalanie drewna, które wytwarza wysokiej jakości dym i perfekcyjną kontrolę temperatury. To główne cele - równomierne rozprowadzenie dymu i równa temperatura.

Wybierz dobre miejsce 

Napisaliśmy wyżej, że odradzamy używania wędzarni w pomieszczeniu zamkniętym. Zwykle dotyczy to również garażu, chyba że masz dobrą wentylację. Bezpieczne i dobre miejsce dla wędzarni elektrycznej to przede wszystkim ogród lub taras. Można bezpiecznie używać wędzarek na drewnianym tarasie, pod warunkiem, że urządzenie jest wystarczająco oddalone od ścian i konstrukcji drewnianych. Zarówno dla bezpieczeństwa, jak i ułatwienia sprzątania, dostępne są maty specjalnie przeznaczone do urządzeń kulinarnych używanych na tarasie. Szczególnie polecamy silikonowe maty z firmy Napoleon, które są łatwe w czyszczeniu i nie przechodzą zapachami. 

Idealnie byłoby, gdybyś mógł ustawić wędzarkę na płaskiej powierzchni z betonu, cegły lub kamienia. Oczywiście potrzebujesz źródła zasilania. Możesz używać przedłużacza, pamiętaj jednak, aby sprawdzić, czy przewód jest wystarczająco gruby i ma odpowiednią moc. 

Uruchomienie i przygotowanie do wędzenia 

Pamiętaj żeby przeczytać instrukcją dołączoną do wędzarni i zawsze kierować się zaleceniami producenta. Stosuj się do zawartych w niej zaleceń dotyczących montażu, bezpiecznego użytkowania i konserwacji wędzarni. Dzięki temu w pełni wykorzystasz możliwości urządzenia, zadbasz o bezpieczeństwo podczas wędzenia, a poprzez staranne, regularne czyszczenie i właściwe przechowywanie, zapewnisz wędzarni odpowiednio długą żywotność. Warto rownież zachować na przyszłość instrukcję do wędzarni.

Wygrzanie nowej wędzarni

Często zdarza się, że niektórzy bagatelizują ten krok, natomiast należy odpowiednio przygotować wędzarnię do procesu wędzenia, czyli ją wygrzać i pozbyć się z niej wilgoci i substancji, którymi była zakonserowana w faryce. 

W przypadku wędzarni elektrycznej jest to bardzo proste. Wystarczy włączyć grzałkę i ustawić temperaturę na poziomie 45-50°C. Jeśli w wędzarni jest nawiew, warto go również włączyć - w przypadku wędzarni Borniak lub Alwi, wymieniami generator dymu na osuszacz i wtedy wgrzewamy wędzarnie! Komin powinien być uchylony lub otwarty. W wędzarni powinny być umieszczone ruszty, haki i metalowe poprzeczki. Wędzarnię wygrzewamy przez około godzinę. W tym czasie dokładnie się wygrzeje, pozbywając się zbędnej wilgoci i fabrycznych zapachów, których na pewno nie chcemy w naszych produktach. 

Temperatura w wędzarni elektrycznej

Po wygrzaniu, pozwól wędzarni ostygnać, a później warto sprawdzić, jaką temperaturę osiąga Twoja wędzarka i czy utrzymuje ją na równym poziomie. Pomaga w tym zaawansowany sterownik i oczywiście dobrze izolowana komora wędzarni. 

Uruchom grzałkę wędzarni, ustaw maksymalną temperaturę, generator dymu zasyp zrębkami i również go włącz. Daj wędzarni popracować przez około 30-40 minut. W tym czasie wędzarnia zdąży się skalibrować. 

Później podczas właściwego wędzenia, już z użyciem jedzenia, idealnie byłoby, gdybyś miał urządzenie monitorujące temperaturę wewnątrz produktów, czyli termometr z sondą. Jeszcze lepiej, jeśli taki termometr obsługuje wiele sond, a jeszcze lepiej, jeśli posiada funkcję Bluetooth. 

Rekomendujemy termometr GrillEye - Max. To termometr, do którego można podłączyć nawet 8 sond i da się go obsługiwać przy pomocy dedykowanej na telefon aplikacji! 

Ważne pytanie - tack z wodą

Używac czy nie używać tacki z wodą podczas wędzenia? Zdecydowanie tak! Użycie wody przyspieszy proces parowania. Woda przekazuje temperaturę bardziej bezpośrednio i równomiernie. Bardziej wilgotne środowisko ułatwia cały proces wędzenia. Po drugie, dodatkowa wilgotność nie osłabia zdolności do stworzenia pięknej skorupki na wędzonych mięsach. Uważamy, że woda wzmacnia skorupkę, pozwalając na rozwinięcie się koloru i smaku bez nadmiernego stwardnienia. Można ją także wykorzystać jako źródło smaku, dodając ocet, cydr, skórkę pomarańczową lub gałązki rozmarynu, wśród wielu innych dodatków smakowych, które mogą być przenoszone przez parę wodną!

Źródło dymu w wędzarni elektrycznej

Skąd pochodzi dym, jeśli nie ma drewna? To jedno z często powtarzanych nieporozumień wynikających z braku wiedzy na temat wędzarni elektrycznych. Dym w wędzarni z elektryczną grzałką powstaje dzięki spalaniu drobno pociętego drewna, nazywanego zrębkami wędzarniczymi. Są one dokładnie tym samym, co całe polana olchy czy buku, gdybym je drobno posiekać. Dym z zrębków ma identyczny aromat i właściwości, co dym z większych kawałków drewna. Jak zrębki są spalane? To zależy od typu wędzarni i stosowanych dymogeneratorów. W niektórych znajduje się mała grzałka, a w innych wystarczy zapalić zrębki zapałkami, a dym utrzymywany jest dzięki pompce, która dostarcza powietrze na żarzące się zrębki. Mamy także kontrolę nad siłą nadmuchu, co wpływa na gęstość i ilość dymu. Dym w tego rodzaju wędzarniach pochodzi z palenia drewna, dokładnie tak jak w tradycyjnej wędzarni!

Czyszczenie wędzarni 

Dla zachowania wędzarni w dobrym stanie technicznym przez długi czas i jej właściwej funkcjonalności, wędzarnie elektryczne powinny być czyszczone przynajmniej co dwa użycia.

Jak to zrobić:

Po zakończeniu wędzenia, odłącz wędzarkę od zasilania i poczekaj, aż ostygnie. Wyjmij akcesoria z wędzarki - ruszty, poprzeczki, haki i inne. Używając lekko zwilżonego ręcznika, usuń resztki i przetrzyj kuchenną gąbką, aby pozbyć się drobnych cząstek pozostawionych podczas wędzenia, w tym tłuszczu. Wytrzyj wędzarkę czystą wilgotną szmatką i pozostaw do wyschnięcia - gotowe!

Dlaczego warto wybrać wędzarnię elektryczną?

  • Jak wspomnieliśmy wcześniej, wędzarki elektryczne są łatwe w użyciu i nie wymagają nadzoru, co czyni je idealnymi dla początkujących i nawet osób początkujących w wędzeniu.
  • Łatwo w nich utrzymać stałą temperaturę.
  • Łatwo w nich wytworzyć potrzebną ilość dymu.
  • Są mobilne - łatwo je przenosić i przewozić.
  • Można używać dowolnej kombinacji wiórów drzewnych.
  • Tanio wędzimy - zrębki potrzebne na 8 h wędzenia koszutją mniej niż 15 złotych.
  • Nie potrzebujemy miejsca na przechowywanie drewna.
  • Są przyjazne dla środowiska.

Podsumowanie

Użycie elektrycznej wędzarni eliminuje praktycznie wszelkie ryzyko ludzkich błędów. Proces wędzenia jest nieskomplikowany, przyjemny i oszczędza czas, co skłania wielu ludzi do częstszego używania wędzarni zasilanych prądem. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią swój czas, lubią mieć kontrolę nad procesem, nie mają miejsca na przechowywanie drewna czy nie chcą tracić czasu na jego przygotowywanie. Wyroby z wędzarni elektrycznej są doskonałe i nie różnią się od tych z tradycyjnych wędzarni. Są dokładnie takie, jakie sobie wymarzymy, bez niespodzianek czy rozczarowań. Polecamy wędzarnie elektryczne Borniak i Alwi zwłaszcza początkującym miłośnikom wędlin, ale także tym, którzy mają dość ciągłego sprawdzania temperatury, ilości żaru i dymu, czy wpływu zmiennych warunków atmosferycznych na czas wędzenia!

Obejrzyj nasz film, na którym uruchamiamy nową wędzarnię Borniak, wygrzewamy ją i wędzimy: https://youtu.be/FE3LI77tGo8

Wybierz najlepsze dodatki!

Wędzarnia Borniak SIMPLE UWD-150 v1.4
4 699,00 PLN

Wędzarnia Borniak SIMPLE UWD-150 v1.4

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Nowość
Wędzarnia elektryczna ALWI 80
4 590,00 PLN

Wędzarnia elektryczna ALWI 80

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Promocja
Wędzarnia Borniak UWD-150 v1.4 OUTLET
4 199,00 PLN
4 699,00 PLN

Wędzarnia Borniak UWD-150 v1.4 OUTLET

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl