Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Jak dbać o ruszt żeliwny? #3 - sezonowanie żeliwa

Solidny ruszt żeliwny może przeżyć nas i nasz grill. Jednakże warunkiem koniecznym, jaki musimy spełnić, jest odpowiednie dbanie o żeliwo. W tym przypadku przewagą rusztu ze stali nierdzewnej jest fakt, że nie musimy tak bardzo o niego dbać - w odróżnieniu od żeliwa, stal nie zacznie nam rdzewieć. Pomimo tego, odpowiednio zadbany ruszt żeliwny odpłaci nam długimi latami wspaniałego grillowania bez przywierania jedzenia. W grillach gazowych ruszty żeliwne pokryte są dodatkowo warstwą emalii porcelanowej, która dodatkowo chroni żeliwo i sprawia, że potrawy nie przywierają. Jednak tak naprawdę prawdziwą warstwę chroniącą i ruszt i Twoje jedzenie stworzysz Ty sam, sezonując żeliwo.

ruszt żeliwny Napoleon

Sezonowanie żeliwa - co to jest i dlaczego jest tak ważne?

Olej spożywczy nakładany na żeliwo podczas jego sezonowania tworzy warstwy na powierzchni żeliwa. To bardzo ważna procedura, która z jednej strony wykonywana jest przez nas naturalnie - podczas grillowania i smażenia, a z drugiej musi być od czasu do czasu wykonana profilaktycznie. Olej nakładany na żeliwo wnika w jego struktury (żeliwo ma porowatą powierzchnię). Za każdym razem podczas sezonowania - nakładania kolejnej warstwy oleju, grubość naszej naturalnej powłoki ochronnej będzie się zwiększać. Olej wnikając w żeliwo i tworząc kolejne warstwy, będzie chronić nasz ruszt przed rdzewieniem oraz stworzy naturalną powłokę nieprzywierającą. Im więcej grillujesz, smażysz, gotujesz, tym grubsza staje się warstwa oleju na naczyniach/ruszcie, przekształcając się w gładką i ciemną powierzchnię do przyrządzania potraw.

Przedstawimy teraz kilka sposobów sezonowania żeliwa. Od tych najbardziej uniwersalnych, tzn. podczas gotowania lub w piekarniku, w tych przypadkach możemy sezonować nie tylko ruszt żeliwny, ale również naczynia żeliwne. Po czym przejdziemy do sposobów dedykowanych wszystkim grilloholikom.

Sezonowanie żeliwa w piekarniku

To jeden z lepszych sposobów na sezonowanie żeliwa, w szczególności jeżeli mówimy o patelniach czy naczyniach. Pozwala on w prosty i skuteczny sposób stworzyć równą warstwę ochronną oleju. Jest to oczywiście niezwykle ważne, nie chcemy, aby część patelni/rusztu nie pozwalała na przywieranie jedzenia gdy w tym samym czasie w innej jej części nasza potrawa zacznie się przypalać.

1. Umyj żeliwną patelnię/naczynie/ruszt ciepłą wodą z bardzo delikatnym detergentem (jeżeli nie jesteś pewien co do posiadanego detergentu, użyj samej wody lub dodaj do niej odrobiny mydła).

2. Całkowicie osusz żeliwo ręcznikiem papierowym lub niestrzępiącą się szmatką. Możesz umieścić  ją na płycie kuchennej, na małym ogniu w celu upewnienia się, że żeliwo całkowicie wyschło.

3. Nałóż bardzo cienką warstwę oleju spożywczego na całą powierzchnię żeliwa (z obu stron naczynia/rusztu). Pamiętaj - potrzebujesz cienkiej warstwy oleju, nie wylewaj na ruszt całej butelki. W rozprowadzaniu oleju po ruszcie/patelni pomogą Ci akcesoria takie jak:

4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170-230°C. Na środkowej półce umieść sezonowane naczynie/ruszt do góry dnem i piecz przez ok. godzinę. (Podłóż pod naczynie folię aluminiową bądź papier do pieczenia, tak aby spływający nadmiar oleju nie zabrudził piekarnika).

5. Wyłącz piekarnik, pozostawiając sezonowane żeliwo do ostygnięcia.

Sezonowanie żeliwa podczas smażenia

Kolejnym sposobem sezonowania żeliwa jest po prostu korzystanie z niego. Używając oleju podczas smażenia w żeliwnym naczyniu, również utworzy się warstwa ochronna. Jest to niewątpliwie najprzyjemniejsza forma sezonowania, którą wykonujemy naturalnie. Za każdym razem, gdy smażysz na oleju lub tłuszczu, dodajesz kolejną warstwę nieprzywierającą. Z biegiem czasu te warstwy gromadzą się, tworząc mocną, strukturę do gotowania, grillowania i smażenia. Jednakże warstwy oleju tworzone w ten sposób będą nierówne. To, jak i co gotujesz, gorące miejsca na kuchence i ustawienie temperatury wpływają na to, jak, i gdzie olej łączy się z powierzchnią. Dlatego od czasu do czasu warto użyć metody sezonowania w piekarniku.


Przechodzimy do tego co tygryski lubią najbardziej. Nasze grille! I tu rodzi się pytanie:

Jak sezonować ruszt żeliwny w grillu gazowym?

Poruszymy teraz temat sezonowania rusztu żeliwnego na grillu gazowym. Jednak jeżeli natrafiłeś na ten wpis, ponieważ właśnie kupiłeś lub masz zamiar kupić swój pierwszy grill gazowy z rusztem żeliwnym, to przeczytaj najpierw nasz wcześniejszy wpis:

Najlepszym nawykiem i dobrą metodą dbania o ruszt żeliwny tak, aby służył nam niezawodnie bardzo długimi latami, jest sezonowanie rusztu po każdym grillowaniu.

1. Po zakończonym grillowaniu pozostaw grill włączony na średnim ogniu. Zamknij pokrywkę i odczekaj 10 minut, aż nadmiar jedzenia i resztek się wypali. (Ciepło otwiera również pory żeliwa i ułatwia wnikanie oleju i zapiekanie).

2. Otwórz pokrywę i wyczyść ruszt za pomocą szczotki do grilla, skrobaczki do drewna lub pokrojonej cebuli. Zdecydowanie polecamy podczas czyszczenia grilla użyć:

3. Rozprowadź cienką warstwę oleju na całej powierzchni rusztu grilla za pomocą pędzla lub rozpylacza:

Przekręć pokrętła na pozycję zero i poczekaj, aż grill ostygnie. Ciepło panujące pod pokrywą wypali olej w żeliwie. 

Obszary, które zostały pokryte, powinny mieć błyszczące wykończenie i powinny wyglądać na nieco ciemniejsze niż wcześniej.


Sezonowanie rusztu żeliwnego w grillu węglowym

Pamiętaj, że podstawą skutecznego sezonowania żeliwnego rusztu jest jego dokładne wyczyszczenie po skończonym grillowaniu!

1. Po zdjęciu jedzenia z rusztu zamknij pokrywę i poczekaj, aż ciepło z grilla wypali wszelkie resztki jedzenia (ok. 10 minut).

2. Otwórz pokrywę i wyczyść ruszt. W przypadku gdy resztki jedzenia nie zostały wypalone z rusztu, użyj skrobaka szczotki.

3. Posmaruj czyste ruszty warstwą oleju roślinnego za pomocą pędzla, ręcznika papierowego trzymanego szczypcami lub rozpylacza.

4. Jeżeli żar już dogasa, rozpal porządnie niewielką równomiernie rozłożoną warstwę węgla i otwórz (maksymalnie) otwory wentylacyjne. Zamknij pokrywę i pozostaw ruszt w grillu, aż olej się wchłonie (ok. 30 minut).

5. Następnie (po upływie ok. 30 min) zamknij otwory wentylacyjne i poczekaj, aż węgiel i ruszt całkowicie ostygną, aby zakończyć proces sezonowania.


Uwaga

Nigdy nie wkładaj żeliwnego rusztu do zmywarki, nie mocz go w wodzie z mydłem ani nie pozostawiaj do wyschnięcia na powietrzu. Od czasu do czasu można użyć łagodnego płynu do mycia naczyń lub mydła (przed sezonowaniem). Jednak staraj się sięgać po te środki tylko w przypadkach gdy nie radzisz sobie z silnym zabrudzeniem. Czyszcząc ruszt płynem do naczyń/mydłem, zachowaj szczególną ostrożność, może bowiem dojść do usunięcia powstałej podczas sezonowania powłoki oleju.

Usuwanie rdzy z rusztu żeliwnego

Jeżeli zauważysz na swoim ruszcie czy naczyniu rdzawy nalot, nie przejmuj się, nie wszystko stracone! Żeliwo koroduje jedynie powierzchniowo. Oznacza to, że nasze szybkie działanie może uratować nasz sprzęt i sprawić, że będzie jak nowy. Rdzę powierzchniową usuniemy standardowymi metodami dbania o żeliwo:

Umyj porządnie ruszt gorącą wodą (tym razem możesz dodać odrobiny mydła, jednak ostrożnie, porowate żeliwo może wchłonąć mydło, jak robi to z olejem). Konieczne może być również wyszorowanie żeliwa. W tym celu możesz użyć wełny stalowej. Pomocnym akcesorium od Webera może być:

Jeśli do usunięcia rdzy używasz wody z mydłem lub wełny stalowej, pamiętaj o ponownym odpowiednim wy sezonowaniu rusztu. Woda z mydłem i materiały ścierne, takie jak wełna stalowa, usuną powłokę nieprzywierającą, a jeśli odpowiednio nie sezonujesz rusztu grilla, będzie bardziej podatny na nawracającą rdzę.

Często zadawane pytania (dotyczące sezonowania żeliwa)

Jak mycie wpływa na warstwę ochronną? Czy mogę używać mydła?

Naturalny impregnat jest dość odporny. Może wytrzymać odrobinę mydła i wody oraz delikatne szorowanie druciakiem, ale nie zalecamy używania do żeliwa niczego zbyt ściernego, na przykład ostrych detergentów.

Próbowałem sezonować patelnię i teraz jest lepka. Co teraz?

Stanie się tak, jeśli do sezonowania żeliwa zostanie użyte zbyt dużo oleju lub jeśli nie podgrzewałeś go przez wystarczająco długi czas. Łatwo to naprawić! Po prostu włóż go z powrotem do piekarnika na kolejną godzinę lub do zniknięcia lepkości.

Dlaczego moja nowa patelnia nie jest bardzo gładka?

Im więcej używasz żeliwa, tym staje się gładsze. Za każdym razem, gdy smażysz na oleju, impregnat na żeliwie poprawia się, dzięki czemu żeliwo jest ciemniejsze i gładsze. Po kilku latach regularnego użytkowania wykończenie żeliwa będzie bardzo gładkie, podobnie jak żeliwo, które można znaleźć na pchlim targu.

Czy są jakieś potrawy, których nie powinienem przyrządzać w żeliwie?

Wyciśnięcie cytryny, kilka łyżek sosu pomidorowego, odrobina sosu sojowego - te potrawy w małych ilościach są w porządku. Ale duże ilości bardzo kwaśnych potraw, takich jak ocet, sos pomidorowy i cytrusy, mogą szkodzić sezonowanej powierzchni. To samo dotyczy potraw, które są wyjątkowo zasadowe, takich jak fasola. Nie zalecamy gotowania tych potraw przez dłuższy czas w nowych, żeliwnych naczyniach, ponieważ mogą one uszkodzić cienką warstwę oleju na patelni powstałej podczas sezonowania. Zalecamy unikanie kwaśnych potraw lub przepisów z wyższą zawartością płynów gotowanych przez dłuższy czas.  

Warto tutaj dodać, że im dłużej korzystasz z żeliwa, im więcej sezonowań ono przeszło, tym warstwa oleju jest większa, a co za tym idzie wytrzymalsza.

Powierzchnia na mojej nowej patelni nie wygląda na równomierną. Czy to normalne?

W przypadku niektórych naczyń mogą występować niewielkie różnice w wykończeniu powierzchni. Te różnice nie wpływają na wydajność przyrządzania potraw i zwykle wyrównują się podczas dalszego użytkowania.

Z patelni schodzą czarne płatki nawierzchni. Co się dzieje?

Czasami warstwy impregnatu mogą odpryskiwać od żeliwnej patelni. Może się tak zdarzyć, jeśli warstwy te nie są w pełni związane z metalem. Jeśli patelnia się łuszczy, nie panikuj. Po prostu wyszoruj patelnię nylonową szczoteczką lub solą, a następnie spłucz, wysusz i przetrzyj ją olejem. Możesz spróbować ponownie sezonować ją w piekarniku, aby uzyskać kolejną, mocną warstwę.


W razie jakichkolwiek pytań pozostajemy do dyspozycji:

  • E-mail: info@grilloholicy.pl
  • tel.: +48 600 517 941
  • Facebook

Adres salonu:

  • ul. Jana Pawła II 139
  • 35-319 Rzeszów

Wybierz najlepsze dodatki!

Rozpylacz oleju Napoleon do mięsa, rusztów i płyty
69,00 PLN

Rozpylacz oleju Napoleon do mięsa, rusztów i płyty

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej
79,00 PLN

Silikonowy pędzel Napoleon do smarowania z uchwytem ze stali szlachetnej

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Żeliwna patelnia Napoleon o średnicy 24 cm
189,00 PLN

Żeliwna patelnia Napoleon o średnicy 24 cm

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl