Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Jak grillować na grillu gazowym - poradnik krok po kroku!

Grill gazowy - jak grillować?  zdjęcie 1

Zacznijmy od początku - jaki grill kupić?

Najprostszą metodą wyboru grilla jest sprawdzenie, czy spełnia on trzy podstawowe (krytyczne) warunki skutecznego grillowania:

  • Otrzymanie bukietu smakowego
  • Utrzymanie wilgoci pod pokrywą
  • Kontrolowanie temperatury

Grill do spełnienia tych trzech kryteriów potrzebuje kilku wysokiej jakości elementów. Najważniejszymi są:

  • Izolowana pokrywa i piekarnik grilla
  • Szyny aromatyzujące (aromatyzery)
  • Zawory grilla (odpowiadające za płynną regulację temperatury grilla)
  • Ruszt (to on odpowiada za oddawanie temperatury do naszej potrawy)

Jeżeli zastanawiasz się nad zakupem grilla, jednak nie wiesz, jaki grill będzie idealny dla Ciebie, skorzystaj z naszego formularza: 

Szybko wypełnisz ten specjalnie przygotowany formularz, a my przeanalizujemy Twoje potrzeby i podpowiemy jaki grill będzie odpowiedni do Twoich potrzeb.

Więcej o wyborze grilla dowiesz się również z naszego filmu na YouTube:

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami:

Lub odwiedź nas w salonie:

  • ul. Jana Pawła II 139
  • 35-317 Rzeszów
  • Poniedziałek- Piątek 9:00 - 17:00
  • Soboty 9:00 - 13:00
Grill gazowy - jak grillować?  zdjęcie 2

Mam swój wymarzony grill. Co dalej?

Zanim zaczniesz przyrządzać na grillu pyszne potrawy, upewnij się, że jest on odpowiednio przygotowany.

W pierwszej kolejności sprawdź, czy butla gazowa jest podłączona prawidłowo. W tym celu możesz np. nałożyć warstwę wody z mydłem na zawór na wężu (sprawdź: Podpowiadamy jak grillować - odpowiadamy na często zadawane #2).

Następnie uruchom wszystkie palniki grilla, ustawiając ich moc na minimum. (Pamiętaj o podniesieniu pokrywy grilla przed włączeniem palników - nigdy nie należy uruchamiać grilla z zamkniętą pokrywą). Pozwoli to ustalić, jaka jest minimalna temperatura osiągalna przez grill (w przypadku grilli trzypalnikowych będzie to ok. 120°C).

Kolejnym krokiem będzie ustawienie mocy palników na maksiumum - w celu ustalenia najwyższej temperatury osiąganej przez grill. Wiedza ta na pewno przyda Ci się podczas grillowań. Będziesz w stanie przewidzieć, w jakiej pozycji ustawić pokrętła grilla, aby uzyskać pożądaną temperaturę. Zabieg ten ma również dodatkowy efekt: wypalamy z rusztu wszelkiego rodzaju smary zabezpieczające nowego grilla przechowywanego w magazynach. Nie chcemy przecież, aby nasze potrawy przeszły ich aromatami.

Zapraszamy do zapoznania się również z naszymi wcześniejszymi wpisami na temat uruchamiania i czyszczenia nowego grilla gazowego:

Grill gazowy - jak grillować?  zdjęcie 3

Grillowe rady na start

Potrawy rzucone na nieprzygotowany, rozgrzany ruszt (szczególnie żeliwny) mogą przywierać. Zrujnuje to Twoje starania kulinarne i uprzykrzy grillowanie. Jednym ze sposobów na radzenie sobie (a raczej zapobieganie) w takiej sytuacji jest użycie specjalnego, dedykowanego spray'u zapobiegającemu przywieraniu potraw do rusztu marki Weber:

Domowym sposobem radzenia sobie z przywieraniem potraw jest użycie przekrojonego ziemniaka bądź cebuli i nasmarowanie nimi powierzchni rusztu.


Grille gazowe umożliwiają tak zwane grillowanie pośrednie. Jest to prosty sposób na przyrządzenie w całości pysznego, soczystego kurczaka, kaczki jak również mięs potrzebujących więcej czasu na upieczenie (np. żeberka). Skrajne palniki ustaw w środkowej pozycji (środkowe pozostaw wyłączone). W grillu trzypalnikowym temperatura pod pokrywą powinna osiągnąć ok. 180-200°C, czyli będzie to idealna temperatura pieczenia. (W przypadku grilli dwupalnikowych nie zaleca się wyłączania jednego z palników. W takiej sytuacji oba palniki ustaw w pozycji minimum).

Kanadyjska firma Napoleon, jak również Amerykańska firma Weber posiadają w swoim asortymencie wiele akcesoriów do grillowania. Zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty akcesoriów. W prosty sposób możesz rozbudować możliwości swojego grilla. Wiele akcesoriów ułatwi Ci grillowanie, czyszczenie a jeszcze inne pomogą wydobyć z potraw smaki i aromaty, o których wcześniej nie miałeś pojęcia.

W przypadku grillowania bezpośredniego nieocenionymi pomocnikami mogą być:

A jeżeli jesteś miłośnikiem krewetek, polecamy:


Pamiętaj! Najwyższa temperatura panująca na ruszcie będzie z tyłu. Podczas grillowania z zamkniętą pokrywą można skorzystać z górnego rusztu. Podniesienie grillowanych dań sprawi, że nie będą one narażone na bezpośrednie ciepło z palników i unikniemy ich spalenia. Ciekawą opcją jest również wymiana standardowego górnego rusztu na multifunkcyjny górny ruszt firmy Napoleon. Polecamy taki ruszt Wszystkim, którzy chcą mieć w swoim grillu gazowym jeszcze więcej możliwości! W tym ruszcie są specjalne wycięcia do pieczenia skrzydełek i podudzi z kurczaka, gotowe otwory na grillowanie pomidorków, papryczek, jak i również specjalne miejsce do pieczenia łososia i innych ryb!


Przechowywanie grilla. Gdy nie korzystasz z grilla, staraj się nie chować go głęboko w garażu - miej swój grill zawsze pod ręką! ;) Jednak zalecamy korzystać ze specjalnych pokrowców na grill. Producenci nie wymagają ich użycia do respektowania gwarancji a samemu grillowi nie powinno nic się stać kiedy będzie na zewnątrz. Jednakże grill to Twoja zewnętrzna kuchnia, nie chciałbyś jeść posiłków przygotowanych w miejscu brudnym, niehigienicznym. Dedykowany pokrowiec nie tylko zabezpiecza Twój grill gazowy przed warunkami atmosferycznymi, ale przede wszystkim przed dostawaniem się do niego brudu. Jeżeli odkładasz grillowanie na dłuższy czas, pamiętaj dla bezpieczeństwa o odpięciu reduktora z butli!


Jeżeli jesteś osobą, która co do stopnia chce wiedzieć, jaka jest temperatura przygotowywanego mięsa to Twoim idealnym kompanem, będzie tzw. inteligentny termometr. Łączy się on z aplikacją w telefonie, dzięki powiadomieniom nie przegapisz idealnego momentu zdjęcia mięsa z rusztu. Polecamy termometry dostępne w naszej ofercie:


To wszystko w dzisiejszym wpisie. Jest to jedynie mała garstka informacji niezbędnych dla początkującego grilloholika. W celu dalszego zdobywania wiedzy zapraszamy na nasz Blog:

A także kanał YouTube:

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl