Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Pokrywa zamknięta czy otwarta? Jak grillować? Oto jest pytanie o grillowanie!

Z pozoru proste pytanie. Czy podczas grillowania zamykać, czy też nie pokrywę grilla gazowego? Jednak odpowiedz na to pytanie, nie jest jednoznaczna jak w przypadku grilli węglowych. Zostań z nami i dowiedz się kiedy najlepiej grillować z pokrywą grilla gazowego zamkniętą, kiedy z otwartą, a kiedy łączyć obie te metody. Poruszymy również, tę kwestię w kontekście grilli węglowych tłumacząc, dlaczego w ich przypadku odpowiedź jest dużo prostsza. Poznawaj techniki grillowania razem z Grilloholikami!

grillowanie z pokrywą zamkniętą czy otwartą zdjęcie 1

Grillowanie na grillu gazowym. Kiedy grillować z otwartą pokrywą grilla?

Grillowanie przy podniesionej pokrywie doskonale sprawdzi się w przypadku szybkich potraw grillowanych metodą bezpośrednią (nad "żywym" ogniem). 

Metoda bezpośrednia zapewni idealne wysmażenie i karmelizację dań na ruszcie. Jednak nie wszystko da się tą metodą grillować. Metoda bezpośrednia najlepiej sprawdzi się w przypadku cienkich kawałków mięsa lub innych potraw, które grillują się bardzo szybko. Dowiedz się co najlepiej grillować metodą bezpośrednią z naszej ściągi poniżej!

Grillowanie na grillu gazowym. Kiedy grillować z podniesioną pokrywą grilla? zdjęcie 2

Grillowanie na grillu gazowym. Kiedy grillować z zamkniętą pokrywą grilla?

Natomiast grillować przy opuszczonej pokrywie grilla będziemy w przypadku stosowania metody pośredniej grillowania (potrawy niebędące bezpośrednio nad płomieniem). 

Zamknięcie pokrywy zatrzymuje ciepło wewnątrz grilla i tworzy konwekcję. Grill gazowy z zamkniętą pokrywą będzie działać jak piekarnik, co umożliwi nam doskonałe pieczenie większych kawałków mięsa lub drobiu w całości. Ta konfiguracja jest idealna, gdy chcesz coś upiec, np.:

Pieczenie również jest możliwe na grillu!

Poniżej znajdziesz ściągę, kiedy należy zamykać pokrywę grilla.

 

Grillowanie z opuszczoną  pokrywą grilla: zdjęcie 3

Grillowanie na grillu gazowym. Łączenie metod grillowania!

Zdarzają się również sytuacje, kiedy do osiągnięcia idealnego dania będziesz stosować obie techniki (metodę bezpośrednią i pośrednią). Połączenie tych dwóch metod grillowania sprawi, że nawet grubsze kawałki mięsa (lub inne dania) będą idealnie skarmelizowane oraz ugrillowane wewnątrz. W celu osiągnięcia takiego efektu musisz zastosować obie wspomniane metody grillowania (pośredniej oraz bezpośredniej). To z kolei przekłada się na to, że podczas karmelizacji potrawy przy użyciu metody bezpośredniej pokrywa grilla będzie otwarta. Natomiast kiedy już skórka będzie chrupiąca, wnętrze potrawy będzie powoli dochodzić pod zamkniętą pokrywą grilla. Możesz także odwrócić ten proces, jeśli wolisz technikę revers sear, czyli metodę odwróconą.

Ściąga, kiedy najlepiej stosować połączenie metody pośredniej oraz bezpośredniej:

obie metody grillowania

Podpórka do pokrywy grilla. Kiedy stosować?

Za pomocą podpórki możesz zostawić pokrywę grilla lekko uchyloną. Ta metoda pomiędzy całkowitym otwarciem i zamknięciem pokrywy sprawdza się w kilku szczególnych przypadkach. Po pierwsze umożliwia ona ujście dymu lub nadmiaru ciepła w przypadkach precyzyjnego grillowania. Pozostawienie pokrywy lekko otwartej może być pomocne, gdy:

  • Grillujesz potrawę na rożnie (szczególnie jest to istotne w mniejszych grillach).
  • Używasz skrzynki do podwędzania i chcesz mieć możliwość łatwego odprowadzenia nadmiaru dymu i zapobiegnąć nadmiernemu podwędzeniu potraw.
  • Grillujesz metodą low & slow i chcesz jednocześnie mieć możliwość łatwego kontrolowania temperatury.

 

Grillowanie na grillu węglowym. Pokrywa otwarta vs pokrywa zamknięta.

Kwestia grillowania z pokrywą otwartą, a zamkniętą na grillu węglowym jest znacznie prostsza do rozstrzygnięcia. W przypadku grilla węglowego podnoszenie pokrywy sprawia, że rozżarzony węgiel dostaje więcej tlenu, skutkuje to jego mocniejszym rozpaleniem i podniesieniem temperatury grillowania. Dlatego gdy węgiel zostanie już rozpalony i zacznie się żarzyć, zawsze należy pozostawić pokrywę grilla węglowego zamkniętą - pozwala to na łatwiejsze kontrolowanie temperatury wewnątrz grilla. Do dostosowywania poziomu przepływu powietrza (i tym samym rozpalenia węgla) służą specjalne regulowane otwory wentylacyjne.

Można oczywiście otwierać pokrywę grilla, aby sprawdzić postęp grillowania, jednak należy starać się, aby była zamknięta tak często, jak to możliwe (zwłaszcza jeśli grillujesz metodą pośrednią).

W celu oszczędzenia czasu oraz dokładnej kontroli temperatury grillowanych dań (a nie powietrza wewnątrz grilla) polecamy wyposażyć się w specjalny termometr:

 

Podsumowanie

To, czy grillujesz z otwartą, czy zamkniętą pokrywą, zależy ostatecznie od tego, co grillujesz, jakiego rodzaju grill posiadasz (oraz od pogody). Ogólną zasadą jest pozostawienie pokrywy otwartej do smażenia i grillowania potraw, które szybko się robi, i zamykanie jej, jeśli masz grill węglowy lub grillujesz coś grubszego na grillu gazowym.

W niektórych przypadkach można zastosować również podejście hybrydowe i nieco unieść pokrywę grilla, aby wypuścić dym, ale zatrzymać jednocześnie znaczną część ciepła w środku.


W razie jakichkolwiek pytań odnośnie grilli i grillowania zapraszamy do kontaktu!:

  • tel.: +48 600 517 941
  • e-mail: info@grilloholicy.pl
  • Facebook

Salon Grilloholików:

  • ul. Jana Pawła II 139
  • 35-319 Rzeszów
Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl