Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Mięso wędzone na grillu gazowym - czy to możliwe?

Wiele osób decyduje się na zakup grilla węglowego w obawie, że wybierając grill gazowy, stracą możliwość jedzenia potraw wędzonych/podwędzanych dymem. Chociaż grille węglowe z natury są przystosowane do takiego zabiegu, obawa ta jest nieuzasadniona. Oczywiście, że również na grillu gazowym jesteśmy w stanie przyrządzić pyszne jedzenie z nutami dymnymi. Wymaga to nieco więcej przygotowania, jednak z nami przejdziesz przez ten proces bez większego trudu!

skrzynka do wędzenia na grillu wędzenie na grillu

Temperatura wędzenia

Wędzenie mięs i innych produktów to delikatny proces. Kluczowa w całym procesie jest temperatura. W przypadku grilla gazowego utrzymanie jej na odpowiednim poziomie (szczególnie na początku naszej przygody) może stanowić wyzwanie. Temperatura panująca na ruszcie grilla powinna wynosić ok. 225°C do maksymalnie 250°C (pod żadnym pozorem nie powinna przekroczyć 300°C). Oczywiście mówimy tu o szybkiej metodzie podwędzania w (jak na wędzenie) wysokiej temperaturze. Niektóre produkty takie jak np. krewetki zyskają więcej przy wędzeniu dłuższym w niższej temperaturze (np. 150°C). Zbyt mocne dymienie może nadać Twoim potrawą intensywnego, cierpkiego smaku. Zbyt wysoka temperatura może również doprowadzić do zapalenia się zrębek i podniesienia temperatury jeszcze bardziej oraz zepsucia wędzonych dań zbyt intensywnym ciemnym dymem (wrócimy do tego tematu przy okazji skrzynek do wędzenia)! W tym miejscu należy podkreślić, iż, mimo że pokrywa grilla posiada termometr, pokazuje on temperaturę powietrza panującą pod pokrywą, a nie temperaturę rusztu. Najlepszym sposobem na ustawienie odpowiedniej temperatury będzie wyczucie jej metodą prób i błędów. Możemy sobie jednak troszkę ułatwić życie, zaopatrując się w specjalny termometr do grillowania. Taki termometr posiada dwie sondy - jedną możemy wbić w wędzone mięso, aby kontrolować jego temperaturę a drugą zamocować niedaleko rusztu. Termometr do grillowania jest również niezbędnym akcesorium każdego miłośnika steków, czasem sekundy mogą uratować Twój stek! Polecane przez nas termometry to:

W celu utrzymania jednakowej, stałej temperatury, odpowiedniej ilości dymu i cyrkulacji powietrza podnoś pokrywę grilla tylo wtedy gdy jest to konieczne (należy jednak obserwować czy z grilla nie wydobywa się zbyt gęsty i ciemny dym). Kolejnym pomocnym sposobem, jest zostawienie w grillu tacki z wodą. Podniesie to wilgotność panującą pod pokrywą, zapobiegając wysuszaniu się potaw jak i ułatwi utrzymywanie odpowiedniej temperatury. Tacka z wodą będzie szczególnie przydatną sztuczką w przypadku wielogodzinnego wędzenia w niższej temperaturze (nie zapomnij o uzupełnianiu wody). 

Ustawienie palników (strefy ciepła)

Wędząc w grillu gazowym, będziemy używać metody pośredniej. Jeżeli nie wiesz, co to oznacza, polecamy Ci zajrzeć na nasz artykuł, w którym odpowiadamy na najczęstsze pytania: 

lub wyposażyć się we wspaniałą książkę o grillowaniu od Webera, znajdziesz tam nie tylko mnóstwo przepisów, ale również poznasz teorię grillowania:

W skrócie metoda grillowania pośredniego to metoda, przy której grillowane artykuły spożywcze nie znajdują się bezpośrednio nad płomieniem.

Przejdźmy więc do sposobu ustawienia palników. Wędzić można nawet na grillu dwupalnikowym. Jednak zalecamy wędzenie na grillach trzy i więcej palnikowych. Dlaczego? Nigdy nie powinno odpalać się tylko jednego palnika grilla. Może on np. zgasnąć i nie będziemy mieć o tym pojęcia (w przypadku włączonych dwóch palników jeden może rozpalić się od drugiego). W takiej sytuacji nie tylko nasze wędzenie się nie uda, ale cały czas ulatniający się gaz może prowadzić do potencjalnie niebezpiecznych zdarzeń. Na przygotowanej przez nas poniższej grafice możesz zobaczyć, jak ustawić palniki w swoim grillu. Płomień pomarańczowy to palnik włączony na moc minimalną lub średnią (oczywiście wszystko zależy od mocy Twojego grilla a przede wszystkim temperatur, jakie będziesz uzyskiwać). Płomień biały oznacza palnik wyłączony całkowicie. Jak w przypadku grilli dwupalnikowych odradzamy włączanie tylko jednego palnika, jednakże trzeba mieć na uwadze, że istnieje taka możliwość.

konfiguracja palników w grillu gazowym podczas wędzenia

Stosując sposób zaprezentowany na grafice stworzymy na naszym grillu gazowym dwie strefy - gorącą i chłodną. Zrębki będziemy umieszczać w specjalnej skrzynce (dojdziemy jeszcze do tego) w strefie gorącej. Umieszczamy je bezpośrednio na ruszcie lub na szynach aromatyzujących. Mięso natomiast umieścimy na ruszcie w strefie chłodnej (niebędącej bezpośrednio nad płomieniem).

Podwędzanie w grillu gazowym to znakomita technika, która sprawdza się nie tylko przy tradycyjnym grillowaniu, ale także podczas pieczenia dużych porcji mięsa na rożnie obrotowym. Taka metoda pozwala osiągnąć równomiernie wędzony aromat i smak w całym kawałku mięsa, co jest szczególnie ważne przy większych porcjach. Dzięki obrotowemu mechanizmowi rożna, mięso jest pieczone równomiernie ze wszystkich stron, co w połączeniu z delikatnym dymnym aromatem daje wyjątkowe doznania kulinarne. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaimponować gościom nie tylko mistrzowską techniką grillowania, ale również wyjątkowym smakiem potraw. Ponadto, używanie rożna obrotowego w grillu gazowym jest wygodne i pozwala na łatwą kontrolę procesu pieczenia, co czyni tę technikę przyjazną nawet dla początkujących grillmasterów!

zrębki do wędzenia podwędzania na grillu gazowym

Zrębki/chipsy/chunksy/pellet

Na start poruszyliśmy kwestię temperatury wędzenia. Jednak nasz aromatyczny dym musi mieć swoje źródło. Generatorem dymu podczas wędzenia w grillu gazowym będzie specjalnie przygotowane drewno. Bardzo drobne i sprasowane kawałki drewna - pellet, małe kawałki drewna - chipsy, szczególnie przydatne w przypadku krótkiego podwędzania w wysokiej temperaturze oraz duże kawałki drewna - chunksy, te z kolei są preferowane podczas podwędzania długiego w niższej temperaturze. Gdy grill osiągnie odpowiednią temperaturę, to z nich zacznie się wydobywać delikatny błękitnawy lub czysto biały dym. Dym generowany jest przez rozgrzane kawałki drewna, ale nie w wyniku ich spalania. Musimy wręcz się wystrzegać zapalenia naszych zrębków. Jak wspomnieliśmy, w takiej sytuacji temperatura wymknie się nam całkowicie spod kontroli, a potrawy nabiorą nieprzyjemnych aromatów. Dbanie o to by zrębki wędzarnicze nie stanęły w płomieniach to jedna z funkcji specjalnych skrzynek do wędzenia. Jeżeli jednak chcemy się dodatkowo zabezpieczyć przed taką sytuacją, możemy namoczyć nasze drewienka do wędzenia. Dodaje to nam również kolejnego pola do eksperymentów kulinarnych. Zrębki bowiem możemy namoczyć nie tylko wodą, ale również sokiem, winem, piwem, itd. Wędzone potrawy będą bezpieczniejsze i dostaną dodatkowych aromatów.

Wróćmy do głównego tematu tej sekcji. Zrębki do wędzenia mogą różnić się od siebie nie tylko formą, ale przede wszystkim mieszanką użytego drewna. W naszym sklepie znajdziesz całą gammę różnego rodzaju zrębek do wędzenia na grillu gazowym. Niektóre z nich zrobione zostały z beczek po brandy czy whisky! Inne to różne mieszanki drzew owocowych. Są również czyste drewienka z buku, dębu, wiśni czy jabłoni. Każde z nich nadaje Twojemu daniu niepowtarzalnego aromatu. Każda mieszanka to inne nuty smakowe/zapachowe. Eksperymentuj, twórz swoje mieszanki lub wykorzystuj gotowe. Znajdź swój ulubiony bukiet aromatyczny! Świat wędzenia jest głęboki i szeroki, zanurkuj w nim i przekonaj się, jak ciekawe potrawy jesteś w stanie przyrządzić na swoim grillu gazowym!

Wszystkie oferowane przez nas zrębki wędzarnicze znajdziesz, klikając w poniższy link:

Polecane przez nas mieszanki:

Wskazówka:

Nie przesadzaj z ilością zrębek podczas wędzenia. Zbyt intensywne dymienie może zepsuć Twoje jedzenie, zamiast polepszyć jego smak. Znacznie lepszą metodą jest dosypanie drewienek w przypadku ich za małej ilości startowej. Podwędzanie na grillu powinno być procesem subtelnym delikatnym, w przypadku gdy grillujemy na już - podwędzane potrawy powinny być poddymiane jedynie przez połowę całkowitego czasu ich przebywania na ruszcie.

szyna do wędzenia podwędzania w grillu gazowym

Skrzynki do podwędzania

Wędzenie/podwędzanie na grillu gazowym nie może się odbyć bez specjalnej skrzynki wędzarniczej. Oczywiście można jako zamiennik skrzynki wykorzystać własnoręcznie uformowaną formę z foli aluminiowej. Jednak zdecydowanie wygodniejsze i bezpieczniejsze jest wykorzystanie akcesorium do tego stworzonego. Skrzynka wędzarnicza kupiona od tego samego producenta co posiadany przez Ciebie grill gwarantuje idealne do niego dopasowane, a co za tym idzie równomierne nagrzewanie się skrzynki i wytwarzanie dymu na całej powierzchni wędzarni. W celu rozpoczęcia podwędzania:

  1. Opcjonalnie: namocz zrębki przed wędzeniem (ok. 30 min moczenia).
  2. Zrębki wsyp do skrzynki i ustawić na ruszcie.
  3. Zaczekaj, aż ze specjalnych otworów zacznie wydobywać się delikatny błękitnawy lub czysto biały dym. (Upewnij się, że dym nie jest zbyt intensywny lub nie zmienia koloru na ciemny).
  4. Zamknij pokrywę grilla. Staraj się nie podnosić pokrywy niepotrzebnie. Każde otwarcie grilla to utracone ciepło i dym.
  5. To wszystko :) Ciesz się swoimi podwędzanymi daniami!

Wskazówka:

W przypadku niewielkich kawałków drewna do wędzenia (chipsów) i w przypadku umieszczania skrzynki wędzarniczej bezpośrednio na szynie aromatyzującej namocz zrębki przez ok. 30 minut w wodzie. Zwiększy to wilgotność i zapobiegnie zapaleniu się zrębek (drewienka mają się delikatnie tlić, a nie spalać żywym ogniem). Dodatkowo podczas namaczania chipsów wędzarniczych możesz użyć zamiast wody innych płynów (np. soku). Eksperymentuj i znajdź swój własny unikalny styl!

Skrzynka do podwędzania w grillu gazowym to niezbędne akcesorium jeżeli interesuje Cię przygoda z wędzeniem na grillu gazowym. Warto od razu zaopatrzyć się w najwyższej jakości, niezawodną skrzynkę, która wytrzyma długie lata. W naszym sklepie internetowym znajdziesz tylko to, co najlepsze:

Kilka dobrych rad na start wędzenia w grillu gazowym

  1. Jeśli po raz pierwszy wędzisz na grillu gazowym, zacznij od czegoś prostego (i taniego ;) Świetnie na start sprawdzą się skrzydełka z kurczaka. Podczas pierwszego wędzenia ilość dymu może być za mała lub zbyt duża. Z doświadczeniem przyjdzie perfekcja!
  2. Więcej zrębek w skrzynce nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Zbyt duża ilość zrębków wędzarniczych może spowodować nadmierne nasycenie mięsa dymem, co prowadzi do cierpkiego i nieprzyjemnego smaku. Przy pierwszej próbie sięgnij po pół szklanki chipsów wędzarniczych.
  3. Przed rozpoczęciem grillowania lub wędzenia upewnij się, że masz odpowiedni zapas gazu w butli. Kluczem do dobrego wędzenia jest używanie techniki low&slow i w tym przypadku zdecydowanie dobrze jest mieć pewność, że masz wystarczającą ilość gazu, aby proces wędzenia nie został nagle przerwany i wędzenie nie poszło na marne.
  4. Nie bój się eksperymentować z różnymi rodzajami zrębków! Różne rodzaje zrębków wędzarniczych nadają różne smaki, które mogą uzupełniać lub wzmacniać unikalne smaki różnych marynat, lub mięs. 
  5. Jeśli jest zimno lub wietrznie, mięso będzie się wędzić dłużej. W takim przypadku być może będziesz musiał uwzględnić co najmniej 25% więcej potrzebnego paliwa i czasu na uwędzenie się mięsa.
  6. Rękawica odporna na wysoką temperaturę pozwoli Ci zdjąć skrzynkę bezpośrednio z grilla, co ułatwi jej uzupełnienie (lub wymianę) świeżą porcją zrębków. Rękawice żaroodporne to zawsze dobry towarzysz grillowania. Chroń swoje dłonie przed zbyt wysoką temperaturą!:

W razie jakichkolwiek pytań dotyczących grilla, grillowania, wędzenia zapraszamy Cię do kontaktu:

  • Tel.: + 48 600 517 941
  • Facebook: Grilloholicy
  • E-mail: info@grilloholicy.pl

Salon Grilloholicy w Rzeszowie:

  • ul. Jana Pawła II 139
  • 35-319 Rzeszów

Na naszym kanale YouTube regularnie publikujemy filmy. Znajdziesz tam wiele ciekawych materiałów, merytorycznej wiedzy, opinii o grillach bez reklamowej otoczki wprost od naszych klientów (seria grillowe Re(we)lacje) i wiele więcej. Zapraszamy!


Wiedza na szybko?

Wybierz najlepsze dodatki!

Drewienka wędzarnicze - beczka po whisky 1,5 KG
79,00 PLN

Drewienka wędzarnicze - beczka po whisky 1,5 KG

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Zrębki wędzarnicze do skrzynki do podwędzania -  śliwkowe (700 gram)
49,00 PLN

Zrębki wędzarnicze do skrzynki do podwędzania - śliwkowe (700 gram)

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Skrzynka Napoleon do podwędzania w grillu
149,00 PLN

Skrzynka Napoleon do podwędzania w grillu

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Skrzynka Weber do podwędzania w grillu Smoking Box (17179)
164,99 PLN

Skrzynka Weber do podwędzania w grillu Smoking Box (17179)

Dodano do koszyka
Dodano do ulubionych
Usunięto z ulubionych
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl