Telefon KONTAKT: +48 600 517 941
PRAWDZIWE RATY 0% - ZAKUPY MAJĄ SPRAWIAĆ RADOŚĆ!
Dobierz swój grill DOBIERZ SWÓJ GRILL
RATY 0% - DARMOWA DOSTAWA!
Facebook Youtube Instagram
Szukaj
Darmowa dostawa
ul. Jana Pawła II 139 35-319 Rzeszów
Menu Menu
Koszyk Koszyk
0
Ulubione Ulubione
0
Konto Konto

Mostek w stylu teksańskim, wędzony w Twoim grillu gazowym!

Najczęstszym rodzajem mięsa, które ląduje na rusztach amerykanów, jest wołowina - konkretnie mostek (beef brisket). Mostek stał się także ulubieńcem amerykańskich szefów kuchni w restauracjach, skąd kłęby dymu unoszą się nad całym USA. Ale czy to świetne danie możemy zrobić równie dobrze w naszym domowym zaciszu na grillu gazowym? Tak naprawdę wykonanie tego wspaniałego dania jest banalnie proste - jednak jest jedno, ale.

Mostek jest bogaty w tkankę łączną, dlatego wymaga powolnego procesu rozluźniania mięśni, aż do uzyskania delikatnego ich rozchodzenia się (zastosujemy więc metodę grillowania "low and slow") – a gdy już tak się stanie, otrzymujemy w zamian masę przyjemności i przepyszny rezultat, którego nie można osiągnąć szybszą metodą.

mostek wołowy wędzony teksas

Bez zbędnego przeciągania przejdźmy do przepisu. Jednakże na wstępie musimy Cię ostrzec. Wykonanie wędzonego mostka wołowego zajmie Ci cały dzień. Czas potrzebny do wykonania doskonałego mostka to ok. 12 godzin! Wiemy. Sporo. Obiecujemy, że każda minuta przeznaczona na wykonanie tego dania jest warta jej poświęcenia. Z pomocą tego przepisu oczarujesz swoich najbliższych, tworząc danie o niepodrabialnym, przepysznym smaku.

Przepis na wędzony mostek w stylu teksańskim 

Przepis na 12-16 porcji

Składniki


  • Mostek wołowy o masie ok. 5 kg
  • 1/3 szklanki soli 
  • 1/3 szklanki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 8–12 sztuk drewienek do wędzenia, polecamy użyć:

Weber, drewienka do wędzenia Hickory - 700 g

lub

Zrębki wędzarnicze z dębu Big Green Egg


Zalecamy wyposażyć się również w specjalny bezprzewodowy termometr do grillowania. Pozwoli Ci on na stałe kontrolowanie temperatury - jednocześnie rusztu i wnętrza mięsa. Polecane przez nas termometry:


Przygotowanie


Zacznij od mięsa!

Kluczem do doskonałego gotowania/grillowania jest doskonałej jakości surowiec, z którego przyrządzane będą posiłki. W słabo zaopatrzonych sklepach/marketach dostaniesz zazwyczaj marnej jakości mięso a możliwe, że całego mostka wołowego nawet nie znajdziesz. Warto wybrać się do specjalistycznego sklepu mięsnego/rzeźnika, bądź zamówić mięso wcześniej.

Mostek w miarę możliwości powinien mieć równą grubość oraz być otoczony warstwą tłuszczu (tłuszczyk chroni mięso przed wysychaniem podczas grillowania).

mostek wieprzowy a będzie wędzony

Doprawianie mięsa

W miseczce wymieszaj sól i pieprz. Połóż mostek na blasze z wyższymi brzegami. Dokładnie natrzyj mięso mieszanką przypraw (mięso ma wyglądać jak, jakby przykleił się do niego piasek, ale bez zbrylania się). Następnie pozostaw mięso na co najmniej godzinę.

Przygotowanie grilla

Jeżeli posiadasz grill węglowy, polecamy do jego rozpalenia użyć specjalnego komina do rozpalania grilli węglowych. Gdy węgiel rozpalany w kominie pokryje się cienką warstwą popiołu, należy go wysypać po jednej stronie grilla. Trzy kawałki drewna do podwędzania połóż obok rozżarzonego węgla - tak aby drewienka zaczęły się lekko tlić. Jeżeli posiadasz grill gazowy, postępuj wg. standardowego schematu podwędzania w grillu gazowym - więcej w dalszej części przepisu. Szczegółowo o metodzie podwędzania dań w grillu gazowym przeczytasz na naszym blogu:

Na tym etapie warto zastosować bezprzewodowy, termometr z sondami. W przypadku grilla gazowego umieść sondę na specjalnym klipsie przy ruszcie. W przypadku grilla węglowego wpuść sondę przez górny otwór wentylacyjny grilla. Sonda powinna znajdować się w wysokości ok. 2 cm od rusztu.

Rozgrzej grill do momentu, aż termometr wskaże 100–120°C. Regulując jednocześnie otwory wentylacyjne na dole i na górze grilla utrzymuj stabilną temperaturę. Połóż mostek wołowy w "chłodnej" strefie rusztu. Starając się jak najrzadziej otwierać pokrywę grilla, kontroluj stan drewienek do podwędzania dokładając je kiedy zajdzie potrzeba (oraz węgla w przypadku grilla węglowego). 

Szczegółowe przygotowanie grilla (ze względu na rodzaj grilla)

Porady do wędzenia na grillu gazowym

W przypadku przygotowywania mostka wołowego na grillu gazowym, zamiast drewienek polecamy użyć zrębków wędzarniczych. 

Do miski z wodą wsyp 6 szklanek zrębek do wędzenia i pozostaw je do namoczenia na co najmniej 30 minut, a najlepiej na dwie godziny. Pozostałe 2 szklanki chipsów pozostaw suche. 

  • Rozpal tylko 1 (skrajny) palnik w grillu i ustaw  na średnim poziomie mocy. 
  • Upewnij się, że tacka ociekowa grilla gazowego jest pusta (podczas procesu grillowania mostka wytopi się dużo tłuszczu). 
  • Umieść skrzynkę do podwędzania nad zapalonym palnikiem, następnie dodaj pół szklanki namoczonych zrębków do skrzynki i zamknij pokrywę grilla. W razie potrzeby dostosuj moc palnika (utrzymuj temperaturę 100 - 120°C). 
  • Zrębki powinny zacząć się tlić i wydzielać ciągły strumień dymuJeżeli uważasz, że dymu jest za mało - do namoczonych już zrębków dodaj odrobinę suchych.

Utrzymywanie ciepła

W przypadku grilla gazowego

  • Umieść mostek tłustą stroną do góry na głównym ruszcie jak najdalej od zapalonego palnika (tzw. "chłodna" strefa rusztu). Zamknij pokrywę grilla i wędź mięso, powstrzymując się jednocześnie od częstego otwierania jej, ponieważ spowoduje to wahania temperatury. 

W razie potrzeby dostosuj wysokość płomienia, aby utrzymać stałą temperaturę na poziomie 100–120°C. Sprawdzaj stan zrębek wędzarniczych w skrzynce do podwędzania co około 45 minut i w razie potrzeby dodawaj namoczone zrębki tak, aby utrzymać stały poziom zadymienia.

W przypadku grilla węglowego

Dostosuj otwory wentylacyjne zgodnie z potrzebami (temperatura na poziomie 100–120°C). Cały czas kontroluj temperaturę i utrzymuj ją na stałym poziomie. Sprawdzaj stan węgla oraz drewna wędzarniczego co około 45 minut. (Staraj się jak najrzadziej otwierać pokrywę.) W przypadku dokładania węgla - napełnij komin do połowy "świeżą" porcją węgla, a następnie dodaj na górę węgiel z grilla, w ten sposób z łatwością rozpalisz kolejną porcję węgla. Sprawdzaj także drewienka wędzarnicze, w razie potrzeby przenieś je w cieplejsze/chłodniejsze miejsce, uzupełnij wypalone kawałki - tak, aby być w stanie utrzymać stały poziom dymu.

Wędzenie mostka w stylu teksańskim

Wędź mostek, obracając go co 3 godziny i przewracając w razie potrzeby, (jeśli góra lub dół zabarwia się szybciej niż druga strona), aż mięso będzie bardzo miękkie, ale nie rozpadające się.

Podczas wędzenia mięsa nieocenionym pomocnikiem ponownie będzie bezprzewodowy termometr z sondami. Włóż sondę termometru w najgrubszą część mięsa zarejestruje. Mostek będzie gotowy gdy termometr wskaże temperaturę ok. 95°C. Cały proces powinien zająć łącznie około 10–12 godzin.

Po zakończeniu grillowania przenieś mostek na deskę do krojenia i odstaw na co najmniej 30 minut. Mostek pokrój w plastry o grubości 2.5 cm. Smacznego!

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl