Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Podpowiadamy jak grillować - odpowiadamy na często zadawane pytania #2

Jak grillować? - odpowiadamy na często zadawane pytania #2 zdjęcie 1

Często słyszymy od Was w sklepie i w rozmowach telefonicznych powtarzające się pytania. Zebraliśmy je i o to przed Wami lista wraz z odpowiedziami na nie! Jeżeli nurtują Cię jakieś kwestie dotyczące grilli i grillowania przeczytaj poniższy artykuł! Jest to drugi artykuł z serii odpowiedzi na pytania. Poprzedni możesz przeczytać tutaj:


Pytania poruszone w artykule:

  • Czy muszę zawsze rozgrzewać grill?
  • Jak sobie radzić z wybuchami ognia na grillu tzw. „Flare ups”?
  • Jak rozpoznać, że jedzenie jest gotowe (bez krojenia go)?
  • Jak sprawdzić, ile gazu pozostało w butli?
  • Zdrowsze grillowanie na propanie czy na węglu drzewnym?
  • Jak długo potrawy z grilla mogą stać na zewnątrz po skończonym grillowaniu?
  • Jaka jest różnica między grillowaniem metodą bezpośrednią a pośrednią?
  • Jak często muszę czyścić ruszt w grillu?
  • Czy podczas rozpalania grilla pokrywa powinna być otwarta?
  • Jak bezpiecznie rozpalić grilla?
  • Czy podczas rozpalania grilla pokrywa powinna być otwarta?
  • Jak sprawdzić, czy butla gazowa jest podłączona prawidłowo?
  • Jeśli pojawią się wybuchy ognia lub pożar w grillu, jak to opanować?
  • Kiedy powinienem używać grillowania metodą pośredniego, a kiedy bezpośrednią?
  • Jaka jest optymalna temperatura grillowania i jak ją utrzymać w trakcie grillowania?
  • Czy można używać grilla w domu?

Jeżeli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie, skontaktuj się z nami:

lub odwiedź nas w salonie:

  • ul. Jana Pawła II 139, 35-317 Rzeszów
  • Poniedziałek-piątek 9:00-17:00, Sobota 9:00-13:00

1. Czy muszę zawsze rozgrzewać grill?

Tak. Dobrą zasadą jest rozgrzewać grill przez około 15 minut w celu osiągnięcia wysokich temperatur (np. do smażenia, pieczenia, grillowania) lub do 10 minut w przypadku grillowanie np. do ryb, warzyw i innych produktów, które przygotowywane są w niższych temperaturach. Dodatkowo rozgrzanie grilla przed rozpoczęciem grillowania pomoże usunąć część resztek jedzenia pozostawionych na grillu po poprzednim grillowaniu. Istotnym jest dokładne czyszczenie rusztu z wszelkich pozostałości oraz pokrycie go olejem w celu konserwacji i ochrony.


2. Jak sobie radzić z wybuchami ognia na grillu tzw. „Flare ups”?

Flare-ups to niekontrolowane wybuchy ognia spowodowane nagromadzeniem się dużych ilości niespalonego tłuszczu i nagaru na dnie piekarnika powstałego w wyniku grillowania bardzo tłustych potraw oraz nieodpowiedniego czyszczenia tego elementu w grillu.

W prosty sposób możesz ograniczyć występowanie Flare ups:

  • Utrzymuj grill w czystości.
  • Używaj chudych kawałków mięsa lub odcinaj tłuszcz.
  • Unikaj częstego grillowania w bardzo wysokich temperaturach.
  • Staraj się mieć pokrywę zamkniętą podczas grillowania.
  • Przenoś żywność w inne miejsce rusztu.

Jeżeli podczas grillowania wystąpi Flare ups i nie możesz sobie z nim poradzić, koniecznie wyłącz wszystkie palniki (do całkowitego wygaszenia się płomieni). Uwaga: Pod żadnym pozorem nie polewaj grilla wodą, przyniesie to przeciwny skutek i jest niebezpieczne!


3. Jak rozpoznać, że jedzenie jest gotowe (bez krojenia go)?

Rozcinanie mięsa może spowodować, że straci ono swoje aromaty i soczystość. Najlepszym sposobem jest zainwestowanie w wysokiej jakości termometr do pomiaru temperatury mięsa.

Polecamy:

Dobrej klasy termometr będzie miał również funkcje ustawienia pomiaru temperatury różnych rodzajów mięsa. Aby uzyskać precyzyjne dane odnośnie temperatury danego typu mięsa, włóż sondę termometru do jego najgrubszej części (unikając kości) i sprawdź, czy osiągnęło już właściwą temperaturę.


4. Jak sprawdzić, ile gazu pozostało w butli?

Najprostszym sposobem na zmierzenie ilość propanu pozostałego w zbiorniku jest po prostu zważenie go na wadze i sprawdzenie jego masy. Następnie wystarczy odjąć masę pustej butli od masy pełnej i wyjdzie nam, ile gazu jeszcze pozostało.

Zdecydowanie lepszym oraz bardziej miarodajnym sposobem jest zakup wskaźnika/miernika gazu do grilla. To małe, niezwykle przydatne narzędzie wskaże Ci precyzyjnie jaka ilość gazu pozostała w zbiorniku i na jak dużo grillowań go wystarczy.


5. Zdrowsze grillowanie na propanie czy na węglu drzewnym?

Badania pokazują, że mięsa grillowane na węglu drzewnym zawierają więcej substancji rakotwórczych zwanych wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA). Z badań tych wynika, że płomień z węgla drzewnego pali się goręcej aniżeli czysty propan, co ponadto powoduje jeszcze większe przypiekanie/spiekanie mięsa i wytwarzanie dodatkowego czynnika rakotwórczego zwanego aminami heterocyklicznymi (HCA). W przypadku gazu typu propan taka sytuacja nie występuje, gdyż jako gaz czysty chemicznie, propan przy spalaniu nie wydziela szkodliwych substancji: takich jak pyły zawieszone, sadza czy węglowodory aromatyczne odpowiadające za przykry zapach i negatywne skutki na zdrowie.


6. Jak długo potrawy z grilla mogą stać na zewnątrz po skończonym grillowaniu?

W temperaturze pokojowej dobrą zasadą dotyczącą bezpieczeństwa żywności jest, aby nigdy nie zostawiać jedzenia na dłużej niż dwie godziny. Jeżeli potrawa będzie przetrzymywana na zewnątrz, to należy pamiętać, że bakterie rozwijają się szybciej w mięsie wystawionym na bezpośrednie promieniowanie słoneczne. Nie pozostawiaj więc w takiej sytuacji grillowanych mięs dłużej niż na maksymalnie godzinę (gdy temperatura na zewnątrz jest wyższa niż 30°C).


7. Jaka jest różnica między grillowaniem metodą bezpośrednią a pośrednią?

Grillowanie metodą bezpośrednią: stosowanie tej metody sprawia, że żywność grilluje się bezpośrednio nad płomieniem. Dzięki bezpośredniemu działaniu źródła ciepła na żywność będzie ono szybko ugrillowane i gotowe do spożycia oraz zazwyczaj w ciągu kilku minut na jego powierzchni utworzy się brązowa, ładnie skarmelizowana skórka. Metoda grillowania bezpośredniego najlepiej sprawdza się podczas grillowania produktów, które szybko się ugrillują (zazwyczaj w czasie do 25 minut). Przykładami takich dań są:

  • Szaszłyki
  • Kiełbaski
  • Cienkie steki
  • Kotlety z mięsa mielonego

Grillowanie metodą pośrednią: przy tej metodzie żywność grilluje się na gorącym, ale wolnym od płomieni obszarze. Należy włączyć skrajne palniki grilla i ustawić je na minimalną moc, danie kładziemy na ruszcie pomiędzy palnikami (w miejscu, gdzie nie występuje płomień) i zamykamy pokrywę grilla. Grillowanie tą metodą sprawia, że potrawa grilluje się wolno i równomiernie. Ryzyko przypalenia jest zminimalizowane, a potrawa nabiera wyjątkowego smaku i delikatności. Metodą pośrednią najlepiej grilluje się duże mięsa, np:

  • Pieczeń
  • Żeberka
  • Całego kurczaka czy indyka

8. Jak często muszę czyścić ruszt w grillu?

Warto wyrobić sobie nawyk czyszczenia rusztu po każdej sesji grillowania, niezależnie od tego, czy grillujesz na grillu gazowym, czy węglowym. Wraz z cząstkami jedzenia i nagarem, który został na ruszcie oraz tłuszczem istnieje bardzo duże ryzyko wystąpienia niekontrolowanych wybuchów ognia, czyli wspomnianego wyżej Flare ups. Dobrze jest również dokładne wyczyścić całego grilla na początku każdego sezonu, aby mieć pewność, że działa bezpiecznie i wydajnie.


9. Czy podczas rozpalania grilla pokrywa powinna być otwarta?

Podczas rozpalania grilla gazowego najbezpieczniej jest, gdy pokrywa jest otwarta. Kiedy pokrywa jest zamknięta, i przekręcisz pokrętło, wewnątrz grilla zgromadzi się gaz. Może to spowodować, że w kontakcie z iskrą po otwarciu pokrywy pojawi się nagły wybuch ognia - jest to bardzo niebezpieczna sytuacja.


10. Jak bezpiecznie rozpalić grilla?

Grill gazowy:

W przypadku grilli gazowych zacznij od upewnienia się, że butla z gazem jest prawidłowo i bezpiecznie podłączona, a zawór doprowadzający gaz jest otwarty. Następnie przy otwartej pokrywie uruchom jeden z palników i upewnij się, że został prawidłowo uruchomiony. Następnie uruchom pozostałe palniki (również upewniając się, że są włączone). Teraz możesz zamknąć pokrywę i dostosować temperaturę w grillu do tego co będzie umieszczone na ruszcie.

Grill węglowy:

Najłatwiejszym sposobem rozpalenia grilla węglowego jest użycie komina. Eliminuje to potrzebę stosowania chemicznej rozpałki. Przy otwartych otworach wentylacyjnych grilla umieść komin na ruszcie grilla, włóż do niego kilka kawałków naturalnej rozpałki, a następnie wypełnij do góry naturalnym węglem drzewnym lub brykietem. Podpal rozpałkę i pozostaw grill na 20-30 minut by węgiel lub brykiet dobrze się rozpalił. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury zdejmij komin i wysyp z niego węgiel rozprowadzając go po ruszcie do węgla.

Kominy do rozpalania grilla znajdziesz w naszym sklepie internetowym.


11. Jak sprawdzić, czy butla gazowa jest podłączona prawidłowo?

Wyciek na urządzeniu łączącym butle z gazową z grillem może stanowić poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa. Zapach gazu, syczenie przy otwartym zbiorniku lub niezapalający się grill to oznaki, że mogła nastąpić nieszczelność. Innym pomocnym sposobem sprawdzenia szczelności i poprawnego podłączenia butli jest nałożenie warstwy mydła i wody na zawór na wężu, a następnie otwarcie zaworu w butli. Jeśli nastąpi wyciek, szybko zauważysz bąbelki na łączeniu reduktora z butlą.


12. Jeśli pojawią się wybuchy ognia lub pożar w grillu, jak to opanować?

Jeśli wybuchy ognia nie ustąpią samoistnie, dobrym pomysłem jest przenieść potrawę w inne miejsce na ruszcie (z dala od bezpośredniego płomienia). Jednocześnie jest to także dobry powód, aby zacząć korzystać z grillowania strefowego, oferującego możliwość grillowania metodą bezpośrednią jak i pośrednią. Inną również dobrą i skuteczną opcją, jeśli korzystasz z grilla gazowego, jest zmniejszenie lub całkowite wyłączenie palnika, a ponieważ ogień potrzebuje tlenu, aby się rozwijać, zamknięcie pokrywy grilla również pomoże ugasić szybciej płomień.

Przede wszystkim jeśli zdarzy się już taka sytuacja i pojawią się wybuchy ognia w twoim grillu, nie panikuj. Pamiętaj, że w zasadzie najbezpieczniejszym sposobem na ujarzmienie płomienia powstałego w wyniku nagromadzonego tłuszczu i nagaru na dnie piekarnika jest soda oczyszczona lub sól, a nie woda.


13. Kiedy powinienem używać grillowania metodą pośredniego, a kiedy bezpośrednią?

W przypadku prostszych potraw, takich jak np. hamburgery, kiełbaski, karkówka czy steki, stosuj grillowanie metodą bezpośrednią. Metodę tą stosuje się w przypadku potraw, których czas przygotowania na grillu jest krótszy niż 30 minut.  Natomiast w przypadku nieco bardziej skomplikowanych potraw, takich jak np. żeberka, duże kawałki mięsa czy kurczak gdy naprawdę chcesz wydobyć jak najlepszą delikatność i smak stosuj metodę pośrednią. Metodę tą stosuje się w przypadku potraw, których czas przygotowania na grillu jest dłuższy niż 30 minut.


14. Jaka jest optymalna temperatura grillowania i jak ją utrzymać w trakcie grillowania?

Jeżeli nie grillujesz skomplikowanych potraw, takich jak np. żeberka grillowane przez kilka godzin, idealna temperatura do grillowania będzie się mieściła w zakresie od 180 do 250 stopni Celsjusza. Wiele nowoczesnych grilli jest wyposażonych w technologię, która jest w stanie utrzymywać stałą temperaturę lub umożliwia jej regulację. Tą najważniejszą temperaturą jest jednak temperatura potrawy po zakończeniu grillowania. Zawsze więc upewnij się, że każda potrawa jest grillowana w idealnej dla niej temperaturze. Pamiętaj, że niektóre potrawy, takie jak np. mięso lub owoce morza po zdjęciu z grilla, mogą zwiększyć swoją temperaturę o kilka stopni - miej na uwadze, by zdjąć je od razu gdy osiągną docelową temperaturę.

Polecamy!:

Znajdziesz w niej nie tylko wiele sprawdzonych przepisów, czasy grillowania poszczególnych mięs, ale również wiele porad i wskazówek dotyczących grillowania.


15. Czy można używać grilla w domu?

Używanie grilla gazowego lub elektrycznego w domu nie jest zalecane ze względów bezpieczeństwa. Grille te są zaprojektowane do użytku na zewnątrz, gdzie istnieje lepsza wentylacja. Używanie ich w pomieszczeniach zamkniętych może prowadzić do gromadzenia się szkodliwych gazów, takich jak tlenek węgla, co stanowi poważne ryzyko dla zdrowia. Ponadto istnieje ryzyko pożaru. Jeśli chcesz grillować w domu, lepiej zdecydować się na urządzenia przeznaczone do użytku wewnętrznego, takie jak elektryczne patelnie grillowe lub urządzenia do grillowania na kuchence.


Wolisz treści wideo? Specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy film na YouTube z powyższymi pytaniami:

Pierwsza część Q&A również dostępna w formie wideo!:


Zapraszamy na nasze social media:

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl