Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Mata do grillowania - nie polecamy! Przekonaj się, że nie warto

mata do grilla zła tak nie grillujemy

Mata do grillowania - tak nie grillujemy!!!

Ostatnio często spotykamy się z pytaniem, czy u Grilloholików można znaleźć matę do grillowania. Z niewiadomych przyczyn popularna stała się teflonowa mata do grillowania. Niestety z grillowaniem ma ona niewiele wspólnego. W tym krótkim wpisie przedstawimy 3 argumenty, bardzo ważne argumenty, które (mamy nadzieję) przekonają Cię, że nie warto iść za modą a każdy wydany grosz na teflonową matę do grillowania to grosz gorzej niż wyrzucony w błoto.

1. Smak

Grillowanie to nie zwykłe smażenie. Jedną z przyczyn czemu jedzenie przyrządzone na grillu tak nam smakuje, jest zajście tzw. reakcji Maillarda. W wielkim skrócie jest to seria reakcji chemicznych między aminokwasami a redukującymi cukrami, która nadaje grillowanym potrawom ich wyjątkowy smak i wygląd. Dlaczego więc ruszt grilla to nie zwykła płaska płyta (tak jak mata)? W momencie położenia potraw na rozgrzanym ruszcie ich soki, marynata zaczynają spływać i skapują na szyny aromatyzujące. Jest to kluczowy element grillowania! Wszystkie płyny skapujące na szynę w momencie zetknięcia się z nią od razu odparowują. To właśnie dzięki temu Twój stek, burger, kiełbasa i co tylko wrzucisz na ruszt, nabiera wyjątkowego aromatu i nie wysycha (jeżeli masz w swoim otoczeniu osobę niespożywającą mięsa może to również być powód, dla którego nie będzie chętna na jedzenie warzyw/ryb/owoców morza z rusztu, na którym się ono grilluje - zastanów się nad grillem z boczną kuchenką!). Korzystając z maty Twoje mięsko się nie grilluje a jedynie smaży :( Jeżeli chcesz smażyć na grillu np. burgery? Polecamy specjalną płytę żeliwną:

No dobrze, ale chcesz osiągnąć efekt smażenia na grillu. Czemu masz kupować dużo droższą żeliwną płytę zamiast taniej teflonowej maty? Bo smak to tylko wierzchołek góry lodowej o nazwie "Nie warto grillować na taniej teflonowej macie"!

2. Jakość grillowania

To, co zyskujesz, używając maty do grillowania to niewątpliwie ograniczony zakres temperatur. Producenci mat podają, że maksymalna temperatura, do jakiej można ją rozgrzać to 250°C. Tylko (całkiem na poważnie), w jaki sposób będziesz mierzyć temperaturę maty, która leży na rozgrzanym ruszcie, a pod nią spala się żywym płomieniem gaz? Pamiętajmy, że temperatura mierzona przez termometr na pokrywie grilla podaje jedynie temperaturę powietrza nad rusztem, a nie samego rusztu. Korzystając z maty nie tylko, ograniczasz sobie maksymalną temperaturę, na jakiej możesz grillować a dodatkowo nie będąc tego świadomym, możesz przekroczyć jej maksymalną dozwoloną granicę, co jest szkodliwe dla Ciebie i Twojej rodziny!Nie wspominając już, że na macie nie uzyskasz charakterystycznej dla grillowania kratki która dodaje potrawą wyjątkowego wyglądu.

3. Grillowanie na teflonowej macie a zdrowie

Najważniejsze na koniec - zdrowie. Twoje i Twoich bliskich. Przekroczenie maksymalnej dozwolonej temperatury maty może prowadzić do zjawiska rozkładu teflonu. To z kolei oznacza, że do przyrządzanych przez Ciebie potraw zaczną przenikać szkodliwe związki chemiczne.

Teflon używany jest szeroko stosowany akcesoriach kuchennych, o samym jego użyciu przy produkcji patelni czy garnków nie będziemy się odnosić, bo to temat dość niejednoznaczny. Jednak to, co jest pewne to to, że nie należy rozgrzewać teflonu do bardzo wysokich temperatur (takich, jakie uzyskujemy właśnie na grillu). Naszym zdaniem nie warto ryzykować swojego zdrowia dla... no właśnie, dla jakich korzyści? Zaoszczędzenia odrobiny czasu, bo nie będziemy musieli wyszczotkować rusztu grilla po skończonym grillowaniu? Pamiętaj, nawet jeżeli nie odczujesz negatywnych skutków grillowania na teflonie od razu, to mogą się one skumulować w późniejszym czasie u Ciebie lub Twoich bliskich. Jednym z możliwych związków, które wytwarzają się podczas rozkładu teflonu jest kwas perfluorooktanowy, który może prowadzić do m.in. problemów z tarczycą, płodnością i do powstawania nowotworów.


W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu:

  • E-mail: info@grilloholicy.pl
  • Tel.: + 48 600 517 941
  • Adres salonu:
  • ul. Jana Pawła II 139,
  • 35-310 Rzeszów

Zapraszamy również na nasze social media:

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl